Vremea se îmbunătățește. Și cu ea, și cheful de călătorit prinde avânt. Așa că nu mai lăsa gândul la plecări relaxante să aștepte: ce spui de un city break în România, să dai startul vacanțelor de primăvară? De la clădiri în stil art nouveau la cele cu arhitectură secession, Oradea este un oraș fascinant de admirat, dar nu doar atât. Pe lângă cultura bogată, are și o gastronomie diversificată. Iată câteva restaurante bune din Oradea care oferă o varietate impresionantă de opțiuni culinare.
Vrei o țară ca afară? Oradea poate fi considerată ca un sneak peek, să zicem. Un oraș minunat, așa cum ne-am dori să fie toate din țară! Curat, cochet, cu o arhitectură superbă, cu o infrastructură bine pusă la punct. Nu e de mirare că a devenit locul în care mulți și-ar dori să se mute (și unii chiar o fac). Dacă n-ai însă de gând să te relochezi, poți merge să o vizitezi!
Dacă vrei să descoperi câteva obiective turistice din Oradea, găsești dealii în articolul de aici. Noi, acum, vorbim despre mâncare și explorăm unele dintre cele mai populare și apreciate restaurante din Oradea.
Câteva restaurante bune din Oradea, la care să iei masa
De la restaurante care servesc mâncăruri tradiționale românești, până la cele care oferă bucătărie internațională de înaltă calitate, hai să dăm o tură culinară prin oraș. Am luat în considerare atât calitatea mâncării, cât și ambianța oferită de fiecare restaurant și-ți împărtășim recomandările noastre.
Steak Hub
În restaurantul Steak HUB din Oradea, carnea de vită este maturată în locație, respectând cu strictețe fiecare detaliu sofisticat al acestui proces riguros. Astfel, te vei putea bucura de mirosul, gustul, suculența, frăgezimea și aromă excepțională a cărnii de vită. Vino să vezi, să simți și să savurezi o experiența unică, iar apoi cu siguranță vei dori să revii! Bucățile de carne sunt lăsate la maturat timp de minim 21 de zile, dar în unele cazuri vorbim chiar și 50 de zile. Așa, vor deveni suculente, iar gustul lor se va intensifica.
Recomandarea chef-ului este ciolan de miel gătit lent, timp de 4 ore. Te vei bucura astfel de carne extrem de fragedă, acompaniată de multe legume și ierburi aromate. Plus un sos delicios care însoțește piureul de cartofi cu gust subtil de usturoi și rozmarin.
Piața 9
Tot la capitolul grătar desăvârșit adăugăm și Piața 9. Restaurant și măcelărie, 2 în 1. Iar asta garantează că toate fripturile vor fi proaspete și gustoase, dar și diversificate. Proprietarii, Dani și Anca, și-au dorit să reinterpreteze vechea idee de food hall și au adaptat-o unui peisaj urban art nouveau. Cine le-a trecut pragul știe că „PASIUNE” nu este doar un cuvânt. Pentru cei doi, este un sentiment care-i face să transpună fiecare idee în momente de bucurie culinară.
Pe lângă preparatele din carne clasice, îți recomandăm să încerci și supa de pui cu tarhon, prosciutto sandwich sau sandwich Mangalița. Sau o cafea aromată alături de un desert irezistibil cu cremă de zmeură.
Graf
Meniul nou de la Graf este inspirat de arta preparării la foc. Fiecare mâncare este învăluită într-o poveste unică, creată prin utilizarea smoker-ului, grătarului sau cuptorului cu lemne. Iar partea grozavă este că poți descoperi aceste povești în familie, într-o atmosferă relaxată, alături de persoane dragi. Atmosfera este prietenoasă și plăcută, plus că au și un loc de joacă pentru copii.
Dacă vrei să păstrezi masa light, poți comanda halibut filé în papiotă cu vin alb, legume și mărar. Dar ia în calcul că există și variante ceva mai consistente și deosebit de apetisante. De exemplu, pulpă de rață crispy gătită în cuptorul cu lemne, confit de usturoi și sos demi-glace infuzat cu portocale. Iar dacă proximitatea de Ungaria te ispitește culinar, poți comandă o pizza ungurească. Aceasta include roșii, mozzarella, salam picant, bacon, ceapă roșie și ardei iute murat.
