Dubai este unul dintre cele mai diverse orașe din punct de vedere gastronomic de pe glob. Are sute de restaurante excelente și chefi de renume, care servesc preparate din toate bucătăriile lumii, de la delicatese street-food, până la mese rafinate. Așa că nu este de mirare că a fost selectat pentru cel mai recent ghid Michelin al destinațiilor culinare. Facem și noi o călătorie culinară și un top restaurante Dubai.
Ghidurile Michelin oferă anual recenzii despre restaurante în scurte rezumate, simboluri și mult-râvnitele stele Michelin. Restaurantele sunt premiate cu până la 3 stele pentru calitatea preparatelor, pe baza unor criterii specifice (despre care am povestit și noi pe larg aici). Ghidul Michelin a oferit până în prezent recenzii la peste 36 de destinații culinare din America de Nord, America de Sud, Europa și Asia Pacific.
Cum se acordă stelele Michelin
Ghidul Michelin este renumit pentru că acordă maximum de 3 stele unor restaurante selectate. Ce presupune fiecare stea câștigată în urma evaluărilor Michelin:
- 1 stea Michelin – un restaurant foarte bun, cu mâncare excelentă, pentru care merită vizitat.
- 2 stele Michelin–- bucătărie excelentă, pentru care merită să te abați din drum.
- 3 stele Michelin – bucătărie excepțională, adică un loc-destinație, la care e musai să ajungi cel puțin o dată în viață (asta dacă, desigur, te țin balamalele portofelului).
În prezent, Franța are cele mai multe restaurante cu 3 stele Michelin, urmată de Japonia și Italia. Tokyo are 217 restaurante cu stele Michelin, cu un avans semnificativ față de orice alt oraș din lume. Dubai este cea mai recentă evaluare a Ghidului Michelin. O selecție completă a restaurantelor de aici a fost anunțată încă din 2021 de cei de la Michelin. Iar ediția Dubai a Ghidului Michelin s-a lansat în iunie 2022. El este disponibil doar on-line sau pe aplicația Michelin.
Stelele și selecțiile de restaurante sunt actualizate o dată pe an; dacă un restaurant nu se ridică la nivelul de calitate impus de aceste stele în fiecare an, își poate pierde locul în Ghidul Michelin.
Top restaurante cu stele Michelin din Dubai
Obținerea unei stele Michelin este cel mai înalt privilegiu pentru orice bucătar. Totodată, o mențiune în Ghidul Michelin spune multe despre succesul unui restaurant.
Așadar, doamnelor și domnilor, căutarea a luat sfârșit. Iată care sunt top restaurante Dubai, cele mai WOW locuri de luat masa acolo.
2 STELE MICHELIN
A obține chiar și o stea Michelin este o ispravă uriașă, cu două este, literalmente, o dublă onoare. Doar două restaurante din Dubai au fost considerate demne de această realizare până acum:
Il Ristorante – Niko Romito
Amplasat în regalele interioare ale resortului Bulgari din Dubai, Il Ristorante – Nike Romito ridică ștacheta pentru experiențele culinare ale orașului. Oferă cele mai moderne mâncăruri italiene sofisticate! Mult mai complexe decât par, sunt perfect echilibrate în ceea ce privește puritatea și claritatea. Pastele și preparatele din pește ale chef Niko sunt recomandate în mod deosebit. Multe dintre ingredientele de cea mai bună calitate sunt transportate cu avionul din Italia. Meniul „Degustazione“ este punctul culminant al meniului.
STAY – Yannick Alléno
Opulentul hotel One&Only The Palm își deschide porțile nu doar pentru cei care caută cazare, dar și pentru cei care vor să stea pe o margine de farfurie atent pregătită. STAY a lui Yannick Alléno își merită deplin locul de frunte din top restaurante Dubai!
Restaurantul adoptă stilul clasic francez al bucătarului, oferind degustări moderne complete cu vinuri oferite de somelierul intern. Cu meniurile intitulate „Emoții“ și „Experiență“, vei avea toate simțurile furnicate de combinații divine de culori, arome, texturi și arome. Tarta cu langostine este un punct culminant.
1 STEA MICHELIN
Steaua Michelin foarte râvnită este semnul distinctiv al gătitului de înaltă calitate și al serviciilor competente. Doar nouă restaurante din Dubai se pot lăuda până acum cu această recunoaștere:
Torno Subito
O întoarcere strălucitoare la riviera italiană a anilor 1960, asta oferă ca atmosferă restaurantul amplasat în uimitorul hotel W – Palm. Preparatele poartă semnătura chef-ului de renume internațional, Massimo Bottura. Restaurantul este luminos și aerisit, are o bucătărie deschisă, ferestre din podea până în tavan și o terasă cu vedere la plajă. Muzica italiană oferă serenade pentru meseni, atmosfera este plină de viață, dar relaxată, iar serviciul este prietenos și fără pretenții.
Alege între meniul de degustare cu cinci feluri și atrăgătorul meniu à la carte. Ambele oferă mâncăruri italiene moderne, sofisticate, rafinate și pline de culoare și arome bogate. Pastele sunt un punct culminant, iar deserturile nu trebuie ratate – încearcă Tiramisubito!
