Nu de puține ori am auzit că „frumusețea pornește din interior”. Fapt perfect adevărat din mai multe puncte de vedere. Pentru că nu e vorba neapărat numai despre caracter sau sentimente. Ci și despre impactul pe care nutriția îl are asupra aspectului exterior. Dacă ești în căutarea unei soluții naturale și delicioase pentru un ten curat, iată câteva alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă.
Alimentele pot face mai mult decât să potolească foamea, să umple stomacul și să sature. Și pot face lucrurile în dublu-sens: atât în bine, cât și în rău. De exemplu, fasolea boabe: pe de o parte este o sursă excelentă de proteină vegetală, iar pe de altă parte balonează. Sau ce zici despre prune? Oare nu sunt ele bune? Că tot suntem îndemnați să consumăm fructe în cadrul unei diete sănătoase, echilibrate… Ei bine, o persoană cu diabet trebuie să fie foarte atentă atunci când consumă prune, pentru că sunt foarte bogate în glucide și riscă să aibă creșteri ale valorii glicemiei.
Dacă îți iubești pielea și vrei să o păstrezi cât mai mult timp frumoasă și sănătoasă, nu doar cremele, serurile și măștile te pot ajuta să-ți atingi scopul. Ci și alimentele!
Ce alimente e bine să consumi dacă vrei să ai o piele frumoasă și sănătoasă
Nu e neapărat nevoie să frecventezi saloanele de înfrumusețare, ci să ai mai multă grijă la ce pui în farfurie. Află care sunt cele mai… prețioase alimente pentru pielea ta, și, data viitoare când mergi la cumpărături, nu le uita!
#1. Avocado
Dacă este moale și suplă, pielea este așa pentru că ea conține elastină și colagen, cele două elemente care îi dau elasticitate. Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă, corpul le produce în cantități din ce în ce mai mici. Și drept urmare, elasticitatea cam dispare. Însă avocado conține o mulțime de grăsimi sănătoase, care pot încetini acest proces. Și încă un lucru bine de știut despre acest fruct: o protejează de efectele nocive ale razelor ultraviolete ale soarelui. Datorită proprietăților sale hidratante și hrănitoare, uleiul de avocado este adesea utilizat în creme, loțiuni și alte produse destinate îngrijirii pielii.
Știai că… avocado are proprietăți antiinflamatorii? Consumul de avocado poate ajuta la reducerea inflamației din organism, inclusiv la nivelul pielii. De aceea, este benefic pentru persoanele cu acnee sau iritații cutanate.
#2. Pește gras
Speciile de pește gras sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega3. Aceștia contribuie și susțin sănătatea inimii, ceea ce înseamnă că circulația sângelui se îmbunătățește. Iar acest lucru esete esențial pentru o piele netedă și sănătoasă. În plus, acizii grași au proprietăți antiinflamatorii și contribuie la menținerea sănătății pielii. Consumul de pește gras poate ajuta la reducerea inflamațiilor și la ameliorarea simptomelor afecțiunilor cutanate, cum ar fi acneea și eczema.
Știai că… peștele gras este o sursă bună de zinc? Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea pielii, care contribuie la regenerarea celulară și la vindecarea rănilor cutanate, precum și la controlul producției excesive de sebum, reducând astfel apariția acneei.
#3. Nuci si semințe
Toate tipurile de nuci și semințe sunt prietenele pielii. Conțin grăsimi și vitamina E, care determină organismul să producă atât de necesarul colagen. El este cel care o menține netedă, suplă și hidratată. Vitamina E este și un antioxidant puternic, care protejează pielea de radicalii liberi și ajută la menținerea aspectului tânăr și sănătos al pielii. Plus zincul și seleniul, care sunt esențiale pentru sănătatea pielii și procesul de vindecare.
Știai că… nucile și semințele conțin fitonutrienți? Fitonutrienții sunt compuși bioactivi care oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii. Acești compuși pot ajuta la reducerea inflamației și protejează pielea de stresul oxidativ și efectul factorilor externi, cum ar fi poluarea și expunerea la soare.