Via 29
După 13 ani de experiență în bucătăriile din Italia și țările nordice, proprietarul Via29 a deschis primul restaurant al acestui brand acasă, în Oradea. Alături de echipa sa a creat preparate care te duc într-o poveste culinară fascinantă. De la pastele de casă și pizza cu blat crocant ca-n Italia, la fripturi din carne marinată și piureuri cremoase, cu ciuperci de pădure, ca-n țările nordice. La ei vei găsi însă și ciorbe și papanași românești. Restaurantul Via 29 a fost nominalizat în fiecare an de ghidul Gault & Millau că fiind unul dintre cele mai bune restaurante din România. În 2020 s-a deschis al doilea restaurant, tot în Oradea.
Pe lângă meniul business lunch disponibil de luni până vineri la doar 33 lei, te poți delecta și cu tocăniță de porc gratinată, antricot la grătar cu os, spaghete cu fructe de mare, penne vegetariene sau papanași cu cremă de iaurt și fructul pasiunii.
Rivo
Meniul RIVO este alcătuit din preparate care combină ingredientele de bază din bucătăria mediteraneană și continentală, cu mici influențe asiatice. Restaurantul își propune să ofere oaspeților un tur al Mediteranei, trecând inclusiv Nordul Africii.
Din varietatea de pește disponibilă, au ales să promoveze chefalul brun. Un pește proaspăt de captură care crește și se hrănește în mediul natural, în detrimentul altor specii de acvacultură. De asemenea, încurajează utilizarea anumitor produse locale. Vei găsi aici preparate precum salamul de mistreț sau cașcavalul cu trufe, ca alternativă la alte produse importate. Prospețimea și sustenabilitatea sunt printre prioritățile localului, iar asta se observă în selecția de preparate prezența în meniu.
Allegria
Gustul și platingul se întâlnesc la Allegria, restaurantul din inima orașului Oradea. Aici este celebrată bucuria de a savura ceva bun într-o ambianță elegantă. Bonus: locația perfectă, care pune în valoare arhitectura locală.
Cele mai savuroase preparate de aici sunt inspirate de gastronomia italienească. Nu vei greși deloc dacă mergi pe o porție de paccheri cu creveți și buratta, ori tartar de somon sau pizza margherita. În plus, au un Rissotto Milanese ce poate fi adaptat ușor pentru vegani sau pentru cei care țin post. Ce să mai zicem de pieptul de rață cu cartofi dulci și sos de vin roșu…
Eat IT – casual gourmet kitchen
Eat IT este locul unde pasiunea pentru gastronomie merge mână în mână cu pasiunea pentru oenologie. Ele își dau întâlnire în acest spațiu minimalist, modern, dar foarte cald și prietenos în același timp. Dacă îți plac localurile cu bucătărie deschisă, cu un aer informal, în care oamenii merg relaxați, atunci aici te vei simți foarte bine!
La Eat IT trebuie neapărat să încerci pastele (pe care le fac de casă, după o rețetă clasică italienească), dar și friptura de vită. Carnea, din rasa Angus, provine din Uruguay, este maturată 30 de zile și gătită pe cărbuni. Este delicioasă, iar dacă servești alături și un pahar de vin, te vei simți ca-n raiul plăcerilor gustative! Din fericire, au un staff profesionist, gata să te ajute și să-ți recomande ce asocieri să faci. Și tot în meniul lor găsești niște sandwich-uri excelente – ca de exemplu sandwichul cu obrăjori de vită gătiți 12 ore sous vide, cu ardei copti în casă, castraveți murați și sos. Delicios!
Meridian Zero
Meridian Zero este numele unui restaurant rafinat din Oradea, reinventat complet după pandemie. De la Restaurantul Cetății (Reliva), vechiul său nume, la Meridian Zero, proprietarul a ales să reinterpreteze și meniul. Iar astăzi întreg conceptul este coerent și atractiv. Delectează-te cu preparate precum Burger Mzero Gourmet cu vită prusacă maturată, hribi, gorgonzola picantă și ceapă caramelizată. Sau cu un mușchi de vită maturată Wellington cu sos porto și cartofi dijon, ori un Fricasse cu fructe de mare sau pătrunjel.
