Dacă ți-e dor de o vacanță cu cortul sau vrei să experimentezi pentru prima oară o astfel de ieșire în natură, îți recomandăm câteva campinguri din România pe care merită să le iei în calcul. Hai cu cortul în inima munților sau la malul mării! PLUS: ghid de bagaje pentru neexperimentați. 😉
Pentru că tot vine 1 Mai, am zis că poate te tentăm să încerci un altfel de excursie. Iar dacă te numeri printre cei cuceriți deja de stilul ăsta de ieșire, să te ajutăm să descoperi noi campinguri din România.
E drept că nu ne putem compara cu zonele de campare din Franța spre exemplu, care oferă condiții aproape de lux, în unele cazuri. Dar, din fericire, avem și noi locuri frumoase unde-ți poți instala cortul. Și sunt pentru toate gusturile… Izolate de lumea civilizată, unde trebuie să te gospodărești singur. Sau cu acces la apă curentă și electricitate, perfecte pentru cei aflați la prima experiență cu cortul. La mare, dar și la munte… și tot așa.
Unele campinguri asigură și cazare la căsuțe, vile sau rulote, unele chiar corturi ale locației, cu lumină și căldură. Îți oferim în continuare un top 6 al celor mai frumoase campinguri din România, la munte și la mare.
3 campinguri din România unde să pui cortul la mare
Sandalandala
(Vama Veche)
De departe cel mai tare camping de la malul Mării Negre! Poți veni cu cortul tău sau poți închiria unul de la ei. În prețul cortului de la ei intră și o saltea, un sac de dormit și micul dejun. Care se servește în regim „a la carte“ la restaurantul campingului.
Povestea locului nu diferă de alte povești de acest gen de la malul mării. E multă pasiune, e dedicare și se simte peste tot în acest proiect. Dar cel mai fain lucru e că între gardurile campingului s-a creat un spirit autentic de Vama Veche pe care, an de an, îl alimentează tinerii care îi ocupă corturile.
Ce-i mișto aici e că ai un restaurant care oferă nu doar „minuturi” pline de prăjeli sau carne la grătar. Cum zic ei, „poți să te rostogolești din cort direct pe pernele de lângă bar și să ceri o ciorbă de văcuță“. Eu cred că și promoția de 1mai i-a făcut celebri. Că zice așa: „toți cei care-și tatuează logoul Sandalandala în weekendul de 1 mai, primesc cazare gratuită la noi în fiecare an, până când vor fi atât de bătrâni încât n-o să mai poată merge în 4 labe prin cort“. Da, e haios, prinde la tineri de la 18 la 99 de ani, că pentru ei e Vama Veche. Dar indiferent de ceea ce oferă, oamenii locului au știu să atingă sufletul vamaioților.
Campingul dispune de o zonă de dușuri și chiuvete (23 de WC-uri, 23 de dușuri) la comun, două mașini automatice de spălat rufe și o terasă de 300 de locuri. 41 de locuri de văzut răsăritul de la înălțime, cuptor de lemne pentru pizza, 700 de pomi pentru umbră și sprijin pentru hamace. 80 de prize răspândite prin camping, acces nelimitat la internet, un ecran mare de 9 metri pentru proiecții de filme. 60 de locuri de parcare (30 lei/zi). O „furie roșie“, adică un Volkswagen care să te aducă din gară la locație și 20 de biciclete Pegas. Plus un teren de fotbal, uu teren de volei și un castel gonflabil.
Hacienda camping
(2 Mai)
La 1 minut (200 m) de plaja din 2 Mai, doi oameni frumoși (nu zicem noi, îi știe multă lume!), și-au pus la dispoziție curtea (5.000 metri pătrați) pentru corturi și rulote. Dar de ce zicem curte, nu știu… E, de fapt, un paradis plin de verdeață, un loc plin de umbră și colțuri frumos amenajate, cu mesaje inspiraționale care te vor face să uiți de iureșul stațiunii. Că se știe că 2 Mai și-a mai pierdut din liniștea de odinioară.
După ce campezi, ai acces la baia și WC-urile comune, bucătăria de vară și bucătăria mare care sunt comune, la foișor și la grătar. Bucătăriile sunt dotate cu frigidere, cuptor cu microunde, aragaz, chiuvetă, veselă și tacâmuri, precum și cu un aparat de făcut cafea. Există și un loc joacă pentru copii, precum și o parcare. Spațiile de camping sunt păzite, adică poți pleca la plajă și lăsa cortul și lucrurile în siguranță.
Cazarea la Hacienda Camping include și camere pentru toate preferințele și pentru toate bugetele Unele camere sunt dotate cu cabină de duș, aer condiționat, paturi matrimoniale/twin, TV, altele au acces la grupul sanitar și WC-urile comune. La Hacienda există pentru închiriere și un apartament complet mobilat și utilat.
NirVama Tent Glamping
(Vama Veche)
Aici nu ai nevoie de cortul tău personal. Conceptul de glamping asta presupune – experiența dormitului în cort cu ceva confort în plus. NirVama s-a născut după niște amintiri frumoase care au luat naștere în Vama Veche și pe care oamenii locului au vrut să le păstreze vii. Așa că experienței de dormit în cort la malul mării, i-au adăugat și puțin confort. Corturile sunt foarte mari, încăpătoare, înalte de 2,5 m, mobilate cu pat cu saltea, noptiere, măsuță cu două scaune, au lumină și curent electric.
