Zilele acestea de toamnă sunt cea mai bună perioadă în care poți să vizitezi una dintre cramele al căror vin îl apreciezi. Fiind perioada culesului, all hands are on deck. Iar majoritatea cramelor care oferă și servicii de degustare sau cazare pentru oaspeților lor, fac din aceste zile un adevărat festival al ospitalității. Programează o vizită la una dintre aceste crame cu cazare și bucură-te de ce are toamna mai bun de oferit.
Dacă ai chef de o ieșire în natură, vizita la una din aceste crame cu cazare poate fi o alegere perfectă! Nici măcar nu e musai să fii pasionat de vinuri… e suficient să apreciezi o poveste bună și un peisaj frumos. Poți afla poveștile experților din podgorii la prima mână și-i poți vedea la treabă, în timp ce-ți explică fascinați despre vinurile lor speciale. În plus, poți participa și tu la cules sau la zdrobit, numai atât cât să-ți faci poftă de mâncare.
Crame cu cazare, pentru un weekend în natură
Crama Jelna
Bistrița Năsăud, satul Jelna
Crama Jelna se află la 7 km distanță de Bistrița Năsăud și 115 km distanță de Cluj-Napoca. Și e într-un decor atât de pitoresc, încât pare rupt dintr-un basm! E locul perfect să observi și să asimilezi o parte din traiul așezat al ardelenilor, în perfectă armonie cu natura și ciclurile sale. Locul este condus de o familie tânără de antreprenori din județul Bistrița-Năsăud, fascinată de vin și de cultura locală a vinului. Au grijă de 26 de hectare de viță-de-vie tânără, din care produc anual undeva între 100.000 și 120.000 sticle de vin, predominant din soiurile Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel și Pinot Noir.
E o mică cramă artizanală, de familie, care a reușit în timp să ridice și un hotel elegant, un restaurant și un centru spa pe domeniul lor viticol. Spaul lor oferă acces la bazin de înot, saună umedă și uscată, bazin cu apă sărată și bazin pentru copii, mese pentru masaj și un bar spa. Iar crama, care poate găzdui până la 50 de persoane, oferă vizitatorilor o experiență de degustare fascinantă, printre butoaiele în care vinul lor se maturează. Restaurantul lor este modern și dispune de 3 zone unde poți gusta rețete inspirate de aceste locuri pitorești, cu un twist modern. Găsești toate detaliile aici.
Crama Liliac
Județul Mureș, Sat Batoş, Comuna Batoş
Că tot am ajuns prin Transilvania, ar fi păcat să nu menționăm și Crama Liliac, și ea una din crame cu cazare. Situată în regiunea Lechința, această cramă și-a propus încă de la deschidere, din 2010, să ducă mai departe tradiția vinului transilvănean. O tradiție moștenită de la coloniștii sași. Aceștia au cultivat via la poalele munților Carpați, în această zonă, încă din secolul al XIV-lea. Să ajungi aici trebuie să te strecori printre colinele blânde, împletite cu pârâuri șerpuitoare și să treci pe lângă bisericile fortificate ale Transilvaniei. Vei găsi o cabană plină de farmec, pierdută parcă în peisajul secular al Dealurilor Transilvaniei.
Cumva firesc, luând în considerare frumusețea locului, cei de la Liliac au construit o căbănuță chiar în mijlocul viei de la marginea satului Batoș. Liliac Lodge are o singură cameră de închiriat și oferă pachete complete cu mic dejun, cină și degustare de vinuri. Pe lângă experiențele culinare propuse și degustări de vinuri, mai poți face și turul podgoriei sau vizitarea cramei.
Fiind atât de mică, este evident că rezervarea trebuie făcut din timp. Însă vei înțelege de ce imediat cum ajungi acolo! Liniștea din mijlocul celor 52 de hectare de vie, parfumul delicat al frunzelor de viță și priveliștea panormaică de acolo cu greu pot fi exprimate prin cuvinte. Dacă vrei să ajungi aici cu mai mulți prieteni, vei găsi suficiente locuri de cazare în satul Batoș. Adică la poalelel dealului pe care se întinde podgoria Liliac. Sau în satele învecinate, Uila sau Șieuț. Găsești toate detaliile aici.
Casa Timiș
Satul Chițorani, Prahova
Casa Timiș este situată în Prahova, în satul Chițorani. Și deschide Drumul Vinului, celebrul drum folosit încă din Antichitate de negustorii romani. Priveliști care îți taie răsuflarea, mănăstiri medievale și conace boierești, toate te îndeamnă la popas și relaxare. Drumul este străjuit de povârnișurile dealurilor, pe care se întind la soare, până la linia orizontului, hectare nesfârșite de viță de vie, din care 70 se află pe Domeniul Casa Timiș.
Însă Casa Timiș oferă mult mai mult decât ți-ai putea imaginea… e un adevărat resort, care a pus pe harta ospitalității românești un proiect irepetabil.
Au restaurante excelente, unde bucătăria este dusă la nivelul următor de unii dintre cei mai mari bucătari din țară (Nico Lontras, Johnny Șușală și Ionuț Ivanov). Au un pachet excelent de experiențe pentru oaspeți – de exemplu, plimbări prin vie, cu bicicleta, sau seară cu foc de tabără. Au un centru excelent de Health & Wellness – un spa ultra modern, dotat cu tot ce trebuie pentru a-ți oferi relaxarea dorită!
Și peste toate astea, au una din cele mai minunate variante de cazare. Poți alege să te cazezi la conacul resortului, într-unul din apartamentele de o eleganță aparte (au 7 camere duble și 3 apartamente). Sau la unul din bungalow-uri. Arată ca niște căsuțe de hobbiți, ascunse în interiorul colinelor, cu acoperișuri vegetale, pereți pictați și uși fără colțuri. Sunt 16 astfel de bungalow-uri de lux, fiecare purtând denumirea unui sortiment de vin. Dispun de spații generoase și dotări de excepție, un întreg univers de rafinament și răsfăț!
