Suntem la câteva zile distanță de întâlnirile lungi și cinele copioase alături de familie și prieteni. Iar noi, la Restograf, n-am putea găsi o ocazie mai bună să ne lăudăm cu skill-urile noastre de mixologie 😊. Motiv pentru care îți împărtășim 7 cocktailuri de Crăciun (ca să-ți impresionezi invitații).
Am testat și am adunat la un loc câteva combinații de băuturi cu aer festiv și arome de sărbătoare cu care, spunem noi, sigur nu dai greș. Cu puțină pregătire prealabilă, e foarte ușor să adaugi o notă de eleganță și nonconformism întâlnirilor cu cei mai apropiați cunoscuți, cu ajutorul acestor cocktailuri de iarnă.
Cocktailuri de Crăciun, super gustoase și frumoase
Eggnog – Lichior de ouă
Cu rădăcinile în Marea Britanie, lichiorul de ouă – eggnog, a intrat în cultura universală cu ajutorul cinematografiei, fiind nelipsit din toate filmele de Crăciun. E dulce, cremos, parfumat și poate fi alcoolizat (sau nu). Rețeta originală sugerează folosirea ouălor crude, însă preparat sau depozitat incorect va fi responsabil pentru o toxiinfecție chiar în pragul sărbătorilor. Drept urmare, îți sugerăm să mergi pe rețeta noastră sigură, cu gălbenușuri tratate termic. Se consumă de obicei rece, drept urmare poate fi făcut cu câteva zile înainte fără prea mari bătăi de cap.
Ingrediente:
- 250 ml lapte de 3.5%
- 350 ml smântână pentru frișcă
- 240 ml lapte condensat
- 100 g zahăr
- 5 gălbenușuri
- 4 linguri de rom, coniac sau wiskey (bourbon)
- 1 linguriță nucșoară
- 1 baton scorțișoară
- 1 linguriță extract de vanilie sau ½ păstaie de vanilie
Cum se face:
- Încălzește laptele, 250 ml de smântâna, laptele condensat, mirodeniile și păstaia de vanilie într-o cratiță la foc mediu, fără să le lași să fiarbă. Oprește focul și lasă amestecul la infuzat, cu capac, pentru 10 minute.
- Mixează gălbenușurile cu zahărul până când sunt încorporate și adaugă treptat lichidul cald, amestecând continuu.
- Mută amestecul înapoi în oală și gătește-l la foc mic până când gălbenușul începe să se îngroașe puțin, mixând neîncetat.
- Oprește focul și acum poți adăuga, dacă folosești, alcoolul. Mai amestecă puțin și ține-l în frigider până a doua zi.
La momentul servirii, bate smântâna rămasă cu câteva picături de zeamă de lămâie până obții o frișcă ușor lichidă. Amestecă bine lichiorul răcit ca să te asiguri că este omogen și apoi încorporează frișca, păstrând câteva linguri și pentru decor. Nu ne crede pe cuvânt și testează tu această rețetă.
Punch de Crăciun
Oferă-le invitaților tăi un punch de Crăciun. Acest amestec de prosecco, gin, Jägermeister și suc de mere, scăldat de savoarea mandarinelor și ghimbirului va fi unanim apreciat. De obicei, se servește cu ceva timp înaintea cinei de Crăciun și are menirea să deschidă c̶h̶e̶f̶u̶l̶ ̶d̶e̶ ̶v̶o̶r̶b̶ă̶ apetitul înainte de masă. E super simplu de făcut.
Ingrediente:
- câteva boabe de strugure roșu
- 375 ml Prosecco brut
- 500 ml suc de mere presate la rece
- 125 ml gin
- 250 ml Jägermeister
- 2 cm de ghimbir ras sau tocat foarte mărunt
- gheață
- 2 crenguțe de rozmarin
- 2 mandarine curățate și tocate
Cum se face:
- Cu o zi înainte de cina festivă, pune strugurii la congelator și fii sigur că prosecco și sucul de mere stau la frigider.
