Indiferent de ocazie, sushi este o alegere excelentă pentru a-ți satisface nu doar foamea, ci și pofta de mâncare asiatică. Există mai multe sortimente de sushi, dar și un set de reguli pentru cum se mănâncă sushi (așa cum o fac japonezii). Explorăm împreună gusturile diferite, arta de a mânca sushi, dar și cum se folosesc bețișoarele.
În teorie, sushi poate fi savurat de fiecare cum vrea – cu degetele, cu bețișoarele, înmuiat în soia, amestecat cu wasabi, înghițit dintr-o îmbucătură sau mușcând din el. Dar dacă vrei să procedezi ca un adevărat localnic din Tokyo, apăi trebuie să cunoști și să aplici niște reguli. Următoarele sfaturi fac diferența dintre neinițiați și adevărații cunoscători. Uite cum se mănâncă sushi indiferent dacă-l servești la fast-food ori pe stradă, sau ai șansa să poposești într-o bună zi într-unul din restaurantele rafinate din Ginza, cartierul de lux al orașului Tokyo.
Strămoșul sushi-ului de azi
Primul sushi a luat naștere în secolul al X-lea. Cea mai primitivă formă a acestui preparat conținea pește conservat în sare și orez. Sushi-ul Edomae (în stil Tokyo), tipurile de sushi cu care suntem familiarizați astăzi, au apărut pe la 1800. Cele mai populare tipuri de sushi sunt cele preparate din orez presat, acoperit cu pește, dar astăzi orezul se asociază cu zeci de tipuri de pește și alte ingrediente.
Tipuri de sushi
Există mai multe tipuri de sushi. Ți le prezentăm pe scurt, pentru a le putea distinge. În plus, te ajută să pui în aplicare regula #9.
Nigiri: este cel mai simplu tip de sushi, compus din pește crud proaspăt deasupra orezului de sushi.
Sashimi: sunt felii de pește crud proaspăt. Sashimi nu este, din punct de vedere tehnic, sushi, dar este frecvent confundat cu acesta.
Maki: cel pe care probabil ți-l imaginezi când te gândești la sushi – orez și umpluturi învelite în alge marine.
Uramaki: Similar cu maki, dar pe invers. Adică orezul este pe partea exterioară a ruloului.
Temaki: un sushi care a fost rulat manual într-o formă conică, de regulă în alge.
Inari: o „pungă” de tofu prăjită și umplută cu orez. Poate fi consumat simplu sau cu toppinguri.
Cum se mănâncă sushi
#1. Regula de bază în servirea sushi-ului
Numai un neștiutor ar mușca dintr-un sushi, crede-mă! Prima regulă pentru a te bucura de sushi este să îl savurezi dintr-o singură îmbucătură. Fiecare piesă este o operă de artă, meticulos lucrată de bucătar, așa că să-l împarți în două îmbucături este un adevărat faux pas.
#2. Așază-l pe limbă, cu fața în jos
Fiecare sushi trebuie așezat pe limbă cu fața în jos. În acest fel, vei experimenta aroma completă și prospețimea peștelui pe papilele gustative. Vei putea savura fiecare bucată în timp ce apreciezi simfonia aromelor, textura care îți gâdilă palatul și prezentarea care este aproape prea frumoasă pentru a fi perturbată. Crede-mă, prietene, o să-ți placă regula asta!
#3. Cu mâna sau cu bețele?
Regula zice că e perfect în regulă să iei sushi și cu mâna și cu bețele. Sushi este mâncarea supremă dacă vorbim de finger foods și suntem încurajați să savurăm aceste minuni delicioase cu degetele. De fapt, a mânca cu mâna este considerat mai politicos decât recurgerea la „înjunghierea” sushi-ului cu bețișoare!
