E păcat să vizitezi un loc și să nu faci cunoștință cu preparatele tradiționale! Și cum Spania este o destinație populară pentru vacanța de vară, uite câteva feluri de mâncare din Tenerife, pe care te sfătuim să nu le ratezi! Pe lângă paella, celebrele tapas și sangria, insula are propriile preparate și sunt foarte diferite de mâncarea spaniolă.
Tenerife este o insulă situată în arhipelagul Canare, care aparține Spaniei. Este cea mai mare insulă dintre cele șapte care alcătuiesc arhipelagul și se află în Oceanul Atlantic, în apropierea coastei nord-vestice a Africii. Unul dintre principalele motive pentru care mâncarea din Tenerife este atât de diferită de alte părți ale Spaniei este tocmai locația sa pe hartă. Pentru că Insulele Canare sunt mai aproape de Africa, decât de Spania.
Aceste insule au jucat un rol-cheie în rutele comerciale dintre Europa, Africa și Lumea Nouă. Iar asta înseamnă că bucătăria a împrumutat influențe din întreaga lume. De fapt, exploratorii au ajuns aici înainte de a debarca pe continent, așa că vei vedea că există feluri de mâncare diferite de la o insulă la alta. Spre exemplu, mâncarea din Gran Canaria are multe influențe cubaneze, în timp ce mâncarea din Tenerife a preluat din gusturile venezuelene.
13 feluri de mâncare din Tenerife pe care să le încerci
Preparatele tradiționale din Insulele Canare se concentrează pe fructe de mare și pește, precum și pe carnea locală. Nu te aștepta să vezi o tonă de carne de vită în meniuri, deoarece nu au pășuni unde să crească vaci. În schimb, ai multă carne de porc, de capră și de iepure, unele dintre cele mai gustoase cărnuri. Dar nu doar atât. Mâncarea și băuturile tradiționale din Canare sunt unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Tenerife. Iată câteva dintre mâncărurile tradiționale pe care le poți savura pe insulă. Și e musai să le încerci.
S.O.S-ul mojo
Nu, nu e un semnal de alarmă, dar ar putea fi dacă nu guști aceste senzaționale sosuri care se numesc mojo. Este vorba de o specialitate culinară tradițională din Insulele Canare, inclusiv din Tenerife. Oriunde l-ai găsi (și este peste tot!) încă se prepară în mojarul cu pistil. Este un sos delicios și aromat, folosit pentru a condimenta și acompania diverse feluri de mâncare, în special carnea, peștele, cartofii și legumele.
Există două variante ale sosului mojo, ambele fiind foarte populare pe insulă:
- Mojo rojo este sosul roșu, obținut în principal din ingrediente precum ardei iuți, ulei de măsline, oțet, usturoi, sare și alte condimente. Are o culoare intensă datorată ardeilor iuți și este potrivit pentru a adăuga o notă iute și intensă mâncărurilor.
- Mojo verde este sosul verde, făcut, de asemenea, cu usturoi, oțet, ulei de măsline și sare, dar principalul ingredient care îi conferă culoarea și aroma specifică este pătrunjelul sau coriandrul, în funcție de preferințe. Mojo verde are un gust mai proaspăt și mai ușor decât varianta roșie, dar este la fel de popular.
Papas arrugadas (sau cartofii încrețiți)
Sosul mojo este adesea servit alături de un platou numit „Papas arrugadas”. O farfurie plină vârf cu cartofi noi, mici și cu coajă subțire, fierți într-un amestec de apă și multă sare. Procesul de gătire face ca apa să se evapore, iar sarea rămâne pe suprafața cartofilor, ceea ce creează o crustă sărată. Ca urmare, cartofii capătă riduri albe de la sarea care rămîne pe ei, ceea ce i-a determinat să fie numiți „papas arrugadas”, care înseamnă „cartofi ridați” sau „creți” în limba spaniolă.
Cere papas arrugadas și mojo în meniurile tapas din Tenerife sau ca garnitură la preparatele din carne și pește. Într-o zi fierbinte, acestea sunt perfecte ca gustare alături de o bere rece locală sau un pahar de vin alb de Tenerife.
Brânza de capră
Un alt preparat pe care trebuie musai să-l încerci este brânza de capră. Platouri aperitiv cu brânza asta senzațională găsești peste tot, dar sfatul nostru este să mergi la magazinul Queseria Artisana Montesdeoca. Aici poți degusta brânza lor de capră alături de fructe sau vinuri locale reci sau poți vizita fabrica pentru a vedea tot procesul prin care trece acest preparat premiat de la animal, la farfurie. A, să nu uit, gustă-le și untul de capră. E senzațional!
