Cu toate capriciile ei, care de data asta chiar ne-au luat prin surprindere, primăvara a revenit la sentimente mai bune, ocupându-și cuvenitul loc. Și chiar dacă ne-a zăpăcit și destabilizat puțin, rămâne totuși anotimpul care aduce energie și o dorință nebună de a face schimbări. Inclusiv în ceea ce privește sănătatea. Motiv pentru sunt mulți cei care recurg la un detox de primăvară.
Să ne înțelegem din start… Nu vorbim de lucruri radicale, de schimbări majore. Ci pur și simplu de o detoxifiere blândă, care să ajute la o reechilibrare hormonală și la eliminarea toxinelor. Astfel încât să „repornim” metabolismului care s-a cam lenevit în lunile de iarnă, încercând doar să conserve tot ce deținea organismul.
De ce trebuie să fie detox de primăvară, și nu de vară, spre exemplu?
Potrivit teoriei medicinei chineze antice, primăvara este perioada din an în care funcția hepatică și detoxifierea sunt cele mai active. Acesta este și unul dintre numeroasele motive pentru care e și cel mai bun moment al anului pentru a face o cură de detoxifiere.
Da, este adevărat, organismul uman este o mașinărie genial construită pentru a se detoxifia singur, permanent, datorită funcțiilor ficatului și rinichilor. Dar cu o condiție esențială, pe care, din păcate, omul modern nu o mai îndeplinește: să mănânce și să trăiască așa cum o făceau strămoșii. Adică să facem mișcare și să transpirăm zilnic procurându-ne hrana. Iar aceasta să fie reprezentată de fructe și verdețuri, de carne și pește sălbatic proaspăt prins, să bem multă apă și ea să fie „curată”. Să dormim opt ore în fiecare noapte și să nu fim expuși la substanțe chimice și metale grele. Să nu știm ce-s ierbicidele, pesticidele, conservanții, stabilizatorii și coloranții. Să nu folosim nici produse cosmetice și nici medicamente. Imposibil, nu-i așa? Ei bine, atunci de ce avem pretenții la organism să-și îndeplinească funcțiile ireproșabil?!
În plus, se crede că organismul are nevoie de o curățare periodică pentru a elimina toxinele și deșeurile acumulate în timpul iernii, când am fost mai sedentari și am consumat probabil mai multe alimente procesate și bogate în grasimi. Prin urmare, un detox de primăvară poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
Sunt doar povești, sau chiar aduce beneficii?
Multe dintre substanțele chimice la care suntem expuși zilnic sunt solubile în grăsimi. Ceea ce înseamnă că se dizolvă în acestea și sunt stocate în țesutul gras. Toxinele solubile în grăsimi sunt mai dificil de procesat și eliminat pentru organism decât toxinele solubile în apă. Asta deoarece se „ascund” și se acumulează în celulele și țesuturile adipoase.
Toxinele solubile în grăsimi sunt cel mai ușor eliminate fie prin transpirație, fie prin detoxifierea ficatului și excreția ulterioară prin intestine. Toxinele solubile în apă sunt mai ușor de eliminat prin rinichi. Este important așadar să susținem fiecare dintre aceste căi de detoxifiere. Cu atât mai mult în timpul unui detox de primăvară, pentru a sprijini eliminarea atât a toxinelor solubile în apă, cât și a toxinelor solubile în grăsimi.
Care sunt semnele că organismul are nevoie de o „curățenie” internă
Simptomele fizice care indică faptul că organismul are nevoie de un detox de primăvară sunt durerile de cap, balonarea, apariția acneei, a eczemelor sau a erupțiilor cutanate. Alte simptome sunt litiaza biliară sau dificultățile de digerare a grăsimilor, constipația sau diareea. Un alt semnal de alarmă poate fi sensibilitatea la mirosuri, oboseala, scăderea libidoului, căderea sau rărirea părului. Precum și o capacitate scăzută de concentrare și memorare, metabolism lent și creștere în greutate. Iar în cazul femeilor, sensibilitate la nivelul sânilor și/sau menstre neregulate sau abundente.
Detox de primăvară abordat greșit versus detoxifiere corectă
A ține un „regim” în care să bei numai apă sau a consuma exclusiv sucuri de legume sau fructe ori ceaiuri laxative, cu intenția de a-ți detoxifia organismul, este profund greșit!
Un detox de primăvară corect trebuie să fie un proces blând și gradual. Unul care să-ți ofere energie, nu să te sleiască de puteri. Pentru a finaliza o detoxifiere sigură și eficientă de primăvară, trebuie pur și simplu să oferi organismului sprijin pentru metabolizarea toxinelor. Și să scazi totodată expunerea la substanțe chimice și alimente inflamatorii.
Cele mai importante sfaturi de urmat:
- Urmează o dietă bogată în vitamine, minerale și nutrienți care susțin detoxifierea. Dieta ar trebui să fie bogată în substanțe nutritive care susțin și reaprovizionează corpul la nivel celular. Totodată, trebuie să includă multe legume viu colorate, verdețuri. Legumele crucifere, fructele de pădure, semințele, carnea slabă și peștele sălbatic sunt de asemenea alimente indicate.
- Evită alimentele inflamatorii: zahărul adăugat și îndulcitorii artificiali, grăsimile trans (margarină, prăjeli, alimente ambalate).
- Elimină orice aliment care a fost obținut ca urmare a unor modificări genetice. Poate fi vorba despre alimente care conțin gluten, despre lactate, despre porumb și soia.
- Alege alimentele bogate în fibre care se vor lega de toxinele din tractul digestiv și le vor ajuta să fie eliminate din organism în mod eficient.
- Bea cel puțin 2-3 litri de apă filtrată pe zi pentru a elimina toxinele solubile în apă prin rinichi. Ceaiurile din plante sunt, de asemenea, alegeri bune.
- Evită alcoolul și cofeina în timpul curei de detoxifiere, ambele producând un stres suplimentar asupra ficatului.
- Asigură-te că transpiri zilnic prin exerciții fizice, băi fierbinți sau saună. Astfel, toxinele solubile din grăsimi se vor excreta prin piele.
- Dormi cel puțin opt ore pe noapte. Astfel, corpul tău va avea timpul necesar pentru reînnoirea și repararea celulară.
- Redu expunerea la substanțe chimice sintetice și pesticide. Poți opta pentru produse organice, produse cosmetice naturale și produse de curățare, de asemenea, naturale.
Cât durează o cură de detoxifiere
Un detox de primăvară delicat poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. De fapt, ideal ar fi să trăiești așa în fiecare zi, dar știm că este aproape imposibil. Dar dacă măcar câteva dintre principiile mai sus enumerate le vei păstra pentru tot restul vieții, ar fi minunat.
De obicei, detoxifierea de primăvară este de 10-21 de zile. Acesta este un interval de timp ușor de gestionat. Vei putea face o mulțime de schimbări pozitive din punct de vedere al sănătatii și să experimentezi o îmbunătățire semnificativă la nivel de energie, al aspectului pielii, a dispoziției și a funcției digestive. Și asta fără a te simți copleșit/ă de un efort prea mare. Urmând sfaturile de mai sus, probabil vei constata, în jurul celei de-a șaptea zi, că te simți foarte bine. Iar asta te va stimula să continui mai mult decât ți-ai planificat inițial.
Dacă te tentează să încerci un detox de primăvară, uite și 10 rețete de super smoothies pe care să le încerci în această perioadă (și nu numai). Iar acesta este un grup de pe Facebook unde poți găsi tot felul de informații utile.