Rosecas
Dacă eșți în căutarea unui restaurant de familie, ce spui de localul Rosecas? Cu o ambianță informală și prietenoasă, aici ospitalitatea este întotdeauna în capul listei. Te poți opri la meniul zilei sau poți explora bunătățuri precum Confit de rață cu varză roșie și mere caramelizate, Mușchiuleț de porc, la cuptor cu focaccia, cartofi prăjiți cu usturoi și roșii coapte sau Cremeș de Casă cu cremă fină de vanilie, foi crocante și fructe de pădure.
Kintaro Sushi & More
Ai poftă de suhi? Mergi la Kintaro! E un local micuț, dar fooarte cochet, cu o atmosferă primitoare, recunoscut în principal pentru sushi (& more). Și nu doar că aduc savoarea Japoniei în farfurii, dar au grijă ca preparatele să fie proaspete, preparate zilnic din ingrediente obținute în mod sustenabil. Prețurile sunt accesibile, iar personalul e amabil și drăguț.
Meniul este foarte ofertant, fie că vorbim de mâncare sau băuturi. Sashimi, Tataki, Sushi rolls, Maki rolls, supă Miso sau Ramen, noodles în tot felul de combinații, tempura, Gyoza… Regăsești toate vedetele bucătăriei japoneze. Și ce e cel mai important e că sunt cu adevărat proaspete! Iar ca „tabloul” să fie complet, servește un sake sau o bere japoneză!
Xo
Cel mai recent deschi restaurant din listă este Xo, inaugurat în 2022, cu o perspectivă nouă asupra gustului tradițional românesc. Preparatele din vită, pește și iepure, asociate cu o gamă largă de legume și fructe prioritizează sezonalitatea ingredientelor. Iar printre cele mai atractive combinații inedite ale lor se numără supă de roșîi cu brânză de capră, fasole bătută cu ceapă caramelizată sau cartofii zdrobiți cu spanac.
ReWine Bistro
Îți plac bistrourile micuțe și intime, cu o atmosferă caldă, tocmai bună pentru o seară liniștită în care să stai la taclale cu prietenii? Atunci ReWine e locul în care să te oprești! Să mănânci ceva gustos, și să bei un vin bun. Pentru că, așa cum probabil ți-ai dat deja seama, cele două componente se completează și se evidențiază reciproc în acest local… de suflet. O adevărată bijuterie ascunsă a orașului, un mic bistro și wine bar în egală măsură.
La ReWine vii și pentru un mic dejun gustos și sățios, și pentru un prânz de afaceri, și pentru o cină tihnită. Meniu face față oricărei dintre „provocări”. Au un întreg meniu destinat micului dejun – cu o mulțime de opțiuni, de la sandwichuri, la croissante sau shakshuka, ouă, bagels, sau clătite (inclusiv faimoasele clătite Kaiserschmarrn austriece). Din meniul a la carte specialitățile lor – precum tocănița de vită cu găluște, ciolanul de berbecuț, pastele sau steak-ul de vită. Cât despre lista de vinuri, sigur nu te va dezamăgi!
Crinul Alb
Încheiem lista cu un local ce oferă o priveliște pitorească asupra râului Crișul Repede. Crinul Alb este un restaurant spațios (are o capacitate de 250 de locuri), dispus pe 4 nivele. Restaurantul se laudă cu o experiență de peste 23 de ani în preparate sănătoase și atrăgătoare, din ingrediente mereu proaspete. Spre exemplu, materia primă este importată din Italia, inclusiv făina pentru pizza. Și gătesc exclusiv cu ulei de măsline extravirgin de o calitate superioară. O mică sugestie: nu sări peste aperiti; o să-ţi placă!
Oradea te așteaptă! Planifică-ți traseul și fă turul clădirilor minunate din oraș, bucură-te de atmosferă occidentală a orașului și întoarce-te acasă cu amintiri grozave. Asta nu înainte de a testa o parte din aceste restaurante din Oradea!
Iar dacă tot ai pornit-o la drum pe la noi prin țară, poate te oprești și la Sibiu, unde găsești alte 15 restaurante super-bune și frumoase.