Cum îți sună „cină în peșteră”? Sau într-un cuib de bambus, în junglă, ori într-o iurtă pe o mare înghețată. Sunt mulți cei care își doresc (și își permit) să aibă parte de o cină extravagantă. Tragem și noi cu ochiul la câteva astfel de destinații, care ne-au lăsat cu gura căscată!
Nu e nimic în neregulă cu un restaurant frumos și o masă rafinată. Dar pentru cei care tânjesc să fie uimiți, chiar și o masă la un restaurant poate deveni o experiență OAU! Cină sub mare? Într-o pivniță din Africa de Sud? În plin deșert sau, de ce nu, în mijlocul ghețurilor? Dacă e adevărat că orice mâncare se gustă mai întâi din priviri, atunci hai să cunoști experiențe culinare unice din lume.
7 locuri din lume care oferă clienților o cină extravagantă, în adevăratul sens al cuvântului
Pe cât de nebănuite sunt căile Domnului, pe atât sunt de exclusiviste ideile ofertanților de experiențe în lumea asta mare. Serios, dacă tu chiar credeai că o cină romantică s-a rezolvat aprinzând o lumânare între două priviri îndrăgostite, nu știi nimic. Iată 7 experiențe extraordinare de fine-dining din lume.
SONARA CAMP (Dubai)
o experiență diferită de orice altă cină în deșert
Dubai. Shopping, Muzeul viitorului, o călătorie rapidă de 828 de metri pe verticală în Burj Khalifa, plajă și selfie cu celebrul Burj al Arab. Și, de ce nu, puțină hâțâială cu ATV-urile pe dunele deșertului, excursie care se încheie, de regulă, cu o cină în deșert. Mâncare la grămadă, un tatuaj cu henna și dansuri din buric plus ceva focuri după ce apune soarele. Been there, done that.
Sonara Camp nu oferă niciunul dintre aceste lucruri. Dar tocmai asta face din Sonara Camp cea mai bună experiență pe care o poți avea în deșertul Dubai. So Nara… căci așa ar trebui citit numele acestei tabere private din deșert. Vine de la alăturarea a patru nume dragi fondatoarei, Stephanie Reichnbach (fii ei – Neil, Adam, Ryan și Adrian). Dar și din marea ei pasiune pentru experiențe autentice și elegante.
Așadar, Sonara, s-a născut mai întâi ca un restaurant de fine-dining în plin deșert, oferind experiențe culinare care concurează cu restaurantele cu multe stele. În scurt timp, într-o evoluție cumva firească, experienței culinare spectaculoase din Sonara Camp i s-a adăugat Cuibul. Corturi deluxe, primitoare și elegante, pentru cei care vor să prelungească șederea între dunele deșertului.
O tabără eco
Sonara Camp se află în mijlocul Rezervației de Conservare a Deșertului Dubai. Tabăra este construită pe două nivele. Jos este amplasată zona pentru cină. O scară lungă, împodobită cu zeci de beculețe te conduce înspre această zonă, amenajată cu canapele și mese elegante. Nu vei mânca din plastic, pentru că tabăra este ecologică, folosește energia solară și are o politică fără deșeuri.
Meniul e sofisticat și acoperă toate gusturile și dietele, inclusiv pe cele ale copiilor. Dincolo de preparatele tradiționale – humus, baba ghanoush, fileuri de pește marinate în lapte de cocos, te vei delecta cu friptura de miel cu rozmarin și vită. Fără porc, suntem într-o țară musulmană. Deasupra acestui nivel, e locul atracțiilor: plimbări cu cămila, filme sub cerul liber, volei, tir cu arcul etc.
Odată ce ajungi aici, te poți relaxa în hamacele din tabără. Iar cu apusul soarelui, începe și un spectacol impresionant. Experiența Sona nu este cea mai ieftină variantă de luat o cină extravagantă în Dubai. Dar e, cu siguranță, ceva cu totul inedit! Iar dacă ești fan brunch-uri, rămâi peste noapte și bucură-te de un mic-dejun ca în 1001 de nopți.