- Când se apropie momentul servirii, pune strugurii congelați și o mână generoasă de gheață într-un bol mare de 2-3 litri alături de feliile de mandarină și toarnă toate ingredientele rămase deasupra.
- Amestecă cu un polonic și tot cu el toarnă în ce pahare vrei tu. Poate sta lejer două-trei ore pe masă, înainte să trebuiască să fie reîmprospătat cu gheață.
Clementine margarita
(sau Mandarine margarita)
Dacă încă nu ești hotărât ce-ți place mai mult, vara sau iarna, îți propunem o variantă de mijloc. Se pare că citricele au fost făcute doar pentru tequila, așa că ce zici de o margarita cu un twist de iarnă? Este distractiv de făcut, aromată și foarte ușor de băut.
Ingrediente:
- 50 ml tequila
- 25 ml triplu sec
- 25 ml suc de lime
- 1 clementină (sau mandarină)
Cum se face:
- Pentru gulerul de sare al paharului amestecă în părți egale puțin zahăr, fulgi de sare și coajă de lime, pe o farfurie mică.
- Pune în shaker tequilla și triplul sec și amestecă bine timp de 30 de secunde. Acum e momentul să plimbi ușor gura unui pahar de margarita (sau martini) răcit bine în prealabil prin amestecul de sare, zahăr și coajă de lime.
- Pune două cuburi de gheață în pahar și toarnă baza cocktaiului peste. Adaugă sucul unei mandarine și cel al unui lime în pahar și este gata!
Vei vedea ce idee minunată este această mică adiție sezonieră adusă unui clasic.
Hot Toddy
Un cocktail cald și foarte popular este Hot Toddy. Deloc pretențios, însă foarte eficient mai ales atunci când vii de-afară înghețat. Combinația de whisky, miere, lămâie, scorțișoară și cuișoare este o bună alternativă pentru ceai sau vin fiert și te și ajută să eviți răcelii.
Igrediente:
- 50 ml wiskey
- 3 lingurițe de miere
- un baton de scorțișoară, rupt în jumate
- lămâie bio – jumătate feliată, jumătate stoarsă
- 2 cuișoare
- 200 ml apă fiartă
Cum se face:
- Toarnă whiskey-ul peste miere și amestecă până când începe să se dizolve.
- Împarte amestecul în 2 pahare termo-rezistente și pune câte o jumătate de baton de scorțișoară în fiecare.
- Toarnă câte 100 ml de apă fierbinte și sucul unui sfert de lămâie.
- Pentru ornare, dar nu numai, pune în pahar și jumătate de felie de lămâie în care ai înfipt înainte un cuișor. Poți regla cantitatea de lămâie și miere în funcție de preferințele tale.
Negroni festiv
Ce zici dacă îți propunem să duci clasicul negroni la un cu totul alt nivel, cu ajutorul câtorva artificii de Crăciun? Acest cocktail se pretează bine unei transformări festive, iar dacă ai curajul să încerci să faci acest gin infuzat DIY îți garantăm că efectul va fi garantat. Trebuie început cu o zi înainte de servire, însă este foarte ușor de făcut și cu siguranță va impresiona toți invitații tăi. Dacă nu ai timp să faci ginul, poți „trișa” un pic folosind un gin condimentat din magazin. Însă ratezi ocazia să fii lăudat de către toți comesenii tăi, pentru câteva minute de stat la aragaz.
Ingrediente:
- 200 ml Campari sec
- 200 ml gin
- 200 ml vermut roșu dulce
- 2 batoane de scorțișoară
- un anason stelat
- 3 cuișoare
- 2 păstăi de cardamon
- 4 frunze de dafin
- coajă de portocală
Cum se face:
- Toate mirodeniile se pun într-o tigaie și se toastează puțin la foc, până când uleiurile lor sunt eliberate.