#4. Cartofi dulci și morcovi
Ambele legume sunt bogate în betacaroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A. Nu numai că beta-carotenul și vitamina A mențin pielea catifelată, dar acționează și ca o barieră de protecție solară naturală. În cantități mai mici, betacaroten se găsește și în caise, pepene galben, mango, papaya și dovleac. Și toate sunt alimente perfecte pentru o piele frumoasă.
Știai că… vitamina A este esențială pentru procesul de regenerare a celulelor pielii? Ajută la menținerea sănătății pielii și regenerarea țesuturilor.
#5. Ardei gras
Ardeiul gras galben și roșu este, de asemenea, plin de vitamina A și vitamina C. Împreună, repară pielea, promovează creșterea de noi celule și stimulează producția de colagen. În plus, conțin carotenoide, compuși antioxidanți responsabili pentru culoarea vibrantă a ardeiului gras. Acești compuși ajută la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de expunerea la soare și pot contribui la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, cum ar fi ridurile și petele pigmentare.
Știai că… ardeiul gras are un conținut foarte ridicat de apă? De aceea, el este și foarte hidratant reducând astfel riscul de uscare și descuamare.
#6. Roșii
Și pentru că tot vorbeam de carotenoide… și roșiile conțin o gamă largă din acest compuși. Printre care luteină, betacaroten și licopen. Acestea pot împiedica apariția ridurilor și protejează pielea de efectele adverse soarelui și poluării. În plus, sunt bogate în vitamina C, esențială pentru sinteza colagenului (proteină importantă pentru elasticitate și fermitate). De aceea se numără printre alimente pentru o piele frumoasă.
Știai că… roșiile pot ajuta la protejarea pielii împotriva radiațiilor UV? Consumul de roșii poate oferi un nivel suplimentar de protecție deoarece licopenul ajută la neutralizarea radicalilor liberi cauzați de expunerea la soare.
#7. Broccoli
Conține carotenoizi, zinc și vitaminele A și C, toate acestea fiind benefice pentru piele. Dar, cel mai important, este o sursă de sulforafan. Acesta este un nutrient special, care poate preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de piele.
Știai că… broccoli conține sulfină? Este un compus sulfuric care poate ajuta la detoxifierea organismuluiși la eliminarea toxinelor din organism. Drept urmare, pielea are un aspect mai curat.
#8. Ciocolata neagră
Ciocolata neagră conține cantități semnificative de antioxidanți, precum flavonoide și polifenoli. Aceștia ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism, protejând astfel pielea împotriva stresului oxidativ și îmbătrânirii premature. În plus, pudra de cacao din ciocolata neagră menține hidratarea pielii și o face rezistentă la arsurile solare.
Știai că… un consum moderat de ciocolată neagră poate ajuta la menținerea hidratării pielii? Conținutul său de grăsimi sănătoase, precum untul de cacao, ajută la menținerea elasticității și la reținerea apei în stratul superior al pielii.
#9. Castravete
Aproximativ 95% din castravete este… apă! Nu e de mirare, deci, că este un excelent hidratant. Adevărul este că cunt uimitoare efectele sucului de castravete asupra pielii! Nu numai că o luminează și îi dă strălucire, dar poate să și reducă ridurile fine. Mai mult, aplicarea locală are efect răcoritor și decongestionant? Pune două felii de castravete rece pe ochi și ai să vezi că se reduc vizibil pungile de sub ochi.
Știai că… are și un blând efect exfoliant? Datorită conținutului său de enzime naturale și a texturii ușor abrazive, castravetele poate fi folosit ca exfoliant blând pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și curățarea porilor.
#10. Citrice
Consumul de portocale, lămâi sau kiwi ajută la dezvoltarea imunității. Având o acțiune puternic antibacteriană, consumul citricelor previne infecțiile, minimizând astfel riscul dezvoltarii acneei. De asemenea, dau o strălucire naturală pielii și previn dezvoltarea liniilor fine și a ridurilor.