Gelul de duș și săpunurile sunt un alt extra confort, iar prosoapele sunt oferite de gazde. Vă stă la dispoziție o bucătărie complet utilată cu veselă, aragaz, frigider și o terasă pentru a savura cafeaua de dimineață. Chiar dacă grupurile sanitare sunt la comun, sunt cochete și curate, separate pentru femei și pentru bărbați, maxim 2 corturi pentru o baie.
3 campinguri unde să mergi la munte
Camping Zori
Saschiz, Mureș
Camping Zori este amenajat în curtea unei vechi case parohiale săsești din satul Cloașterf (comuna Saschiz). Un sătuc la doar 2 km de DN 13/E 60, conectat la Via Transilvanica și la traseul de biciclete care leagă satele săsești din zona Sighișoara-Târnava Mare, în Colinele Transilvaniei.
Campingul are o capacitate de 40 de persoane, respectiv 10 parcele pentru corturi și rulote amenajate în curte, precum și anexe care deservesc campingul (recepție, grupuri sanitare, loc pentru masă, loc de depozitare). Toate incluse în șura și șoprul nou construite, după tipicul gospodăriilor tradiționale.
Lapte, brânzeturi (de vacă, de bivoliță, de oaie) sau ouă se pot cumpăra de la localnici, iar pâine de casă (cea mai bună pâine de casă!!) găsiți la magazinul de peste drum.
Camping Zănoaga
Cheile Zănoagei, Dâmbovița
Campingul de la Zănoaga, singurul camping din stațiunea Peștera-Padina (aflată pe raza comunei dâmbovițene Moroeni), își deschide porțile, de regulă, în mai. Cele 14 căsuțe ale campingului (care dispun de câte două locuri), dar și locurile special amenajate pentru cei care vin cu rulota sau cu cortul își așteaptă oaspeții. Locurile de campare au acces la facilitățile campingului și posibilitatea de racordare la rețeaua de energie electrică.
Campingul Zănoaga dispune de facilități comune care constau în acces la punctul de păstrare a alimentelor, acces la grătar și terasele amenajate pentru servit masa, la grupurile sanitare. Zona este liniștită, propice jocului în aer liber sau drumețiilor în alte puncte turistice din zonă.
Lavender Garden Camping
Bonțida, Cluj
Lavender Garden Camping se află în comuna Bonțida, județul Cluj. ei pun la dispoziție o grădină frumoasă, plină ochi cu lavandă, de jur împrejurul straturilor putându-se amplasa corturile. Există acces gratuit la WiFi, la bucătărie şi la terasă, dar și la baia comună cu duș, articole de toaletă gratuite și uscător de păr. Ai și acces gratuit la grătar. Plus că gazdele oferă gratuit și transfer de la/la aeroport.
3 lucruri de care să ții cont când pleci cu cortul
O vacanță cu cortul în mijlocul naturii – fie că e mare, fie că e munte – poate fi extrem de relaxantă. Asta dacă, înainte de a te lăsa vrăjit de libertate, te asiguri dacă:
- Campingul oferă intimitate. Adică uită-te câți metri pătrați are curtea/grădina/plaja îngrădită care își zice camping. Alege campinguri mari, locuri semiizolate, care să îți ofere acea libertate pe care ți-o dorești. Altfel, riști să te trezești peste noapte în sforăiturile vecinului de cort…
- Ești în siguranță. Asigură-te că locul este păzit, poate chiar cu camere de supraveghere funcționale. De asemenea, că nu îți pui cortul sub un copac și că suprafața pe care îl montezi este dreaptă, însă ușor ridicată. Altfel, în cazul unei ploi, riști să te trezești plutind într-o baltă.
- Ai condițiile necesare. Asta înseamnă că ai unde să gătești, să te speli și să depozitezi ingredientele pentru a nu se altera. Și, desigur, că ai acces la baie, la bucătărie și la zonele de gătit.
Nu uita să pui în bagaj:
Echipament pentru campare: în primul rând, ai nevoie de echipamentul complet pentru campare: cort, cuie, saltea (izopren), pompă pentru saltelele gonflabile, saci de dormit. Pentru mai mult confort (și, desigur, dacă ai cu ce să le transporți) mai poți lua: perne, pături, hamac, folie de sol, sfoară și clești de rufe, lacăt.
Echipament pentru gătit: e, sunt cam multe aici, și nu ne vom opri doar la ustensile. Dar s-o luăm încetișor:
1) masă și scaune rabatabile pentru camping;
2) set de farfurii, castroane, tacâmuri, căni și o față de masă;
3) bidon, tocător de lemn și termos;
4) 1 cuțit pentru carne, 1 cuțit de curățat legume sau și mai bine un briceag multifuncțional (ăsta are și tirbușon!), plus un deschizător de conserve;
5) arzător/aragaz de camping cu butelia umplută (asta dacă nu există bucătărie la locație);
6) cutii alimentare;
7) burete și gel de vase.
Mâncare: carne congelată, mezeluri crud uscate (care se țin la frigider), rădăcinoase pentru gătit, legume pentru salate (tot la frigider), CONDIMENTE (sare, cimbru, piper, boia, usturoi, tot ce știi tu că folosești), carne friptă pusă la borcan, murături, ouă, ulei/untură, oțet.
Trusa de toaletă: prosoape, săpun, gel de duș, hârtie igienică, spray pentru țânțari, cremă de soare, periuță de dinți, pastă de dinți.
Ți-e „poftă” și de alte destinații. Pe lângă aceste campinguri din România, îți recomandăm și câteva destinații de tip retreatfabuloase!