Fructele de mare sunt o sursă delicioasă de proteine și nutrienți, însă prepararea lor poate fi destul de intimidantă pentru mulți. Dacă se află în topul preferințelor tale culinare, hai să vezi cum se prepară fructele de mare așa încât să-ți iasă perfect de fiecare dată. De la creveți la midii, vorbim despre beneficiile sănătoase pe care le aduc și-ți dăm câteva ponturi utile pentru a le găti acasă.
Un gurmand adevărat caută în preparatele culinare gusturi, arome și texturi. Dar un om cu adevărat preocupat de ceea ce mănâncă, va căuta și beneficiile pentru propria sănătate. Pentru că alăturarea termenilor aliment-medicament nu este făcută doar de dragul rimei și-al sonorității, ci pentru că este și o realitate. În multe cazuri dovedită științific.
De ce e bine să mănânci fructe de mare
A consuma anumite alimente te poate ajuta să arăți mai bine și să te simți mai bine. Iar fructele de mare sunt unele dintre acestea. Iată doar șapte dintre beneficiile lor:
- Sunt bogate în nutrienți. Dacă există un lucru important de reținut, acesta este că în fructele de mare se găsesc cantități semnificative de vitamina A și de vitamine din complexul B. Plus vitamina D, esențială pentru oase și pentru sistemul imunitar.
- Pot stimula creierul. Și asta datorită acizilor grași Omega-3 care se găsesc din belșug în fructele de mare. Pot stimula funcția cognitivă și ajută la scăderea riscului de a dezvolta boala Alzheimer.
- Sunt bune pentru inimă. Pe lângă acizii grași Omega-3 de care tocmai am amintit, fructele de mare sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi saturate. Toate acestea la un loc au grijă de sănătatea inimii și reduc riscul producerii de evenimente cardiovasculare.
- Ameliorează durerile articulare. Dacă te îngrijorează rigiditatea și durerile de articulații ar trebui să te gândești să adaugi fructe de mare în dieta ta. Asta pentru că cercetările au constatat că pot reduce aceste neajunsuri și pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei.
- Ajută la menținerea unei vederi bune. Și în acest caz este vorba, din nou, despre acizii grași Omega-3. Un consum regulat de fructe de mare poate preveni declinul acuității vizuale și poate îmbunătăți vederea nocturnă.
- Fac pielea mai sănătoasă și mai frumoasă. Cui nu-i place să aibă o piele catifelată, hidratată, cu un aspect tânăr? Dacă asta îți dorești, atunci fructele de mare să nu le ocolești! Tot ele sunt capabile să contribuie la reducerea acneei și la protejarea pielii de razele ultraviolete.
- Pot ajuta în lupta împotriva depresiei. Noile cercetări privind acizii grași Omega-3 și depresia au stabilit că un consum constant de fructe de mare nu numai că poate reduce riscul de depresie, dar poate ajuta și la tratarea acesteia. Și avem toate motivele să credem asta dacă ne uităm la locuitorii zonelor mediteraneene, de exemplu…
Cum se prepară fructele de mare pentru maxim de gust
Am văzut care sunt avantajele consumului de fructe de mare, dar se naște o întrebare: trebuie să așteptăm vacanța, să mergem în Grecia, Italia sau Spania ca să mâncăm fructe de mare? Și asta doar pentru că nu știm să le gătim?! Asta-i bună… Căutăm, citim, găsim! Iată…
Scoicile
Când vorbim despre scoici ne referim la scoicile scoicile Saint-Jacques, la midii și stridii. Dintre toate, midiile sunt cele mai folosite (mai ales în bucătăria noastră).
Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să verifici ca scoicile să nu fie deschise. Pentru că asta ar însemna că sunt moarte și nu se vor consuma. Apoi, pentru a îndepărta toate impuritățile de pe carapace, spală-le bine, cu un burete de sârmă. După curățare, ține-le în apă rece cu sare, circa 20 de minute. Apoi alte 10 minute în apă rece fără sare.
Ca să le gătești, trebuie deschise. Pune o cană de apă la fiert într-o cratiță/oală, iar când fierbe pune scoicile. Lasă-le la foc mediu, acoperă cu capac și așteptă să fiarbă în abur 5-7 minute, până când scoicile se deschid. (Cele care nu s-au deschis, se aruncă.) Cât încă sunt fierbinți, cu ajutorul unui cuțit, le desfaci și scoți carnea. Apoi le poți prepara după rețeta pe care o dorești. Midiile sunt excelente ca atare, dar și în compania pastelor, cu orez sau chiar într-o supă de fructe de mare.
Uite și o rețetă simplă și foarte gustoasă:
Încingi în tigaie puțin unt și ulei de măsline. Adaugi câțiva căței de usturoi zdrobiți și îi călești foarte puțin (să nu se ardă!), apoi torni vin alb. Când începe să fiarbă, pui midiile întregi, în carapace, acoperi vasul cu capac și lași 5 minute, până se deschid. Le scoți pe un platou, iar sosul îl lași să fiarbă în continuare încă 5 minute, la foc mare, până mai scade. Oprești focul, mai adaugi în sos usturoi zdrobit și pătrunjel proaspăt tocat fin. Urmează sucul de lămâie, sare și piper, iar apoi îl torni peste midii.
