Mâncarea italienilor e una care se pliază foarte bine, în general, pe gusturile noastre. Și nu vorbesc aici doar de pizza sau paste… Drept dovadă, găsești o mulțime de restaurante italiene în București! Noi astăzi am vrut însă să îți recomandăm doar câteva dintre ele. Localuri unde vei mânca excelent, cu siguranță!
Într-un dans al aromelor și gustului, bucătăria italiană se dezvăluie ca o operă de artă în care fiecare ingredient devine un pigment, iar fiecare farfurie e o pânză vie. E ca o plimbare pe străduțele înguste ale unui mic villagio, unde aroma de pâine proaspătă se împletește cu mirosul de roșii coapte de soare. Iar fiecare regiune își lasă amprenta în farfurii, dând naștere unei palete bogate și variate. Pentru că în Italia, pasiunea pentru mâncare este la fel de profundă ca dragostea pentru artă și muzică. Iar masa nu e niciodată doar despre a potoli foamea – e un răgaz de a împărtăși bucuriile vieții, în fața unei mese îmbelșugate.
Câteva din cele mai bune restaurante italiene din București
Dincolo de pastele și pizza delicioase, bucătăria italiană este o explozie de arome și autenticitate. Fructele de mare proaspete se transformă în delicii mediteraneene, iar brânzeturile maturate devin protagonistele unor adevărate arii culinare. Să nu uităm de uleiul de măsline – lichidul prețios care leagă toate aceste arome într-un dans seducător. Și, desigur, cum să trecem cu vederea deserturile? De la clasicul tiramisu, până la cannoli, Italia știe cum să își răsfețe oaspeții cu tentații dulci. Dacă ești în căutarea unui loc care să te transporte în inima Italiei prin mâncarea sa, uite câteva dintre cele mai bune restaurante italiene din București. Buon appetito!
Sciccheria
Sciccheria este un restaurant relativ nou în București (deschis anul trecut). Un restaurant foarte bun, care a devenit rapid nu doar una din atracțiile gastronomice din Pipera (cartierul în care se află) ci din tot orașul. Un loc elegant și primitor, cu un decor cu multe elemente și simboluri naturale. Promite o experiență culinară perfectă, cu preparate italiene de fine dining, cu influențe siciliene. Aici te poți bucura de muzică live, iar dacă vii cu cei mici, să știi că au la dispoziție un loc de joacă.
Meniul a a fost creat de chef Michael Passarelli iar conceptul gastronomic promovează întoarcerea la origini, la mâncare sănătoasă, gustoasă. Se folosesc ingrediente de calitate, gătite cât mai natural, la temperaturi scăzute, pentru a-și păstra aromele și calitățile nutriționale. Totul se bazează pe sezonalitate și meniul este modificat la 3-4 luni, pentru a folosi fructele și legumele specifice fiecărui anotimp, în momentele cheie. Au și o serie de „Signature Dishes”, unde chef Michael Passarelli a reinterpretat rețete tradiționale. Multe din ingredientele folosite sunt selecționare de la producători români, dar au și produse italienești cu renume, împreună cu o secțiune de produse realizate în bucătăria Sciccheria – cum ar fi porchetta, înghețată artizanală, pâine, grisine, dulciuri. Cu siguranță este unul din cele mai bune restaurante italiene din București. Mergi să te convingi!
PS: de curând au avut și o cină aniversară, unde chef Michael a gătit alături de un chef prezent în ghidul Michelin, chef Giuseppe Raciti. Am povestit mai multe despre asta, aici. Iar dacă vrei să vezi cum a fost vizita noastră la ei, uită-te pe Tik Tok.
AveForchetta
Tot printre cele mai noi restaurante italiene din București se numără și AveForchetta, un loc ce te va cuceri cu un look super posh! Arată „ca-n reviste” și a atras instant publicul urban, transformându-se rapid într-o destinație gastronomică populară și un adevărat hot spot din oraș.
