Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > BĂUTURI > Cei 5 pași ai unei degustări de vinuri. Cum bei „corect” un pahar de vin și la ce trebuie să fii atent
  • BĂUTURI

Cei 5 pași ai unei degustări de vinuri. Cum bei „corect” un pahar de vin și la ce trebuie să fii atent

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 15 mai, 2023
  • Data modificare : 8 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Când vine vorba de a bea o sticlă de vin, putem lua procesul pe cât de în serios dorim. Evident că o poți bea doar pentru distracție… Însă un vin bine ales poate fi și un liant social excelent, ori un instrument prin care-ți poți „steroidiza” fiecare masă.  În lumea vinului, odată ce reușești să identifici caracteristicile cheie ale licorii din paharul tău – corp, aciditate, nivelul de zaharuri reziduale sau alcoolemie – atunci vei putea să-ți comunici mai bine preferințele, dar și să faci selecții din ce în ce mai inspirate, și informate, pentru tine. Demistificăm cei cinci pași ai unei degustări de vinului și-ți spunem la ce să fii atent, astfel încât data viitoare să profiți la maximum de fiecare pahar.

sommelier toarna vin alb intr-n pahar, langa alte pahare cu vin rosu, iar in fundal, blurat, oameni care iau masa. Imagine reprezentativă pentru pașii unei degustări de vinuri

Cei 5 pași ai unei degustări de vinuri

1. Privește bine

Când ai de-a face cu un vin interesant, degustarea lui ar trebui să înceapă prin analiza vizuală a paharului în care este turnat. Această etapă îți poate spune nu doar culoarea (dooh!), dar și alte caracteristici cheie. Este un vin alb deschis, palid, sau unul profund auriu? Este un roșu crud strălucitor sau mai aproape de un roșu închis?

În continuare, ar trebui luată în considerare opacitatea vinului din pahar. Este vinul suficient de translucid pentru a putea fi penetrat de lumină, sau este dens și opac? Aceste indicii vizuale îți pot transmite informații precum soiul de struguri, vârsta și proveniența vinului. De exemplu, la roșii, un pinot noir va fi mult mai puțin opac și mai roșu decât un malbec argentinian. Iar la albe, un chardonnay va fi întotdeauna mai deschis al culoare decât un riesling.

2. Rotește vinul în pahar

Deși această etapă este cea mai parodiată parte a procesului de degustare a unui vin, trebuie să știi că este una esențială. Asta dacă ești serios în privința degustării de vinuri de care ai parte. Prin acea mișcare repetitiv circulară, expui vinul la oxigen și pornești procesul de „deschidere” a acestuia. Asfel vinul își poate exprima întregul buchet olfactiv și spectrul de arome. Acest gest îți mai indică, prin observarea „lacrimilor” sau dârelor lăsate de vin pe peretele paharului, vâscozitatea lui. Cu cât se scurg mai greu, cu atât conținutul de alcool este mai mare.

Când vine vorba de tehnica acelui gest, cel mai ușor este să începi prin a ține baza paharului pe masă, învârtindu-l ușor în sensul acelor de ceasornic, fără să-l ridici de pe suprafață. Această mișcare trebuie urmată de apropierea paharului de nas.

prim plan cu un pahar de vin roșu stilizat

3. Adulmecă

Golește-ți plămânii de aer și nu te sfii să-ți bagi tot nasul în pahar. E momentul să încerci să-ți dai seama dacă aromele sunt discrete și delicate, sau puternice și pregnante. Pentru a putea capta la maxim aromele vinului tău, ține gura ușor deschisă în timp ce inspiri pe nas. Poți afla astfel, înainte de a gusta, dacă acel vin a fost maturat în butoi, dacă este puternic alcoolizat sau dacă este unul acid ori dulce. Evident, este un joc foarte subiectiv. Însă există câteva trickuri la care putem apela. Pentru albe, de exemplu, încearcă să spui ce fructe citrice simți acolo — întotdeauna există cel puțin unul în vinurile albe. Și apoi întreabă-te dacă mai simți și miros de fructe din livadă sau de fructe tropicale. 

Odată ce te vei obișnui cu asta, încearcă să-l descompui puțin mai mult. Miroase a suc de lămâie proaspăt stors? Sau poate într-un fel amar, precum coaja de portocale ori grapefruit… Parcă e o mușcătură dintr-un măr verde, sau mai degrabă un măr dulce la cuptor? Și cum rămâne cu aromele fără fructe? Merge cam la fel și cu ele. Miroase a pădure? A ierburi? Flori? De care? Ai înțeles ideea.