Cu alte cuvinte, la Casa Timiș găsești locul perfect pentru a ieși din vibrația haotică a orașului și a păși într-un tărâm de vis!
Domeniile Panciu
Satul Sârbi, Vrancea
Departe de gălăgia orașelor, la 27 de kilometri de Focșani, găsim Domeniile Panciu Winery & Resort. Se află chiar în mijlocul podgoriei de pe Dealul Sârbilor. Această cramă este cunoscută de orice pasionat de vinuri, mai ales pentru spumantele excepționale născute aici. Însă este și locul perfect să faci cunoștință cu turismul vini-viticol, fiind una din acele crame cu cazare din țară. Cei de aici s-au gândit, pur și simplu, la tot. De la trasee de bicicletă prin rândurile interminabile de vie și terenuri de tenis, până la piscină și un complex spa, Domeniile Panciu Winery & Resort este destinația ideală pentru un weekend de relaxare, în mijlocul naturii.
Din 2011 au un hotel de patru stele în interiorul domeniului viticol. Este suficient de generos să poată organiza și team-buildinguri, degustări ori petreceri corporate de până la 60 de persoane. Însă pot oferi oricând suficientă intimitate și liniște încât tu să-ți faci plinul de tihnă în natură. Au și un tur virtual disponibil, dacă vrei să te convingi că toate astea chiar sunt adevărate.
În crama lor vei degusta cel mai bun vin din regiunea Vrancei. Iar restaurantul cramei îți poate oferi experiența pairingurilor vin-mâncare cu ingrediente locale, unde conceptul de farm-to-table nu este doar un slogan. Legumele și o parte din carnea servită în restaurant, provin chiar din ferma cramei. Restul, de la producători locali, iar asta e o regulă. Asocierile culinare stau la baza meniului, astfel că mâncarea și vinul se scot reciproc în evidență. Detalii găsești aici.
Crama LacertA
Fințești, județul Buzău
Crama LacertA se află pe un domeniu viticol superb din județul Buzău, la doar 100 km de București. Aici, într-un peisaj de vis, cele 82 de hectare de podgorie produc vin medaliat cu aur la numeroase competiții internaționale. Crama LacertA are un salon de degustare, două terase, o pivniță și o curte generoasă. Se pot organiza evenimente de până la 200 de persoane și poate fi vizitată în baza unei programări. Este, de asemenea, una din crame cu cazare din țară.
Vizitele includ plimbări prin crama unde vinurile lor se maturează în butoaie. Dar și prin beciul unde se produce vinul, sau prin podgorie. Poți opta pentru o degustare de trei sau șase vinuri LacertA, dintre cele 20 de variante (la un preț de 59, respectiv 79 lei). În plus, au și un magazin de vinuri şi o sală de conferinţe, toate având o arhitectură elegantă ce se combină de minune cu designul modern.
În centrul domeniului se află Conacul Dorobanțu, o bijuterie arhitecturală neo-românească a arhitectului Ion Mincu. A fost construit în 1901 și renovat în 2005 de propietarii austrieci, conform planurilor originale. Măreția primitoare a conacului crează atmosfera optimă pentru degustarea vinului nobil. Dar îți oferă și spațiul perfect pentru a admira de sus unul dintre cele mai frumoase domenii viticole din România.
Iar dacă „boieria” nu-i chiar pe placul tău, mai poți opta pentru cazare la una dintre cele trei căsuțe scandinave din LacertA Retreat, pierdute printre rândurile de vie. Chiar dacă Podgoria Lacerta este amplasată într-o zonă relativ izolată, în apropiere se află numeroase atracții turistice de care te poți bucura alături de prietenii sau familia ta. Vulcanii noroioși, numeroase mănăstiri sau hanuri și conace tradiționale sunt la o aruncătură de băț de această podgorie. De asemenea, zona este ideală iubitorilor de drumeții cu bicicleta. Detalii aici.
Crama Avincis
Drăgășani, Vâlcea
AVINCIS este locul unde tradiția se îmbină cu aura modernă a zilelor noastre. Iar vinul vine la pachet cu momente de calitate petrecute alături de cei dragi. Aflată la aproximativ 200 de km de București, în județul Vâlcea, pe dealurile Drăgășanilor, crama Avincis înseamnă 40 de hectare de vie într-o zonă de origine controlată, ca la francezi. A fost proiectată cu ajutorul unui mare oenolog pentru că proprietarii au vrut să se asigure că via lor va fi una specială. Pe lângă faptul că poți vizita crama și degusta vin, Avincis e și una din crame cu cazare (în Vila Dobrușca). Multe dintre camere sale au o priveliște de ansamblu asupra domeniului verde.
Conacul familial, restaurat de arhitectul Alexandru Beldiman, păstrează influențele neobrâncovenești de la începutul secolului XX. În timp ce crama a fost concepută ca o navă situată în vârful dealului Dobrușa, perfect integrată în peisaj. Zidurile sale sunt placate cu calcar de Arnota, gazonul urcă până pe acoperiș, iar trei case de lemn străjuiesc terasa.
Degustările de vinuri se organizează pentru grupuri de minim 5 persoane, pe bază de rezervare prealabilă. Prețul unui astfel de pachet este de 90 sau 110 lei, în funcție de câte vinuri vreo să guști. Detalii găsești aici.
Gata plimbarea! Alege una din aceste crame cu cazare și mergi să te deconectezi și să te relaxezi în voie. Iar dacă ești pasionat de turism viticol, descoperă și câteva crame frumoase de pe Drumul Vinului.