Postul religios este exercițiul de voință prin care credincioșii încearcă să se apropie de Divinitate. Și chiar dacă foloasele pe care aceștia își doresc să le obțină prin post sunt sufletești, sunt și o mulțime de beneficii în ceea ce privește sănătatea. Că nu degeaba a devenit fastingul atât de popular… Hai să vezi ce se întâmplă în organism atunci când ții post.
Postul este o metodă de purificare spirituală practicată de secole de oameni. Doar că, în funcție de religie, „regulile” postului diferă. Chiar și așa, cu tipare diferite (cu restricții alimentare mai aspre sau mai îngăduitoare) și cu întindere pe diferite perioade de timp, postul a demonstrat, științific, că are efecte benefice reale asupra sănătății.
Ce presupune postul, în diferite culturi
Studiile au luat în considerare cele trei mari religii – budismul, creștinismul și islamismul – chiar dacă modul în care se ține post în fiecare dintre acestea diferă.
Postul la budiști
Budiștii, de exemplu, care sunt adepți ai diverselor școli din cadrul acestui cult, oricum sunt lacto-vegetarieni sau chiar vegetarieni. Pentru unele școli budiste post înseamnă consumul unor cantități foarte mici de alimente până în ora prânzului. Iar pentru altele, postul începe cu trei zile de pregătire, în care se consumă exclusiv pâine uscată, urmate de alte 18 zile în care nu se mănâncă nimic, ci doar se poate bea apă.
Postul islamic
Oarecum asemănător este și postul din cultul islamic. Musulmanii au un post de 30 de zile, numit Ramadan, în care se postește de la răsăritul soarelui până la apus. În această perioadă, nu numai că nu se mănâncă absolut nimic, dar nu se consumă nici măcar apă. În perioada Ramadanului, musulmanii mănâncă doar de la apusul soarelui până la răsărit. În vechime, la masa de la asfințitul soarelui se mâncau câteva curmale și se bea apă, însă în prezent această masă este una îmbelșugată, care să răsplătească oarecum efortul postului aspru de peste zi.
Postul la creștini
În ceea ce îi privește pe creștini, în cazul catolicilor postul interzice doar consumul de carne. Sunt permise, în schimb, lactatele și ouăle. Ortodocși, însă, nu le consumă nici pe acestea din urmă.
Beneficii nu doar spirituale. Ce se întâmplă când ții post
Fără a ne referi la foloasele sufletești, ci doar la cele trupești, care țin de sănătate, se poate afirma cu toată tăria că postul aduce uriașe avantaje. De la scăderea în greutate, la scăderea colesterolului total. De la îmbunătățiri în ceea ce privește tensiunea arterială, la cele care vizează sensibilitatea la insulină, echilibrul energetic și biomarkerii stresulului oxidativ. Chiar dacă în timpul postului se consumă mai mulți carbohidrați, faptul că scade aportul de proteine (ne referim la postul creștinilor ortodocși), de grăsimi totale, de grăsimi saturate și de acizi grași trans, asta deja înclină balanța în favoarea sănătății. Mai contează și faptul că în alimentația de post sunt prezente mai multe fibre, mai multe vitamine și minerale. Ceea ce este tot un avantaj. Mai pe larg, iată care sunt beneficiile postului pentru organism.
- Determină scăderea în greutate
Lucru de altfel firesc având în vedere că dieta este alcătuită din legume, leguminoase, verdețuri, fructe, nuci, semințe și grăsimi vegetale. Abuzul, însă, de produse procesate și grăsimi saturate ar putea avea efectul invers…
- Are loc o detoxifiere a organismului
Eliminarea preparatelor din carne pentru o perioadă de timp va face ca toxinele și reziduurile acumulate în exces să fie eliminate mai eficient.
- Se reglează tranzitul intestinal lent
Consumând în timpul postului mai multe alimente care conțin fibre, durata tranzitului intestinal se va micșora. Iar acest lucru e salutar în special pentru persoanele care se luptă cu constipația.
- Se întărește sistemul imunitar
Postul impulsionează celulele stem să producă noi celule albe, cele care luptă cu infecţiile. De asemenea, postul are efecte pozitive în întărirea intregului sistem imunitar.
- Are efecte pozitive în artrita reumatoidă și în pancreatită
În special persoanele care suferă de gută (poliartrită reumatoidă) sau de pancreatită acută vor resimți efectul postului în privința normalizării nivelului glucozei din sânge.
- Reduce balonarea
Pentru că alimentele care se consumă în perioada de post sunt alcaline, digestia va fi mult mai ușoară. Și prin urmare se reduce substanțial balonarea dar și problemele de indigestie.
Postul negru, mai greu dar cu beneficii mai mari
Postul negru este, practic, un post intermitent. E ceea ce numim fasting. Și este exact ceea ce fac budiștii și musulmanii. Dacă la budiști poate dura 18 zile, iar la musulmani 30, în cazul creștinilor vorbim în principiu de numai 30 de ore (de la ora 18:00 a zilei în curs, până la ora 24:00 a zilei următoare). Treizeci de ore fără mâncare dar și fără apă.
Sunt și persoane care reușesc să țină post negru trei zile, însă sunt puține. Aste pentru că acest tip de post este foarte dur și nu oricine îl poate duce la bun sfârșit, mai ales dacă suferă de boli cornice cum este de exemplu diabetul.
Beneficiile postului negru sunt identice fastingului, când în organism are loc procesul de autofagie. Asta înseamnă că celulele deteriorate sau disfuncționale sunt îndepărtate și înlocuite cu celule noi. Ceea ce reprezintă o regenerare a sistemului imunitar. Postul negru mai oferă și avantajul de a reduce enzima PKA, hormon care contribuie la apariția celulelor canceroase. Altfel spus, postul negru nu slăbește organismul, ci dimpotrivă, îl întărește.
Dar despre fasting, găsești mai multe într-un alt articol…