Creveții
Din categoria fructelor de mare foarte populare la noi sunt și creveții. Ai să-i întâlnești gățiți în tot felul de variante – în cochilie, sau fără, cu cap sau fără. Indiferent de metodă, important e să fie spășați foarte bine. Dacă vrei să te asiguri că nu dai de urme de nisip, cei mai bine este să-i decojești și să le scoți intestinele. Pentru asta, folosește-te de foarfeca de bucătărie sau de un cuțit ascuțit (găsești aici un filmuleț care-ți arată cum se curăță creveții).
Când îi gătești, reține că se fac foarte, foarte repede (și cel mai bine e să-i preparti la foc mare). Așa că e important să nu-i ții prea mult – 2 minute pe fiecare parte ar trebui să fie suficient. Cel mai ușor e să-i pui pe un băț de frigărui, pentru că-ți va fi mult mai ușor să-i întorci. De asemenea, trebuie să ai grijă să nu fie prea mulți în tigaie ci într-un un singur strat, astfel încât să se gătească uniform.
Sugestie de preparare:
Pune la încins într-o tigaie, în părți egale, unt și ulei de măsline. Apoi adaugă creveții, sare, piper, zeamă de lămâie și usturoi. Ai să vezi că își vor schimba culoarea imediat în roz. Lasă-i două minute și întoarce-i pe cealaltă parte pentru încă două minute. Stinge focul și adaugă pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.
Calamarul
Fie că preferi inelele de calamar, calamarul umplut, prăjit sau la grătar, prepararea sa necesită multă atenție și trebuie gătit rapid, la temperatură mare. Altfel se întărește și devine prea elastic, cauciucat, încât aproape că nu mai poate fi consumat. Înainte de a începe să prepari calamarul, este important să-l cureți cum trebuie. Dacă ai calamar proaspăt, asta înseamnă să-i îndepărtezi pielea, aripioarele, și capul. Dacă folosești calamar congelați, lasă-l în prealabil să se decongeleze în frigider.
Trucuri utile:
Un truc ar fi să-l ții o vreme în lapte (chiar și o oră), așa încât gustul să fie mai intens. Calamarul poate fi uscat și fără gust, deci bine ar fi și să-l lași la marinat înainte de a-l găti, pentru a-i da un gust mai bun. Pentru asta, fă un amestec din ulei de măsline, vin, suc de lămâie și condimente (usturoi zdrobit, sare și piper) și lasă-l la marinat timp de câteva ore.
Reține că se gătește repede, la temperatură înaltă, timp de doar câteva minute. Nu-l găti prea tare, căci devine cauciucat. În plus, din același motiv, adaugă sare la final, nu în timpul gătitului (altfel își pierde din suculență). Cel mai simplu este de preparat pe grătar: se ține doar câte două minute pe fiecare parte. Iar dacă vrei să prepari calamar pane, alege baby calamar.
Caracatiță
Dacă vorbim despre cum se prepară fructele de mare, nu putem să nu vorbim și de caracatiță. Chiar dacă, dintre toate, poate e cea mai dificil de… abordat. Dacă ții însă cont de câteva lucruri, poți obține un preparat savuros, moale și suculent.
Primul lucru la care trebuie să fii atent/ă e cum o alegi. Este important să fie proaspătă, iar pentru asta, verifică-i ochii și tentaculele (ar trebui să fie strălucitoare) și mirosul (să nu aibă un miros tare, de mâl). Apoi urmează partea mai dificlă: curățarea. Îndepărtează-i capul și înfășoară-i tentaculele în jurul degetelor pentru a le scoate din corp, apoi scoate pielea cu un cuțit ascuțit. O altă variantă e să-i întorci capul pe dos, apoi să o cureți de organe, să-i scoți ochiul dintre tentacule și ciocul.
Caracatița mai întâi se fierbe la capac, în apă cu sare, la foc mic, timp de o oră (sau mai puțin dacă ai o caracatiță mică sau pui de caracatiță). Astfel carnea devine moale, suculentă. După aceea o poți rumeni în tigaie sau pe grătar.
Cum o gătești
-
Gătirea în apă sărată: Caracatița trebuie gătită la temperatură ridicată, dar timpul de gătire trebuie să fie relativ scurt pentru a evita să devină tare. Gătește caracatița într-un amestec de apă și sare timp de 1-2 minute pentru fiecare 100g de caracatiță. Deoarce are un gust subtil, poți adăuga arome precum usturoi, lămâie, mărar sau pătrunjel pentru a-i da un gust mai bun. Ori o poți servi cu un sos acrișor sau picant.
-
Gătirea la grătar: Caracatița poate fi gătită și la grătar pentru a-i da o textură crocantă. Poți să o înmoi într-un amestec de ulei de măsline, usturoi și ierburi timp de câteva minute înainte de a o găti.
Caracatița poate fi servită ca fel principal sau ca garnitură, cu o salată verde, sos de lămâie sau oțet balsamic și o felie de pâine prăjită.
Iar dacă razele de soare ale primăverii te îmbie la o ieșire pe afară cu prietenii în oraș, la cină și povești, poate vrei să vezi unde poți să mănânci cele mai bune fructe de mare din București.