Uite câteva rețete rapide, extrem de simplu de făcut, gata după doar 15 minute fie la cuptor, fie pe aragaz. Și au și puține ingrediente, ca să nu disperi că trebuie să faci mari cumpărături înainte.
Rețete rapide, gata în doar 15 minute
PASTE CU SOMON PROASPĂT ȘI SPANAC
Rețeta asta îți ia fix 15 minute să o prepari, pentru că ingredientele pe care le pui la cuptorul preîncălzit sunt gata cât timp sus, pe aragaz, fierbi pastele. Să începem…
Ingrediente:
- Somon
- Spanac proaspăt
- Roșii cherry
- Sare și piper
- Ulei de măsline
Mod de preparare:
- Pune într-o tavă care merge la cuptor 3 straturi paralele (unul lângă altul) de somon proaspăt, spanac proaspăt și roșii cherry tăiate în jumătate. Pune o lingură generoasă de ricotta peste spanac. Sărează, piperează și stropește totul cu ulei de măsline. Dă la cuptor, la 180 de grade, timp de 10 minute.
- Între timp (în același timp), pune un vas cu apă și sare pe foc, iar când fierbe pune pastele (de care vrei tu) la fierb așa cum scrie pe cutia lor.
- După 10 minute, scoate tava de la cuptor, zdrobește cu o furculiță toate ingredientele. Scurge pastele fierte și adaugă-le în tavă peste ingredientele zdrobite. Servește cu busuioc verde. Gata!
SHAKSHUKA CU LINTE ȘI OU
Shakshuka este un preparat tradițional din Orientul Mijlociu, popular în special în Israel, dar și în alte țări din regiune. Și e una din acele rețete rapide la care te vei întoarce mereu cu plăcere. Este un fel de mâncare cu ouă, care constă în ouă fierte într-un sos condimentat din roșii, ardei, ceapă și condimente. Acest fel de mâncare este adesea servit într-o tigaie sau o cratiță în care se și prepară și poate fi acompaniat de pâine proaspătă, pe care să o înmoi în sos. Sosul poate fi făcut din orice – de la legume, ca mai sus, la frunze verzi (spanac, busuioc), ori chiar carne tocată. Hai să vedem cum o facem pe cea cu linte:
Ingrediente:
- 200 g linte roșie sau verde
- 1 ceapă roșie
- 1 ardei capia
- 1 cățel de usturoi
- 3-4 ouă
- 400 g roșii cuburi din conservă
- ½ linguriță de coriandru
- ½ linguriță semințe de chimen
- ½ linguriță de piper cayenne
- 1 linguriță de boia dulce
Mod de preparare:
- Pune o cană de linte roșie sau verde în apă peste noapte; în felul acesta, procesul de fierbere se va scurta. Dimineața, pune-o la fiert în apă cu sare (când clocotește apa) pentru 8 minute.
- Între timp, taie mărunt ceapa roșie, ardeiul capia, usturoiul și călește-le într-o tigaie care merge și la cuptor. După ce s-au călit (3 minute), adaugă condimentele (coriandru, chimen, piper cayenne, boia dulce). Apoi adaugă conserva de roșii cuburi decojite în sos și mai lasă 2 minute, apoi adaugă lintea fiartă (și scursă).
- Fă 2-3 cuiburi în linte și sparge acolo ouă, apoi pune tava toată la cuptor pentru nu mai mult de 3-4 minute. Servește cu pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra și cu felii prăjite pentru a înmuia în ou și sos.
SUPĂ DE CREVEȚI ȘI COCOS (varianta rapidă)
Aceasta este o versiune super rapidă a acestui curry verde thailandez aromat. Supa simplă de creveți și nucă de cocos este ideală pentru o masă la mijlocul săptămânii. Și atât de ușor de preparat (mai ales această variantă simplificată)!
Ingrediente:
- 3 linguri pastă de curry verde thailandez
- 1 ardei capia
- 1 conservă lapte de cocos
- creveți decorticați
- 1 dovlecel
- ulei
Mod de preparare:
- Încinge 1 linguriță de ulei într-o tigaie la foc mediu, apoi adaugă pasta de curry verde thailandez și ardeiul capia roșu, tăiat fideluță. Călește timp de 1 minut.
- Toarnă laptele de cocos și mai lasă la fiert vreo 4-5 minute înainte de a adăuga creveții.
- Adaugă creveții decorticați și spălați, precum și „pastele” de dovlecei (adică dovleceii tăiați sub formă de fidea). Încă 2-3 minute și supa e gata pentru a fi servită.
CONOPIDĂ ÎN SOS ALB
Sufleul de conopidă are nevoie de vreo 30 de minute până de face la cuptor. Iată varianta de 15 minute:
ingrediente:
- 500 g conopidă
- Unt
- 200 ml smântână lichidă
- Parmezan
Mod de preparare:
- Pune la fiert buchețele de conopidă în apă cu sare (10 minute).
- Cât timp fierbe, topește o lingură de unt într-o tigaie și adaugă smântână lichidă și parmezan ras. Amestecă până se îngroașă (5-7 minute).
- Scurge conopida, pune-o într-o tavă de cuptor și toarnă deasupra sosul alb și dă-o la cuptor la foc mare 5 minute.
MÂNCARE DE NĂUT ȘI CIUPERCI
O mâncare vegetariană extraordinar de aromată, care se servește cu pâine prăjită. Ca să te încadrezi în 15 minute, alege năut prefiert, la borcan sau la conservă.
Ingrediente:
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- Ghimbir
- 1 ardei iute tocat
- 1 linguriță semințe de schinduf
- 1 linguriță turmeric
- 1 linguriță pulbere de curry
- 1 linguriță semințe de muștar
- Piper măcinat
- 200 g ciuperci
- 3-4 linguri roșii tocate
- 1 conservă de năut
- ½ conservă lapte de cocos
Mod de preparare:
- Călește în ulei ceapa și usturoiul, alături de celelalte condimente, timp de 1-2 minute.
- Adaugă ciupercile, un strop de apă și un praf de sare. (2 minute)
- Adaugă apoi o mână de roșii tocate (sau 3-4 linguri din conservă) și o conservă de năut. (4 minute)
- Adaugă ½ conservă de laptele de cocos și lasă să fiarbă (5 minute).
- Trage de pe foc și adaugă o ceapă verde tocată grosier.
Nu-mi mai rămâne decât să-ți urez poftă bună! Iar dacă ți-au plăcut aceste rețete rapide propuse de noi, poate vrei să descoperi și câteva rețete chef-isticate, dar la fel de ușor de făcut.