Brânză de capră afumată la grătar, cu miere
Să trecem la următorul nivel, că doar nu credeai că dacă fac așa o brânză bună nu se joacă cu ea. Așa că ajungem să vorbim despre brânza de capră afumată, făcută la grătar, peste care se pune miere. Questo a la plancha se cheamă platoul și, de regulă, primești 3 felii de brânză afumată, făcută pe grătar, una acoperită cu miere, una cu mojo roșu și ultima cu, desigur, mojo verde. Dacă ți se pare ciudată combinația, mai gândește-te! Brânza cu aromă de fum se combină înnebunitor de bine cu gustul dulce al mierii, dar și cu sosurile alea geniale.
Crochetele caseras – crochete de pe vremea bunicii (lor!)
Crochetele sunt niște chiftele, să le zicem așa, de regulă umplute cu cartofi și jamon sau șuncă maturată. Acestea sunt unul dintre cele mai frecvent întâlnite tapas în meniurile din întreaga țară. Pentru a gusta crochetele adecvate, caută totuși croquetas caseras, ceea ce înseamnă că sunt făcute în casă și după rețete străvechi. Fără doar și poate, La Bodeguita Canaria trebuie să cauți.
Sancocho Canaria – un fel se stufat
Sancocho Canaria este un alt fel de mâncare din Tenerife pe care să nu-l ratezi. E o tocăniță, pregătită cu diverse tipuri de carne, de obicei carne de pui, de vită și/sau carne de porc. În plus, se adaugă legume, cum ar fi cartofi, morcovi, mazăre și/sau dovlecei, și uneori boabe de porumb. Pentru gustul ei senzațional, localnicii folosesc o combinație extraordinară de plante aromatice și ierburi, precum pătrunjel, coriandru, busuioc și cimbru. Toate îi dau un gust aromat și bogat.
Modul de pregătire poate varia ușor în funcție de regiune sau de preferințele personale, dar ideea de bază rămâne aceeași: carne și legume fierte împreună. Sancocho Canaria este o mâncare foarte apreciată în arhipelagul Canare și este des întâlnită în restaurantele și tavernele locale. Acest fel de mâncare are o valoare tradițională și culturală, fiind uneori asociat cu evenimente și sărbători speciale, cum ar fi cu Vinerea Mare. În plus, fiecare insulă din Canare poate avea unele particularități în rețeta de sancocho.
Arvejas con huevo duro – mâncare de mazăre cu ou fiert tare
Acesta este un minunat starter. Când comanzi, primești un castron de tablă/ceramică în care a fiert mazărea de la bun început în bulionul de roșii. Căci despre asta este vorba, mazăre gătită într-un bulion de roșii cu ceapă, totul garnisit cu ou fiert tare (huevo duro înseamnă ou tare). Se servește cu pesmet crocant. În unele locuri, se adaugă și bucăți de jamon.
Cochino negro – porcul negru de Tenerife
Dacă ești fan Ghiță din coteț, Tenerife are o comoară ascunsă pentru tine. Cochino negro este o rasă specială de porc negru canarian care are un statut protejat. Când vine vorba de mâncarea din Tenerife (tradițională canariană), cochino negro este în partea de sus a listei. Și nu te mai protejează nimeni de dependență! Doar anumiți crescători sunt înregistrați pentru a reproduce această specie de porci și numai anumite restaurante îl pot servi. În mod normal, este gătit lent la flacără deschisă până când este fraged și suculent.
Deși un pilon al dietei insularilor timp de secole, efectivele de porci negri cochino canarieni s-au diminuat de-a lungul anilor. Asta până când o renaștere în gastronomia canariană în ultimul deceniu a readus vechile tradiții și metode agricole în vogă. Diverse inițiative guvernamentale și locale au încurajat fermierii să-și investească timpul în creșterea acestor porci. Astfel, exemplarele au crescut și locuitorii insulei au dezvoltat din nou un gust pentru porcul negru. Poți să-l încerci în restaurantele care poartă în denumirea lor cochino negro. Și acestea s-au mai redus, dar pot să-ți spun că în Tenerife, festivalul Cochino Negro, cunoscut și sub numele de Festivalul Porcului Negru, este organizat în fiecare an, în luna decembrie. Acest festival este un eveniment tradițional important pentru comunitatea locală și are loc în mai multe localități și sate din insulă.