#4. Apuci, nu freci, nu înțepi
Despre cum se mănâncă sushi – etapa bețișoare. Să vorbim puțin despre ce zice eticheta… Când te așezi la masă pentru un festin de sushi, nu vei găsi nici cuțit, nici vreo furculiță lângă tine. Asta pentru că sushi este consumat în mod tradițional nu doar cu degetele, ci și cu acele ustensile de lemn. Amintește-ți, în primul rând, să nu freci niciodată bețișoarele împreună, între palme, pentru a îndepărta eventualele așchii. Este o lipsă gravă de respect față de bucătar, sugerând că ai îndoieli că ți-a oferit bețișoare de calitate (cine ar fi zis?). Și, te rog, oricât de simplu ți s-ar părea să „pescuiești” un sushi din farfurie prin înțepare, NU FACE ASTA! Dacă nu stăpânești tehnica folosirii bețișoarelor, cel mai bine ar fi să apuci sushi-ul cu degetele.
#5. Nu-l îneca în sos de soia
Indiferent dacă ești fan al sosului clasic de soia sau preferi versiunea tamari fără gluten, folosește-le cu moderație. Nu vrei să-l îneci într-o mare de sos de soia, deoarece orezul îl va absorbi și gustul sărat al sosului va copleși aromele delicate. Lasă sosul de soia să completeze sushi-ul, nu să fure spectacolul!
#6. Peștele se înmoaie în sos, nu orezul
În același mod în care bagi în gură sushi-ul (cu peștele pe limbă, nu cu orezul), înmoaie peștele în sos de soia, nu orezul. Înmuierea sushi-ului în sos cu peștele în jos este pentru a preveni destrămarea orezului presat. Vei vedea că, făcând astfel, sushi-ul capătă un gust mai bun decât dacă ai înmuia orezul în sosul de soia!
#7. Ghimbirul nu se adaugă în sos, nu se mănâncă împreună cu sushi-ul, ci se pune pe limbă
O greșeală obișnuită pe care oamenii o fac (atunci când vorbim despre cum se mănâncă sushi) este să-l bage-n gură odată cu ghimbirul. De fapt, ghimbirul murat trebuie consumat între îmbucăturile de sushi. Rolul lui este de a curăța papilele gustative, astfel încât să poți aprecia cu adevărat aromele fiecărei bucăți de sushi.
#8. Pasta Wasabi nu se amestecă în sosul de soia
Pasta Wasabi, o cantitate mică, se pune deasupra peștelui. Nu ar trebui să amesteci wasabi în sosul de soia, deoarece va masca aroma plăcută a pastei wasabi (pentru că se dizolvă în sos).
#9. Cu ce tipuri de sushi începi masa
Dacă ai comandat un platou de sushi, îți sugerez să începi cu sashimi și să mănânci apoi rulourile maki. Nu e neapărat o regulă pentru cum se mănâncă sushii, ci mai dgrabă un sfat. Asta pentru că rulourile de maki au mai multe ingrediente și arome mai complexe.
Cum se folosesc bețișoarele
Vrei un curs intensiv de folosire a bețișoarelor? Ia și notează:
- Pasul 1. Ține mâna ca în figura 2. Așază primul bețișor între colțul degetului arătător și degetul mare, în echilibru pe degetul inelar.
- Pasul 2. Pune al doilea bețișor în același colț în care l-ai pus pe primul, dar de data aceasta sprijină-l pe degetul mijlociu.
- Pasul 3. Folosește degetul mare și degetul arătător pentru a prinde al doilea bețișor puțin mai strâns.
- Pasul 4. Primul bețișor (cel de jos) rămâne în mare parte nemișcat, în timp ce degetul mare și degetul arătător fac mușcarea cea mai grea cu cel de-al doilea bețișor.
Iar dacă am stabilit cum se mănâncă sushi, ar cam trebui să și pui în practică ce ai învățat. Așa că arunc un ochi pe lista noastră de restaurante unde se mănâncă sushi excelent și mergi să iei masa la unul din ele!