11 Woodfire
Următorul pe lista de top restaurante din Dubai… Chef Akmal Anuar, proprietarul locului, oferă perfecțiuni la grătar din stejar, hicori și fân afumat. Fiecare dintre acestea oferind propria aromă distinctivă într-o varietate de bucătării – portugheză, indiană, chineză și japoneză. Stilul industrial la modă, iluminatul intim și o atmosferă relaxată sunt semnele distinctive ale acestei vile moderne uimitoare. Se află în suburbia rezidențială Jumeirah, are o bucătărie uriașă și deschisă și un grătarul care dă numele restaurantului.
Varietatea impresionantă de ingrediente globale este de o calitate excelentă, cu legume, fructe de mare și carne. Iar bucătarii talentați știu exact când și cum să păstreze lucrurile simple, punând în valoare preparatele gătite cu pricepere, subtil, cu condimente bine judecate. Delicioasele tipuri de kombucha făcute în casă sunt asociate cu felurile de mâncare, iar servirea este relaxată, dar profesională.
Al Muntaha
Se află deasupra a ceea ce mulți consideră a fi cel mai frumos hotel din lume: capodopera arhitecturală care este Burj Al Arab. Prin urmare, este potrivit ca atât restaurantul, cât și mâncarea pe care o servește, să fie sofisticate și rafinate. Ia liftul până la etajul 27 și cere o masă lângă ferestrele înalte din podea până în tavan, deoarece priveliștile sunt uluitoare!
Bucătăria italiană modernă se întâlnește cu un serviciu atent, dar cu o tentă personală, la restaurantul chef-ului Giovanni Papi din Burj Khalifa. Meniul chef-ului experimentat are o bază franceză și influențe mediteraneene. Ingredientele de cea mai bună calitate sunt gătite cu precizie pentru a crea mâncăruri moderne, cu arome îndrăznețe și texturi jucăușe. Neapărat de gustat preparatele clasice precum agnolotti del plin, filetto di scorfano și agnello al mirto.
Își merită pe deplin un loc în top restaurante din Dubai!
Hakkasan
Condus de chef Andrew Yeo, Hakkasan prezintă bucătăria cantoneză reimaginată, evidențiată de preparate speciale din Dubai. Spre exemplu… homarul lychee cu perle yuzu și tobanul (pastă de chili și fasole fermentată) cu fructe de mare Assam.
Meniul cu mâncăruri chinezești reinterpretate include toate clasicele rețete ale lui Hakkasan. Dacă dorești ceva spicy, alege tobanul cu fructe de mare Assam. Create cu grijă, folosind ingrediente de cea mai bună calitate, felurile de mâncare realizate sunt pline de culoare și vibrante, datorită aromelor sale puternice. Lasă loc pentru desertul creativ!
Ossiano
Meniurile de degustare extrem de creative ale chef-ului Gregoire Berger își etalează expertiza în contrastele fine de textură și claritatea remarcabilă a aromei. Astfel, meniul „Metanoia“ este o odă adusă amintirilor sale din copilărie. O odă care inspiră meniul fix de pește și crustacee.
Nu prea există un loc precum acesta unde, în timp ce mănânci, se holbează la tine rechini și alte 65.000 de animale marine prin ferestrele uriașe care transformă locul într-un acvariu uriaș. De îndată ce cobori scara de marmură în spirală în acest restaurant unic de la Atlantis, te veți trezi blocat și complet scufundat!
Hōseki
Dacă vrei să încerci unul dintre cele mai autentice restaurante japoneze din afara Japoniei, Hōseki este destinația ta. Datorită numărului foarte limitat de locuri disponibile, te vei bucura de una dintre cele mai exclusiviste experiențe gastronomice de top în Dubai. Împreună cu doar alți opt oaspeți (restaurantul oferă doar 9 locuri!), vei degusta cele mai rafinate, proaspete și suculente produse japoneze prezentate și servite de maestrul de sushi din a șasea generație, Masahiro Sugiyama.
Trèsind Studio
Creațiile chef-ului Himanshu Saini reunesc mâncăruri multi-cuisine executate cu precizie, cum ar fi crabul prăjit cu ghee, găluște de pui tandoori și pulao de morel cu ceai Assam dashi.
Tasca by José Avillez
Chef José Anvillez ne invită în restaurantul său cu bucătărie deschisă pentru a ne bucura de savoarea mâncărurilor portugheze autentice, inimitabil de vibrante și inovatoare. La un alt restaurant de top din Dubai, Tasca.
Situat într-o locație minunată, la etajul 6 al superbului hotel Mandarin Oriental, pe plajă, ve un local plin de viață, dar relaxat. Are, în plus, o piscină infinity senzațională, pe terasă, cu vedere la mare și la oraș. Meniul oferă câte ceva pentru toată lumea.
1 STEA VERDE MICHELIN
Steaua Verde Michelin este un premiu anual pe care îl pot primi restaurantele responsabile atât pentru standardele lor etice, cât și pentru mediu. Acestea lucrează cu producători și furnizori sustenabili pentru a evita risipa și pentru a reduce sau chiar elimina plasticul și alte materiale nereciclabile din lanțul lor de aprovizionare.
