Aproape că nu există preparat al cărui gust să nu poată fi îmbogățit cu ierburi aromatice. Ca să nu mai spunem că sunt unele de neconceput fără ele. Ciorbă acrită cu borș, fără leuștean?! Mâncare de mazăre fără mărar?! Cartofi la cuptor fără rozmarin sau chiftele fără tarhon?! Exclus! Dacă toată vara le-am avut la discreție, în stare proaspătă, pe timpul iernii va trebui să le folosim conservate. Cele mai bune moduri de a păstra ierburile aromatice (dar nu și singurele) sunt uscarea și congelarea. Așa că, atât cât mai avem timp, să ne facem provizii!
În privința conservării, unele plante aromatice „răspund” mai bine la congelare, altele la uscare. Iată ce metode ai la îndemână pentru a păstra ierburile aromatice.
O singură mențiune înainte de a începe… Mărarul, pătrunjelul, busuiocul, menta, oregano, rozmarinul, salvia, cimbrul și tarhonul se comportă bine atât la congelare cât și la uscare. În schimb leușteanul, coriandrul și măghiranul este de preferat să fie congelate. Asta în vreme ce feniculul, dimpotrivă, se păstreaza mai bine prin uscare.
Cum se usucă ierburile
Există multe moduri de a usca ierburile: depozitate într-un coș, agățate într-un loc întunecat și bine ventilat sau folosind un deshidrator electric. Oregano, salvia și cimbrul se pot usca foarte bine în aer liber, dar se obține un rezultat bun și în deshidrator.
Pentru a usca plantele în mod natural, mai întâi clătește-le sub jet de apă rece, apoi lasă-le la soare să se „ofilească” și să se usuce. După ce s-au uscat, leagă-le în buchețele, cu sfoară, și depozitează buchețelele într-un loc întunecat și bine ventilat. Sau, dacă preferi, scoate frunzele de pe tulpini și transferă-le în borcane din sticlă închise ermetic. Tehnica aceasta poate fi folosită pentru pătrunjel, salvie, rozmarin dar și pentru celelalte plante care se păstreaza mai bine prin uscare.
Deshidratorul face treabă bună pentru oregano, busuioc și mentă, deoarece elimină umezeala la o temperatură crescută, cu un flux continuu de aer, ceea ce face ca aromele bogate ale acestor ierburi să se păstreze mai bine decât prin uscarea la aer liber. Când ierburile sunt atât de deshidratate încât pot fi sfărâmate în mână, se pot depozita fie în pungi de hârtie, fie în borcane din sticlă închise ermetic.
Cum se congelează ierburile
O altă metodă de a păstra ierburile aromatice este, desigur, congelarea. Este cea mai bună variantă de a menține uleiurile esențiale și aromele ierburilor delicate cum este mărarul, feniculul, cimbrul sau busuiocul. Deși, teoretic, orice plantă poate fi congelată. Toate ierburile vor trebui mai întâi spălate sub jet de apă rece și lăsate să se usuce înainte de congelare. Iată mai multe opțiuni pentru congelarea ierburilor proaspete:
-
Congelarea în straturi
Cel mai comun mod de a îngheța ierburile este să puneți crenguțele de ierburi în pungi de congelare și să le înghețați în formă plată. Această metodă vă permite să luați mai ușor din pungă cantitatea de care aveți nevoie, rupându-le foarte ușor.
-
Congelarea în tăvi pentru cuburi de gheață
Ierburile spălate se toacă mai întâi, apoi se pun în tăvi pentru cuburi de gheață și se completează cu apă fiecare „cub”, pentru a acoperi complet ierburile. După ce s-au congelat, puteți scoate cuburile din tăviță și să le depozitați în pungi de congelare, în congelator.
-
Congelare în pungi sau folie din plastic
Ierburile întregi, netocate, se așează pe lungime în pungi sau pe folie alimentară. Se rulează strâns și se lasă la congelator. După ce s-au congelat, se așează mănunchiuri din aceste „țigarete” în pungi cu sistem de închidere tip fermoar și se etichetează. Când veți avea nevoie, veși scoate atâtea câte vă vor fi necesare.
-
Congelare în unt sau ulei de măsline
Este metoda perfectă pentru congelarea ierburilor sau amestecurilor de ierburi pe care le veți folosi la sosuri, salate sau supe. Se toacă ierburile. Apoi, se amestecă împreună cu atâta ulei de măsline cât să poată fi turnat amestecul în formele pentru cuburi de gheață. Se lasă la congelat, apoi se scot cuburile turnând apă fierbinte pe spatele formei. Se pun cuburile în pungi sau se împachetează individual, în folie de plastic, și se dă la congelator pentru păstrare.
Alte metode de a păstra ierburile aromatice
- Dacă intenția este de a păstra verdețurile pentru o perioadă mai scurtă de timp, nu toată iarna, acest lucru se poate realiza în frigider. Se împachetează ierburile în prosoape de hârtie umezite, se pun într-o pungă de plastic. Se scoate aerul din ea și se sigilează bine pentru a nu intra aer ulterior. Depozitați pungile în compartimentul pentru legume al frigiderului. Sau, la fel de bine, într-o cutie care se închide ermetic.
- O altă metodă veche de conservare a verdețurilor este în sare sau zahăr, fiindu-le păstrată aroma și fiind creat un gust special. Verdețurile se toacă, se presară cu sare sau zahăr și se depozitează în recipient din sticlă cu închidere ermetică.
- Și, în final, verdețurile pot fi și murate. Acestea se așează în borcane sterilizate, curate și uscate, turnându-se peste ele oțet ori saramură.
Mai vrei și alte soluții pentru a păstra alimentele pentru iarnă? Uite, spre exemplu, 7 metode de a conserva roșiile. sau câteva ponturi și reţete delicioase de conserve.