Seara Oscarurilor. Seara în care magia Hollywood-ului și tot glamourul starurilor farmecă lumea întreagă. O defilare strălucitoare la care privim fascinați și despre care se vorbește apoi zile în șir. Și nu e vorba doar de actorii câștigători și de filmele premiate, ci de tot ceea ce „umple” aerul din jurul acestor stele de cinema. De la rochii și ținute elegante, la petreceri și… mâncare. Gurmanzi din fire după cum ne știi, noi am fost curioși mai ales în privința ultimului punct: ce au mâncat starurile la Oscar.
Zilele astea rețelele sociale sunt pline de filmulețe și fotografii de la Oscaruri. Cei mai titrați actori și actrițe, cele mai fastuoase ținute, cele mai haioase sau bizare întâmplări… toate sunt cap de afiș, ca să zicem așa. Dar hai să ne luăm un minut și să vorbim și despre ce au mâncat starurile la Oscar. Pentru că, evident, mâncarea trebuie să fi fost la fel de fancy ca și vedetele…
Ce au mâncat starurile la Oscar?
Păi… de la snacks-uri, la platouri fastuoase. Dar să o luăm cu începutul…
Jimmy Kimmel, gazda Oscarurilor (și al talk-show-ului „Jimmy Kimmel Live!” difuzat pe ABC) a dat startul „tratațiilor”. El a pregătit un goodie bag pentru toți cei din sală, plasat strategic sub scaun. Ce conținea? O sticlă de apă, mai multe tipuri de bomboane și un covrig băgat într-o pungă de hârtie pe care scria „Eat this. You’re hungry”. Toate însoțite de un bilet din partea lui Jimmy: „Isn’t this a nice surprise?”.
We don’t like it when people are hungry, so Jimmy provided snacks for everyone at the #Oscars and included a donation to the @LAFoodBank for each one! #Oscars #ShappyPretzel @TheAcademy https://t.co/Epp3SmpNyi pic.twitter.com/alosCc9ayO
— Jimmy Kimmel Live (@JimmyKimmelLive) March 13, 2023
Balul Guvernatorului, petrecerea după Oscaruri
Odată împărțite trofeele și încheiată gala, petrecerea se mută la celebrul Bal al Guvernatorului (Governors Ball). Celebrul chef și restaurator Wolfgang Puck este cel care a curatoriat meniul pentru cel de-al 29-lea an la rând. Alături, desigur, de o „armată” de bucătari.
Meniul de la Oscaruri, în cifre:
120 de chefi au lucrat pentru a servi peste 1.500 de personalități de la Hollywood
- 30 kg de vită Miyazaki Wagyu
- 2000 de ouă
- 45 kg confit de rață
- 100 kg de cartofi
- 225 kg de pui
- 180 kg de somon afumat
Un meniu cu iz englezesc
Anul acesta, pe lângă Eric Klein (head chef al Wolfgang Puck Catering), lui Puck i s-a alăturat Elliott Grover, executive chef la restaurantul CUT al hotelului 45 Park Lane din Londra. Așa că nu e de mirare că întreg meniul a căpătat un puternic accent englezesc. Un meniu de trei feluri care a inclus: fish & chips reinterpretat, fără gluten, servit într-un con, cu piure de mazăre; vită Wellington; iar la desert – clasicul English trifle (realizat în straturi cu pandișpan și cremă) cu cherry.
Foto: Elliott Grover
Delicatese dichisite
Meniul a mai inclus și nelipsita plăcintă de pui cu trufe (care nu lipsește niciodată), dar și somon fume cu caviar, servit pe matzah (un tip de flatbread) în forma statuetelor Oscar, sau tartar de ton picant în conuri de susan miso, supă de pește provensală – cod bouillabaisse. Nu au lipsit, însă, nici mini burgerii wagyu, macaroane cu brânză, cacio e pepe, pizza vegetariană, sau jalapeno fritters. La desert, trabucuri de ciocolată, înghețată în conuri de waffles, dar și un fabulos turn din ecleruri cu ciocolată și caramel sărat. Mâncarea a fost acompaniată de Fleur de Miraval, marca de șampanie rose a lui Bradd Pitt, dar și multe cocktailuri.
Foto: Wolfgang Puck Catering
Meniuri speciale
Din armata de chefi despre care îți povesteam, 10 au fost însărcinați să se ocupe de meniurile speciale care să corespundă unor diete mai restrictive. Cum era de așteptat, meniul a inclus și multe preparate vegane și vegetariene. De exemplu un taco cu rădăcină taro și ananas carbonizat „al pastor”, șalotă și coriandru. Sau puri (o pâine indiană prăjită) cu hummus de sumac, ori taco cu jackfruit (un fruct tropical) și salsa verde. Deosebite au fost și vinetele în stil Hunan (vânătă gătită la abur, cu sos din pastă de susan, fasole neagră fermentată, sos de soia, ulei de susan și chilli și condimente asiatice). Sau salata de crab, în care crabul a fost înlocuit cu tofu.
Cât despre statueta comestibilă, a fost realizată din ciocolată „corectă și sustenabilă” și sprayată cu vopsea alimentară aurie. Cel puțin așa fiecare actor a primit un Oscar…
Foto: Wolfgang Puck Catering
Și dacă toată vorbăria despre ce au mâncat starurile la Oscar ți-a făcut poftă de preparate dischisite, uite câteva restaurante de fine dining din București.