Se poziționează drept un neo-bistro contemporan, care redefinește bucătăria italiană. Ce-au făcut a fost să preia cele mai bune elemente din bucătăria lor și să le prezinte într-o nouă lumină. Mai modernă, mai nepretențioasă, mai liniștită și fără griji. Folosesc ingrediente proaspete și sustenabile, majoritatea importate direct din Cizmă și preparate fără grabă. Pizza – neo-napoletană, pe care o fac într-un cuptor imens – este absolut genială! La fel și tot ce înseamnă antipasti (am mâncat niște bruschette și mozzarella sticks grozave), iar tiramisu e ceva… bun de tot! Cel mai bine e să mergi și să testezi ce te atrage pe tine mai mult din meniu, că n-ai cum să dai greș.
Puncte bonus pentru sentimentul de „dolce far niente” savurat pe terasa urbană, care vine la pachet cu o grămadă de elemente de tras în poză!
Uite cum a fost vizita noastră la ei, pe Tik Tok.
Fior di Latte
Fior di Latte este un restaurant/brasserie cu specific italian din Bd. Primăverii nr. 19 -21, un alt loc faimos pentru mâncarea de bună calitate! La Fior di Latte ai ocazia de a gusta din tot ce are mai bun și mai fin bucătăria italiană: dulce sau sărat, e creat de maeștri ai artei culinare, ale căror nume sunt ele însele branduri bine recunoscute de breaslă și de gurmanzi.
De la paste de casă, la fripturi delicioase, de la pește și fructe de mare, la grozavele lor deserturi sau gelato artizanal… totul e foarte bun!
Decorul cald, pastelat, îți induce starea de bine și sentimentul de confort, iar mâncarea ca de casă e fix ce trebuie pentru a completa acest tablou.
Poesia
Poesia e „restaurantul ăla bun” de care sigur ai auzit și unde trebuie să mergi să mănânci măcar o dată! E despre experiențe gastronomice fine, despre un strop de glamour mediteraneean îmbinat cu accente vintage, despre un meniul rafinat, cu mâncare gustoasă, cu influențe ale bucătăriei italienești îmbinate cu savoarea mediteraneeană.
Decorul pare rupt din câmpurile cu lavandă, iar culorile calde amintesc de un bistro pitoresc dintr-un roadtrip prin bella Italia. „Un loc în București cu fotolii moi, de nori, alămuri pe post de candelabre, licori colorate, servite în pahare subțiri, zvelte, cu melci și scoici înotând în sosuri catifelate, cu foie gras cununat cu paste fierbinți, zuppe pescărești și tiramisu închis în bocale dulci, prețioase, tartar de ton împerechiat cu avocado… cu oameni ce n-au altă grijă decât să intre în voia celor ce le trec pragul”.
La ei poți savura homar și scoici Saint Jacques, spre exemplu. Sau risotto cu langustine, ori Turnedo Rossini sau foie gras pe pat de mere caramelizate, prune, sos de Cognac și portocale. Deci, ce zici de un strop de răsfăț?
Unico Vero
Unico Vero e un restaurant/pizzerie de familie, cu specific italienesc, care a pornit de la ideea de a servi mâncare cât mai autentică. Făcută exact ca în Italia. Au succes din plin, așa că am putea spune că și-au îndeplinit misiunea!
Au o bucătărie deschisă, așa că îi și poți vedea cum gătesc și cum „se joacă” cu ingrediente proaspete cât e ziua de lungă, de la prânz la cină. Plus că terasa e taaare frumoasă, plină de verdeață și dichisită, așa încât uiți că ești, de fapt, în București, și te crezi undeva în vacanță.
Îți recomandăm să alegi cu încredere pastele lor proaspete, preparate în casă, iar pizza să știi că e foarte bună! Au și vită gătită perfect, pește proaspăt de captură (în funcție de sezon), iar dulciurile sunt delicioase (de la tiramisu și panna cota, la parfait preparat în casă și tort). Sunt înrolați și în programul „Qualita’ Italiana” al Camerei Italiene de Comerț și Industrie, ceea ce vine ca o certificare a faptului că fac treaba treabă!