TIP: Trebuie să mai știi că visul lui Stephanie Reichnbach nu s-a limitat doar la deșert. Nara on the Sea oferă o crozieră privată de neuitat prin Golful Oman, la bordul unui Dhahab.
UNDER (Lindesnes, Norvegia)
cină sub apele reci ale Mării Nordului
Pe jumătate scufundat în apele înghețate care scaldă malurile micuțului oraș Lindesnes, restaurantul Under este din capul locului o specialitate de nișă. Un loc care pare a f definiția pentru „cină extravagantă”. Aici poți lua masa la cinci metri sub nivelul mării, în fața unui geam imens, o poartă-vitrină spre fauna și flora din adâncurile Mării Nordului. Concentrându-se pe coexistența vieții pe uscat și în mare, Under propune un nou mod de înțelegere a relației noastre cu împrejurimile noastre – deasupra suprafeței, sub apă și alături de viața mării. Cu un asemenea view, ei spun că poți obține o mai bună înțelegere a alimentelor pe care le mănânci.
Under a fost proiectat cu o atenție deosebită pentru vecinii lui acvatici. Este o structură de beton, un recif artificial, practic. Și e construit să reziste la presiunea adâncimii la care se întâmplă activitatea oamenilor. Ferestrele acrilice ale restaurantului oferă priveliști impresionate asupra fundului mării. Și nu te gândi că dacă mergi o dată, poți spune că ai bifat priveliștea, căci ecosistemul se schimbă de-a lungul anotimpurilor și a condiiților meteorologice. Se anunță furtună? Hai să luăm masa la Under!
Dacă ceea ce ai aflat până acum despre Under te-a scos puțin din zona de confort pe care te gândeai să o obții la o cină în oraș, stai să vezi meniul. „De cealaltă parte a ferestrei noastre celebre, oceanul este plin de delicatese proaspete de la mare, astfel încât călătoria de la bucătărie la farfurie este minimă”, spune chef-ul Nicolai Ellitsgaard de la Under, pe site-ul lor.
Primul fel de mâncare din meniul unic oferit de Under este o coajă comestibilă din legume cu o cremă de moluște în interior. Meniul se schimbă în funcție de sezon, dar este unic, pentru că experiența Under este despre ce mâncăm, nu cât mâncăm.
KLEIN JAN (Tswalu, Africa de Sud)
restaurantul de sub pământ african
Boscia albitrunca (cunoscut și sub numele de copacul ciobanului), un copac cu rădăcini adânci, este cel care a inspirat designul subteran al restaurantului Klein JAN. Precum copacul, cea mai mare parte a restaurantului este la vedere sub nisipul portocaliu din Kalahari, făcând din locul acesta o capodoperă arhitecturală. Dar ce este cu locul acesta și ce experiențe oferă, asta da poveste!
Mai autentic nu se poate
Se ia o fermă veche de un secol, amplasată în mijlocul nisipului portocaliu al deșertului Kalahari. Se adaugă o pivniță subterană cu ramificații nebănuite la prima vedere (asemeni rădăcinilor copacului ciobanului), care coboară la 13 metri adâncime. Și se finalizează cu o sală de mese care se deschide în plină sălbăticie. Acesta a fost visul bucătarului cu stele Michelin, Jan Hendrik van der Westhuizen, transformat în restaurantul Klein Jan, din cea mai mare rezervație privată de safari din Africa de Sud.
Klein Jan oferă și o experiență culinară care te teleportează în timp, în gusturile autentice ale Africii. Surprizele sunt nesfârșite și uluitoare, atât în modul în care oaspeții se mișcă fizic prin pivnița restaurantului și dincolo de zona de luat masa, în sălbăticie, cât și în aromele, texturile și poveștile culinare tipice deșertului.