Conejo al salmorejo – iepure în sos
Iepurele din Tenerife este marinat înainte de preparare, ceea ce îi frăgezește foarte tare carnea și îl îmbată cu niște arome de neprețuit. Zic că „îl îmbată” pentru că atât marinarea cât și fierberea cărnii se fac într-un vin alb local. I se adaugă roșii, ardei, usturoi, ceapă și alte arome. Dacă tot nu te-am convins, te asigur că ai putea să vezi și pollo al salmorejo prin meniuri, care este pui în sos salmorejo. Tot îmbătat, însă pui, nu iepure. Anyway, ai grijă să nu te îmbeți tu și să crezi că acest fel de mâncare din Tenerife și salmorejo din Andaluzia (care este o supă rece pe bază de roșii) au ceva împreună. Că nu au!
Arroz A La Cubana – adică orez în stil cubanez
Cele mai simple feluri de mâncare din tenerife sunt cele mai bune. Când am găsit în meniu acest preparat, mare fan de orez fiind, am zis asta e! Când mi-a fost pus în față, recunosc, am înlemnit. Orez, un ou ochi și niște carne friptă. După ce am luat prima îmbucătură am început să dansez stând jos. A doua oară când l-am comandat, poposea în farfurie și o banană friptă. Genial! Atât de simplu, dar atât de bun.
Ropa Vieja
Am mâncat multă ropa vieja în Gran Canaria, unde influențele cubaneze sunt mult mai puternice. O singură dată am găsit acest preparat și în Tenerife. Dacă îl găsești, comandă! Ropa Vieja se traduce practic prin haine vechi, dar este o tocană pe bază de carne făcută cu năut, cartofi și legume, cu o notă de oțet care îi dă un gust acid care te face dependent.
Puchero – tocană de carne și legume
Puchero este o tocană de carne și legume complet diferită de tot ce poate însemna acest preparat. Ce o face atât de specială este, probabil, ceea ce se pune în ea și felul deloc pretențios care se vrea de la această mâncare. Este o tocană simplă, pregătită în mod tradițional acasă, de familiile care încearcă să întindă resursele până la salariu. Are tot felul de bucăți de carne, inclusiv bucăți mai puțin folosite, cum ar fi organe comestibile, dar și porumb, varză și alte legume. Mi-a plăcut versiunea pe care am mâncat-o la El Calderito de La Abuela. Gustoasă, sățioasă, sănătoasă!
Chopitos
Chopitos sunt baby calamari făcuți pane. Este, dacă vrei, versiunea canariană a calamarilor – o mulțime de bucăți mici, prăjite și gustoase. Aceștia sunt serviți cu mojo pentru un plus de gust. Este un mod perfect de a începe o masă lângă un pahar de vin alb rece.
5+ restaurante din Tenerife pe care îți recomandăm să le încerci
Dacă vrei să mănânci ca un localnic și mâncarea să fie autentică, s-ar putea să ai nevoie să închiriezi o mașină pentru a explora insula. Și pentru a ajunge la atracțiile de top, dar și pentru a găsi restaurantele din Tenerife la care merită să le încerci. Printre acestea, aș zice de El Rincon de Juan Carlos. Acesta este un restaurant cu stele Michelin unde bucătarii încearcă să aducă mâncărurile tradiționale din Tenerife într-un cadru mai contemporan.
El Calderito de La Abuela este un restaurant ceva mai contemporan, cu accent pe mâncărurile tradiționale din Tenerife. Este situat pe dealuri, cu vedere la apă și îți oferă o priveliște fabuloasă. Fabian și Mario Torres, cei doi frați care conduc localul, au o adevărată pasiune pentru ingredientele locale din Insulele Canare.
Tacoa este o fabrică de bere artizanală și un restaurant din El Sauzal, cu un meniu excelent de tapas și gustări și o terasă în aer liber cu vedere la mare. Au fost prima fabrică de bere artizanală din Spania și fac niște beri uimitoare.
Bodegas Monje din El Sauzal este o cramă din Tenerife cu un restaurant care poate oferi experiențe culinare (cum ar fi să învați să faci mojo) și degustări. Aici găsești și cochino negro.
La Cofradía de Pescadores de Puerto de la Cruz găsești pește și fructe de mare excelente, foarte proaspete. Evident, acestea sunt capturate de cooperativa locală de pescari. În plus, au o terasă superbă cu priveliște spre mare.
Tasca El Obispado este un restaurant tradițional, cu accent pe bucătăria din Insulele Canare, situat în centrul orașului La Laguna, cu scaune în aer liber.
Ei, și uite așa încheiem turul nostru. Nu te da înapoi și încearcă cât mai multe feluri de mâncare din Tenerife dacă vrei să faci cu adevărat cunoștință cu gastronomia insulei. Iar dacă vrei să descoperi și alte bucătării locale, uite ce să mănânci în Creta sau la Dubrovnik.