Aceste fructe conțin și compuși bioactivi, cum ar fi flavonoidele și limonoizii, care au efecte antiinflamatorii în organism. Datorită acestor proprietăți, pot ajuta la reducerea inflamației și roșeții asociate cu acneea și alte afecțiuni ale pielii.
Știai că… consumul de citrice poate ajuta la echilibrarea producției de uleiuri naturale ale pielii? Deși poate părea paradoxal, ajută la reglarea secreției de sebum, reducând astfel riscul de apariție a acneei și de probleme ale pielii grase.
#11. Ciuperci
Ciupercile sunt bogate în vitamina D, seleniu și antioxidanți. Ca și citricele, previn infecțiile pielii, reducând astfel la minimum acneea dar și erupțiile. Un alt beneficiu uriaș al consumului de ciuperci este acela că întârzie îmbătrânirea pielii.
Știai că… ciupercile pot contribui la detoxifierea pielii? Acestea conțin substanțe naturale care ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Alimente de evitat dacă ai un ten cu probleme
Cealaltă fațetă a acestei povești cu două personaje, alimentele și sănătatea pielii, este cea în care unele alimentedintre ele sunt dăunătoare pentru aspectul tenului. Dar nu în general, ci în particular. Se numesc „declanșatoare alimentare” și trebuie evitate de persoanele care se confruntă cu probleme ale pielii, pentru a evita exacerbarea simptomele neplăcute. E cazul celor care au dermatită, acnee, eczemă sau psoriazis.
- Produsele din soia. Soia conține fitoestrogeni, iar aceștia perturbă echilibrul hormonal. Totodată, duc și la un exces de estrogen care este legat de probleme ale pielii, cum ar fi acneea chistică.
- Zahărul și carbohidrații rafinați. În primul rând, zahărul literalmente îmbătrânește pielea. Apoi el crește producția de sebum, care înfundă porii. Pe lângă acestea, zahărul hrănește bacteriile rele din intestine, care cresc și se înmulțesc, provocând un dezechilibru. Iar dezechilibrele sunt legate de erupții cutanate, acnee și multe alte neplăceri.
- Carnea grasă și cea procesată. Grăsimile saturate sunt cele care favorizează inflamația, în consecință ele trebuie evitate de persoanele care suferă de dermatită atopică. Dincolo de acest aspect, nitrații din carnea procesată descompun elasina și colagenul, ceea ce face ca pielea să îmbătrânească prematur.
- Alimentele care conțin gluten. În speranța de a afla mai multe lucruri despre legătura dintre gluten și problemele pielii, au fost efectuate mai multe studii. Unul dintre ele a urmărit un grup de pacienți care sufereau de o formă de psoriazis. Și s-a constatat că o mare parte din ei aveau niveluri serice crescute ale proteinei glutenului, gliadina. Treizeci de pacienți din grup au urmat o dietă fără gluten, ceea ce a dus la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, demonstrându-se astfel că, într-adevăr, acesta afecta în mod negativ pielea pacienților cu psoriazis.
- Alcoolul. Inhibă secreția de hormoni care ajută la menținerea hidratarii și provoacă pierderi excesive de apă prin porii pielii. Iar asta poate duce la piele uscată, descuamată. Ceea ce pentru dermatita atopică este catastrofal. Mai multe studii au indicat și faptul că abuzul de alcool poate juca un rol în dezvoltarea eczemei, psoriazisului, acneei post-adolescență și a rozaceei.
Cred că orice femeie își dorește să se simtă bine în pielea ei. Și cu atât mai mult când vorbim despre ten și aspectul feței. Nu e nevoie să cheltui o avere pe produse cosmetice! Cel mai important este, ai să vezi, să ai o nutriție corectă. Și dacă am vorbit despre alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă, hai să vezi și care sunt cele mai hidatante fructe și legume.