Pentru a intra în pivnița și restaurantul care se află dincolo de ea, sunteți mai întâi invitați să faceți câțiva pași înapoi în timp, în ferma veche de 100 de ani. Casa Boscia, numită după copacul ciobanului din fața casei (același care a inspirat designul subteran îndrăzneț al arhitectului Adrian Davidson), a fost restaurată senzațional pentru a pune în scenă experiența modernă de luat masa la Klein JAN. Preparatele culinare de la Klein sunt este o aventură culinară de la început până la sfârșit. Oaspeților li se servesc gustări tradiționale în spații teatrale, aprinzându-le toate simțurile, ceea ce menține experiența de luat masa interesantă și interactivă.
WALDORF ASTORIA (Maldive, Insula Ithaafushi)
cină într-un cuib de bambus suspendat
Maldive deja sună exotic. Și este, pe bună dreptate. Cu plaje sale albe, conturate de albastrul de neimaginat al Oceanului Indian. Sau cu „sătucurile” așezate, de căsuțe perfect aliniate și echipate pentru a te rupe de restul lumii, oferindu-ți propriul paradis. Este greu de imaginat o experiență mai extravagantă decât ceea ce deja am descris, dar iată că există.
Să iei masa într-un cuib de bambus suspendat deasupra arborilor din jungla maldiviană nu departe de ocean, chiar că e o cină extravagantă. Imaginează-ți: două siluete plutind deasupra ramurilor verzi, scrutând orizonturile albastre și privindu-se în ochi după fiecare îmbucătură. Experiența aceasta o poți trăi la Waldorf Astoria Maldive Ithaafushi, în Maldive. Se numește Terra și e doar una din cele 11 experiențe exclusiviste de cine pe care le ofertă resortul. Meniul, compus din 7 feluri, aici.
Și că veni vorba de mâncare, te vei delecta cu homar gătit în stil maldivian, caviar de belugă și mușchi de vită Wagyu A5.
EDEN ROC CAP CANA (Republica Dominicană)
cină romantică în fundul pământului
Un resort de lux din Republica Dominicană – Eden Roc Cap Cana – vine cu o propunere impresionantă. O cină extravagantă, romantică, într-un cenote de pe terenul resortului. Cenotele sun găuri adânci în pământ, umplute cu apă de ploaie sau cu apă dulce provenită din râurile subterane. Se formează atunci când acoperișul unei caverne subterane se prăbușește. Termenul cenotes sau xenotes provine din mayașul dzonot, care înseamnă gaură de apă. Pentru mayași, aceste locuri erau sacre, deoarece reprezentau singura sursă de apă dulce. Pentru resortul acesta de lux, cenota a fost miezul lucrurilor, practic din jurul ei a început construcția a tot ce există astăzi.
Astfel de locuri sunt atracții turistice mai ales pentru baie în apele reci și extrem de clare. Așa o fi pe timpul zilei, însă noaptea, Eden Roc Cap Cana i-a dat o utilizare. Cină romantică în fundul pământului. Ai crede că e întuneric. Și este, în mod normal. Însă de îndată ce începi să cobori treptele de lemn, te învălui într-o lumină violet. Strălucește atât cât trebuie pentru a-ți dezvălui în fața ochilor vegetația luxuriantă crescută pe pereții cenotei și firicele de apă care se scurg din tavan. Ireal! Dar nu doar susurul apei îi țină în urechi, ci și saxofonul unui muzician ascuns pe o stâncă de la baza peșterii.
O masă este aranjată pe o punte micuță de lemn, la ceva distanța de nivelul apei, dar destul de jos de buza cenotei. Ajungi la ea pe niște scări în zig-zag, construite pe peretele cenotei. Primul eveniment care s-a organizat în cenotă a fost o seară de proiecții de filme în 2020. Un eveniment foarte reușit, mai ales din punct de vedere al acusticii. Oare te auzi la cină dacă doar șoptești? Îți dai seama ce romantic ar fi?
După câteva bucățele de pâine cu maia făcută în casă și unt de cocos, apar felurile principale din meniu: biban crud cu suc de fructul pasiunii, discuri de parmigiana și vinete caramelizate, friptură de pui gătită pe pat de fân și 5 versiuni de ciocolată dominicană. În prețul cinei romantice pentru două persoane intră, dacă vrei, și un masaj oferit a doua zi dimineața, după cină.