LOWE
Îmbrățișând o ideologie locală, LOWE este o experiență culinară contemporană și experimentală, care prezintă produse de sezon gătite în mod natural la foc. Bucătăria deschisă, axată pe un grătar cu cărbune, rotisor și cuptor cu lemne, celebrează mâncarea rustică și accesibilă.
Meniul combină tehnici tradiționale și arome unice pentru a aprinde simțurile, făcând parte din comunitatea creativă Nasab. [Nasab este un termen arabesc care se referă la genealogia unei persoane. Este utilizat pentru a indica originea și descendența unei persoane dintr-o anumită familie sau trib].
Restaurantul aduce mâncarea la viață într-un mediu primitor, cu simțul umorului și un strop de nostalgie. Cele mai apreciate preparate ale casei sunt pâinea caldă cu susan, sosul Romesco cu crab, unt ars și migdale.
Top 3 cele mai WOW experiențe culinare în Dubai
Lăsăm puțin în treaba lor oamenii premiați cu stele Michelin și mergem să-ți arătăm și alte locuri unde poți lua masa în Dubai. Sub stele adevărate de pe cer, în locații care îți taie respirația și care, totodată, îți vor încânta papilele gustative. Locuri autentice!
Arabian Tea House
O călătorie în trecutul Dubaiului ar putea începe de îndată ce treci de ușa acestei case de ceai din cartierul istoric Al Fahidi. În trecut era cunoscut sub numele de Al Bastakiya. De cum intri în Arabian Tea House (deși bătrânii ar prefera să o numească Basta Art Café), ești transportat în vremuri vechi, în cel mai autentic stil cu putință. Bănci turcoaz, scaune din ratan alb, perdele de dantelă și flori, un loc special unde îți vei savura ceașca de gahwa (cafea tradițională arabă) la umbra unui copac bătrân, în aerul cald al zilei. Ca într-un vis, de parcă ar fi mereu după-amiază.
Locul există din 1997 când s-a deschis pentru oaspeți, în casa unui cunoscut vânzător de perle. Acum există 5 locații în Dubai ale acestui concept și una în Montenegru. Pentru o experineță tradițională, recomandăm locația din cartierul Al Fahidi. Din cele peste 15 de sortimente de ceai pe care le poți savura aici, multe pot fi cumpărate și pentru acasă.
Sonara Camp
Sonara Camp nu este doar un restaurant, ci o experiență. Pentru că e, de fapt, o tabără în deșetul Dubai, unde vei lua masa sub stele, în mijlocul deșertului. Tabăra este concepută ca un sat beduin, cu decor tradițional arab și o atmosferă confortabilă și intimă.
Meniul include preparate din bucătăria tradițională arabă, inclusiv cotlete de miel, pui la grătar și pâine arabă. Punctul culminant al experienței culinare de la Sonara Camp este divertismentul tradițional arab, inclusiv muzică live, dans din buric și spectacole cu foc.
Povestea acestui loc a început, cum altfel, de la pasiunea pe care fondatoarea Stephanie Reichenbach a avut-o pentru deșert. Un vis de a crea o experiență autentică de arabian night, dar care să fie în același timp și elegantă, și ecologică, și de care să se bucure toți. Ea și-a numit prima locație din deșert după cei patru fii ai săi – Neil, Adam, Ryan și Adrian – NARA. Viziunea lui Stephanie nu s-a oprit aici, dorința ei de a crea un concept unic peste noapte s-a concretizat sub forma Cuibului de la Sonara, unde oaspeții sunt invitați să se cufunde în conceptul senin și atent de Desert Nesting.
Cel mai recent concept al ei Nara on the Sea, oferă oaspeților o croazieră de neuitat prin căile navigabile din golful Oman. Și nu oricum, ci la bordul Dhahab, un dhow tradițional de lux din Omani, de aproape 30 de metri lungime.
The Pods
Dacă ești în căutarea unei experiențe culinare cool, mergi la The Pods. Este un restaurant situat în Golful Dubai, care oferă o experiență unică de luat masa pe o platformă plutitoare. Restaurantul are cinci capsule private, fiecare cu un design unic și o capacitate diferită de locuri. Capsulele oferă vederi panoramice spre oraș și spre golf.
Meniul restaurantului include preparate din bucătăria internațională, inclusiv sushi, paste și friptură. De asemenea, se mândrește cu un meniu extins de cocktailuri, ceea ce îl face un loc minunat pentru o ieșire de noapte. Capsulele private sunt perfecte pentru ocazii speciale sau cine intime. The Pods este un loc perfect pentru cei care caută o experiență culinară unică, cu vederi uimitoare ale orașului.
Cam asta am avut de povestit despre top restaurante Dubai. Dar dacă ți-am deschis apetitul și ți-am stârnit curiozitatea despre frumoasele restaurante din lume, hai să descoperi și altele! Următoarea oprire, Istanbul (că să păstrăm aerul oriental).