Cea mai bună bere și ciocolată din lume. Atât?! Doar atât știi despre aromele Bruges-ului? Nu doar că gătesc bine, dar au și muzee pentru gusturile care îi atrag pe turiști! Hai să luăm orășelul la pas, că mai ai multe de descoperit când vine vorba de ce e bun de mâncat în Bruges!
Cu lebedele care înoată agale pe canalele sale romantice, cu clădirile medievale ce își aruncă umbrele lungi peste străzile pietruite, Bruges, orășelul din nordul Belgiei, este mai turistic decât capitala Bruxelles. Are o mulțime de muzee pe care le poți vizita și frumoase străzi pietruite care pot fi străbătute la pas, dintr-o parte a orașului în cealaltă (în 30 de minute). Dincolo de asta, Bruges poate lăsa amintiri de neuitat fie și numai prin prispa aromelor preparatelor sale tradiționale. Iar dacă te-ai săturat de muzee cu picturi și statui, la Bruges poți merge să vizitezi muzeele lor cu tematică culinară. Așadar, uite ce e musai de mâncat în Bruges.
De mâncat în Bruges: top alegeri culinare
Cartofii prăjiți reprezintă mâncarea națională a Belgiei
Umilul cartof prăjit este la loc de cinste în Belgia. Îi poți savura oriunde – și nu vei fi dezamăgit – la tarabele mobile întâlnite la tot pasul pe străzile din centrul orașului. Dar stai puțin! La Bruges există singurul muzeu al cartofilor prăjiți din lume – Frietmuseum. Afli aici tot ce vrei (și nu vrei) despre soiurile de cartofi cultivați de localnici de-a lungul anilor. De exemplu, ce gust are fiecare soi. Sau care este rețeta minunată după care fac belgienii cartofii prăjiți. În costul biletului primești și o porție gratis. Muzeul cartofilor prăjiți se află într-o clădire istorică, o fostă piață de lână din Bruges. De fapt, singura piață medievală care a supraviețuit din epoca medievală.
Iar dacă de cartofii lor prăjiți celebri ai auzit, mai mult ca sigur nu știi că, de regulă, sunt serviți lângă o porție de moules-frites. Adică midii în sos.
Tocana flamandă încă se gătește după rețeta medievală
Stoofvlees sau stoverij este o tocană de-a locului, un fel de confort food bun de servit toamna, când se asprește frigul. Este considerată o specialitate a Bruges-ului, a cărei rețeta de bază există încă din Evul Mediu. Oricâte versiuni i-au adăugat bucătarii, rămâne tot o tocană simplă, în principal din carne de vită fiartă în bere. Dacă te duci la Bruges cu gândul să o încerci, du-te direct la restaurantul Poules Moules și cere o porție de vlaamse stoverij, musai însoțită de o felie de pâine trasă în sos de muștar iute la tigaie. La numai 26 și un pic de euro, pleci complet satisfăcut.
Tocana de anghilă (țipar) în sos de verdețuri
Anguilles au vert este un preparat tradițional din bucătăria belgiană, care se traduce în limba română ca „Anghilă în verde”. Este un fel de mâncare construit în jurul unui tip de țipar – anghila (anguille în franceză), un pește de apă dulce – și verdețuri. Adică leuștean, pătrunjel, ceapă, mărar, spanac. Acestea sunt sotate în ulei pentru a se obține acel sos verde care însoțește bucățile de pește. Mergi la De Koetse pentru o porție din această tocată specifică locului.
Steak Tartar, un alt preparat musai de mâncat în Bruges
Steak tartar este un preparat tradițional în bucătăria belgiană și, deci, musai de mâncat în Bruges dacă ajungi pe-acolo. Carnea de vită se toacă mărunt, mărunt și se amestecă cu muștar, gălbenuș de ou, ceapă tocată și castraveți murați. Apoi se adaugă sos Worcestershire și câteva picături de sos Tabasco, sare și piper. De regulă, se servește cu cepe mici murate și castraveți murați lângă, alături de felii de pâine prăjită. Pentru un gust desăvârșit, gustă acest preparat la restaurantul One.
Vafele de Belgia
Aceste deserturi delicioase pot fi găsite peste tot pe străzile din Bruges. Sunt dulci, crocante și în unele locuri le găsești în forme de conuri. Caută și celebrul sos din curmale – Luike siroop. Și încearcă acest sirop într-o combinație locală: pe pâine, cu brânză și struguri.
Ciocolata
Magazinele cu ciocolată sunt ceva de care cu siguranță Bruges nu duce lipsă! Ciocolata belgiană este renumită în întreaga lume, după cum vei vedea în Muzeul Choco Story. În interiorul tavernei de vin din secolul al XV-lea, locația actuală a muzeului, există experți în ciocolată cu care poți discuta despre rețete istorice și care îți pot da chiar și lecții despre cum se face. Ok, nu este fabrica de ciocolată a lui Willy Wonka. Dar s-ar putea să te lipești de câteva mostre gratuite pe parcursul vizitei.
Dacă vrei trufe, ciocolateria Dumon continuă să câștige premii pentru cele mai bune bomboane de ciocolată din oraș. La fel și The Chocolate Line. Iar Jean Galler deține mandatul regal pentru praline în Belgia. Batoanele lor de ciocolată sunt cunoscute pentru ambalajele colorate.
Iar dacă tot ajungi prin Belgia, în orice oraș sau sătuc ai nimeri, merită din plin să aprofundezi puțin și cealaltă mare pasiune a belgienilor – berea! Avem aici un ghid către cele mai bune și apreciate berării din această țară micuță și fascinantă.