4. Ia o gură și nu te grăbi să înghiți

În sfârșit, am ajuns la momentul pe care îl așteptam cu toții: degustarea efectivă a vinului. În această etapă ar trebui să încerci să identifici și să analizezi aromele observate în pasul anterior. Vezi dacă găsești același gust indicat de aromele simțite când ai mirosit. E acolo, sau simți ceva nou și diferit? E mai bun, mai complex, acel gust? La vinurile albe, contează aciditatea. Îți lasă gura apă? Este un vin cu aciditate ridicată. Ți se pare că îți lasă gura uscată? Acel vin alb este sec, cu aciditate scăzută. La vinurile roșii, prima dată ar trebui să-ți dai seama de nivelul taninilor, adică astringența gustului și senzația de gură uscată.

Atât în cazul albelor cât și în cazul vinurilor roșii, evaluează apoi nivelul fructelor: este foarte fructat, dar sec, sau are de fapt un gust dulce? Sau poate nu este deloc fructat, mai degrabă ierbos? Și cum este textura? Se duce ușor când îl înghiți? Sau are o textură onctuoasă, corpolentă, care-ți acoperă întreaga gură?

5. Savurează

Pentru vinurile de înaltă calitate, procesul de degustare nu se oprește după ce vinul a fost înghițit. Încearcă să evaluezi cât de mult îți rămâne gustul vinului în gură, dar și să observi dacă acesta se schimbă odată înghițit. Gândește-te și dacă vinul are per total un gust echilibrat, sau dacă anumite caracteristici precum aciditatea, nivelul taninilor sau alcoolul au umbrit alte atribute ale licorii.  Acum a venit și momentul cel mai important. Cel în care poți spune, într-un final, dacă acel vin ți-a plăcut sau nu în general și de ce.

Barbat tanar miroase vin rosu dintr-un pahar, iar in fundal via cu struguri, blurat. Pașii unei degustări de vinuri

Educarea papilelor e posibilă

Îmbunătățirea abilităților de degustare este o chestiune de timp și antrenament. Dar poate fi exersată de oricine. Fiecare pahar de vin este o ocazie perfectă să încerci identificarea și izolarea aromelor pe care le simți. Nu trebuie să-l poți descrie juma` de oră și nici să-l analizezi perfect, până la punctul în care elimini distracția din experiență. Mai degrabă poți începe cu aromele principale. Adică primul nivel de gust, cel care dă caracterul aparte al fiecărui vin. Lasă finețurile în seama somelierilor, cel puțin pentru început. Cu timpul, încrederea ta pentru a face afirmații referitoare la ceea ce simți, miroși și guști într-un pahar de vin va veni de la sine.

Dacă vrei cu adevărat să-ți exersezi tehnica de degustare, somelierii recomandă să vizitezi o podgorie sau o cramă. În fond, pentru asta sunt acolo, să te învețe despre vinurile pe care le produc și să te facă să le înțelegi și să le apreciezi. Și, spre deosebire de un restaurant sau un bar, oamenii de acolo nu trebuie să se ocupe de alți factori, așa că-ți pot spune povestea vinului lor cel mai bine.

Mai presus de toate, nu uita să te bucuri de proces, dar și de vin, în sine! La urma urmei, cei mai mulți dintre noi cautăm o sticlă de vin care să ne ajute să ne relaxăm și să ne distrăm – atât la masă, cât și după ce ne ridicăm de a ea.

Ce tip de pahar să folosești? Cât îl umpli? Și la ce temperatură se bea vinul?

Pentru a răspunde la primele 2 întrebări, urmărește „graficul” de mai sus. Alege paharul în funcție de vin. La fel și cât torni în pahar. În ceea ce privește temperatura de servire, lucrurile stau cam așa:

Vinurile spumante se servesc la temperaturi cuprinse între 6-10°C.

Vinurile rose în general sunt servite la 8-10°C.

Vinurile albe

  • Vinuri albe dulci – 4-8°C sau 8-10°C după preferințe;
  • Vinuri albe seci – 8-11°C;
  • Vinuri albe demidulci sau fructate – 10-12°C;
  • Vinuri albe seci, învechite sau de colecție –10-12°C

Vinurile roșii

  • Vinuri roșii, tinere – 12-14°C;
  • Vinuri roșii simple – 14-16°C;
  • Vinuri roșii mature, complexe sau nobile – 16-18°C;

Dacă te atrage lumea vinului și vrei să înveți totul despre degustări de vinuri, aceștia ar fi primii pași pe care să-i urmezi. Ce ți-ar mai fi de folos ar fi și unele accesorii pe care orice împătimit de vinuri ar vrea să le aibă acasă. Iar dacă nu știi ce vinuri să încerci, îți recomandăm noi câteva vinuri românești de vară, că tot vine sezonul cald…

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Citește articolul
  • BĂUTURI
Din ce se face tequila: povestea din spatele băuturii mexicane
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Negroni Week în București: cele mai bune baruri unde găsești mixul perfect
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Citește articolul
  • BĂUTURI
Matcha în București – noua obsesie care ne-a luat cu asalt
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.