Osteria Zucca
Pe strada Jean Louis Calderon, la nr. 41 (în apropiere de Intercontinental), vei găsi acest restaurant care a devenit recunoscut pentru calitatea produselor sale. Și merită pe deplin un loc în topul nostru de restaurante italiene din București.
Amenajat în stil tradițional, într-o casă veche, cu mobilier de lemn și picturi rustice, la Osteria Zucca te simți exact ca într-un local autentic italian. În ceea ce privește meniul, ai o mulțime de opțiuni și este de menționat faptul că materia primă este importată din Italia, inclusiv făina pentru pizza.
Gătesc exclusiv cu ulei de măsline extravirgin, de o calitate superioară și cu ingrediente de calitate. Poți servi la ei de la aperitive, la pizza, preparate la grill, pește, desert și… paste, desigur! Au peste 15 sortimente în meniu, din care poți alege.
Sardin
Sardin este un restaurant cu aer mediteranean, cu rețete clasice italienești reinterpretate în stil modern și bucătărie responsabilă. Și probabil unul din locurile în care vei mânca printre cele mai bune fructe de mare din București (fără exagerare!). Și asta din două motive. Unul ar fi că se aprovizionează, în funcție de sezonalitate, cu pește și fructe de mare sălbatice, de captură. Adică foarte proaspete! Al doilea, creativitatea și priceperea lui Chef Dani Prodan și a echipei foarte bune din bucătărie, care prepară absolut totul local (până și pâinea sau pastele). Chef Dani este un mare fan al bucătăriei mediteraneene și a urmat cursuri de specializare în Italia, la Venezia. Iar asta își spune cuvântul!
În plus, locul arată foarte bine! Un decor minimalist, în care căldura lemnului (care guvernează întreaga amenajare) este echilibată de accente moderne și de ornamente cu aer tradițional – de la oale și străchini transformate în corpuri de iluminat, la polonice atârnate pe perete și scaune care se aseamănă cu niște linguri și furculițe supradimensionate.
Ce alte restaurante italiene din București îți mai recomandăm
- La Grano găsești o mulțime de preparate gustoase – de la antipasti, salate, fel principal, garnituri, deserturi și prăjituri. Plus paste delicioase, făcute după niște rețete mai deosebite. În plus, au și un mic magazin, o delicaterie, de unde poți comanda mezeluri, brânzeturi, vinuri și tot felul de alte produse la borcan. Ca să nu mai vorbim de o terasa foarte drăguță!
- Belli Siciliani e un restaurant foarte cunoscut în tot Bucureștiul. Au pizza gustoasă și paste foarte bune, făcute după rețete originare italienești (ca de altfel toate preparatele lor). O afacere de familie, un chef sicilian, gastronomie autentică siciliană, reţete şi ingrediente exclusiv din Sicilia!
- Sara Restaurant este povestea gourmet savurată când dorești un prânz sănătos sau o cină ce poartă gustul Italiei sofisticate. Locul în sine arată foarte bine, e un spațiu mare și prietenos, în care să te răsfeți cu aromele rafinate si inconfundabile ale produselor culinare tradiționale „Made in Italy”.
- Ciao Niki este un restaurant amplasat într-o vilă frumoasă de pe str. Boșa nr. 4 (în zona Moșilor). Are un aer nobil, cu încăperi și o amenajare care te fac să te simți ca și cum ai lua cina într-un palat. Meniul e specific bucătăriei italiene, mediteraneene, iar bunul gust este la el acasă, atât la propriu cât și la figurat.
- Când treci prin Centrul Vechi, oprește-te la Il Pecato. Cu un meniu diversificat, pe gustul oricui (dar mai ales al pasionaților de bucătărie italiană), restaurantul te va surprinde plăcut prin gama variată de bunătățuri.
- Resto Aperto e un restaurant cu un concept simplu: un mix-concept între modern-minimalist și tradiția gastronomică italiană. Pizza, pasta, grill & more.
Treci și pe la:
Iar dacă vrei, să știi că avem și două articole dedicate special amatorilor de pizza și paste 🙂