THE CAVE (Bali)
cina într-o peșteră de 25.000 de ani vechime
Să rămânem în străfunduri și să povestim despre experiența cinei într-o peșteră veche de 25.000 de ani din Bali. Restaurantul The Cave se află în resortul The Edge Hotel Bali și s-a deschis oficial ca restaurant în mai, anul trecut (2022). 22 de locuri de luat masa pune la dispoziție acest restaurant și un meniu cu șapte feluri de mâncare gândite și puse în farfurie de proprietarul acestui restaurant, chef Ryan Clift. Ai la dispoziție un meniu clasic, unul vegetarian și unul special pentru copii. La alegere, poți opta pentru variante de meniu clasic și vegetarian cu 10 feluri de mâncare fiecare.
Restaurantul The Cave se află la 6.5 metri sub pământ și oferă o lume unică, minunată. Chiar perfectă pentru un prânz la răcoare sau pentru o cină intimă. Printre stalactite antice și pereți care par să cadă peste tine, vei putea savura preparate cu adevărat inventive. Ce zici de o porție de ardei fosilizați cu spumă de soia wasabi, cenușă de praz și pudră de fum? Ridică ochii din farfurie, pentru că între felurile din meniu, pe tavanul peșterii se fac proiecții care amplifică ambianța și așa uluitoare.
Brändön Lodge (Suedia)
cină pe ghețurile din Laponia suedeză
În nordul Golfului Botnic, în întinderile goale și înghețate din Laponia suedeză, se află Brändön Lodge. Vorbim de un complex ce dispune de 15 căbănuțe fermecătoare cu două dormitoare și vedere la Marea Baltică. Un loc ideal pentru cei care îndrăgesc pustiurile înghețate și activitățile în zăpadă.
Căbănuțele sunt amplasate în jurul unui cabane mari, principală. Acoun se află și restaurantul, dar și un living confortabil încălzit cu șemineu. Fiind o zonă îndepărtată de așezările urbane, lipsa poluării îți permite să observi Luminile Nordului în serile senine, minunat reflectate în apa înghețată. Aici nu e întotdeauna iarnă, așa că locul este vizitat în orice anotimp și oferă activități distractive pentru fiecare sezon.
Ce voiam eu să vă zic este că din ianuarie și până în aprilie, cei care locuiesc aici pot să-și rezerve o cină romantică într-o iurtă pe marea înghețată. Vei avea masa acoperită cu fețe de masă, sfeșnice cu lumânări și piei de ren. În cort sunt sub zero grade, iar podeaua este de gheață. Frigiderul pentru băuturi este, practic, o gaură tăiată în gheața golfului. Iar meniul unei cine într-un asemenea loc este unul tradițional. Vei mânca somon, carne de ren și afine.
Echipamentul anti-îngheț, adică îmbrăcămintea și încălțămintea, o vei primi de la oamenii care organizează astfel de cină extravagantă. Dincolo de acest echipament, prețul unei astfel de experiențe include pregătirea unei alei luminate până la cort, cort cu iluminare naturală (fără curent electric), o ceremonie de primire cu băuturi calde, cina cu trei feluri de mâncare și transfer WC. Da, unde credeai că rezolvi problema asta între ghețurile alea?! Ghidul pe care îl primești automat pentru cina la cort, așteaptă să suni din clopoțel (când ai nevoie). Atunci, se apropie repede de cort un snowmobil, pe care se află naveta WC.
Așa-i că și pe tine te-au fascinat aceste variante de cină extravagantă? Măcar să ne clătim ochii, dacă nu vom ajunge neapărat să luăm parte la ele. Ce putem, în schimb, este să-ți recomandăm câteva experiențe chiar de la noi din țară. De exemplu locuri de glamping, sau cu căsuțe în copac. Ori poate vrei să experimentezi România experiențelor fain dining (5 restaurante destinație care ating toate cele 5 simțuri)…