- Pune-le într-un borcan acoperite cu 200 ml gin până a doua zi, iar când vin invitații nu ai altceva de făcut decât să umpli patru pahare cu gheață și să torni părți egale (câte 50 ml) de campari sec, vermut și din ginul infuzat în prealabil, după ce ai scos condimentele din el.
- Decorează-l cu o felie de portocală și cu o frunză proaspătă de dafin.
Aperol Șpriț de iarnă
Nu trebuie să renunți la răcoritorul Aperol Spritz pe timpul iernii. Trebuie doar să-l adaptezi puțin temperaturilor de afară și contextului festiv din aceste zile. Această adaptare este atât de aromată și ușor de făcut încât s-ar putea să păstrezi rețeta și după ce va trece iarna.
Ingrediente:
- 60 ml Aperol sau Campari
- 90 ml prosecco
- 20 ml Jägermeister
- bere de ghimbir, pentru a completa
- felie de portocală
- crenguță de rozmarin
- anason stelat
- semințe de rodie pentru ornat
Cum se face:
- Pune Aperolul într-un pahar de vin alb umplut cu gheață, adaugă Jägermeister-ul și vinul spumant.
- Completează paharul până sus cu berea de ghimbir și amestecă ușor cu o linguriță.
- Ornează cu o felie de portocală, anason stelat, o crenguță de rozmarin și câteva semințe de rodie.
French 75
Fentează cu grație dimineața de după Crăciun cu acest cocktail clasic croit în jurul șampaniei. Sau îl poți servi după cina de Crăciun, alături de o felie de tort sau o tartă de fructe. Este simplu de făcut, arată uimitor și este perfect pentru sezonul sărbătorilor. Vei avea nevoie de puțin sirop de zahăr, însă este super ușor de făcut. Încălzește într-un ibric părți egale de apă și zahăr până se dizolvă și lasă-l să se răcească.
Ingrediente:
- 25 ml gin
- sucul de la o jumătate de lămâie
- 10 ml de sirop de zahăr
- șampanie sau un vin spumant brut
- coajă de lămâie pentru decor
Cum se face:
- Pune primele trei ingrediente într-un shaker, umple-l cu cuburi de gheață și agită energic timp de 30 de secunde.
- Toarnă amestecul într-un pahar cu picior și completează cu șampanie.
- Ornează această băutură cu o fâșie de coajă de lămâie. E gata, iar tu te poți bucura de invitații tăi fără să pierzi mult timp.
Vin fiert
Tehnic, vinul fiert, al cărui fir l-am despicat în patru într-un alt articol, este și el un membru de onoare al clubului de „Cocktailuri de iarnă”. Fiind atât de popular, nu putem să-l excludem din această listă și vă recomandăm și o listă cu cele mai bune locuri unde poate fi băut în București. Dacă vrei să-l faci acasă, avem noi rețeta perfectă. Cel mai bun vin pentru fiert va fi unul tânăr, fructat și corpolent, precum un Merlot, Gamay sau Cabernet Sauvignon.
Ingrediente:
- 750 ml vin roșu
- 50 g zahăr brun
- jumătate de portocală tăiată cuburi
- câteva fâșii de coajă de lămâie și portocală.
- mirodenii: scorțișoară, anason stelat, cuișoare.
- opțional: nucșoară rasă
Cum se face:
- Încinge vinul într-o cratiță, la foc mic, alături de cuburile de portocală și mirodeniile nemăcinate – fără să dea în clocot.
- Acoperă cu un capac și redu focul la minim pentru 5 minute.
- Stinge focul, adaugă zahărul și lasă-l să se odihnească cu capacul pus pentru încă 10-15 minute.
- Scoate batonul de scorțișoară și restul mirodeniilor, toarnă-l în căni și gata!
- Dacă vrei un twist aparte, acum e momentul să adaugi 20 ml de Cointreau în fiecare cană.
Acum că ai rezolvat cu cocktailurile de Crăciun, hai să vezi și ce vinuri îți recomandăm pentru masa festivă (în funcție de preparatele servite). Iar apoi, pune la punct și lista de băuturi pentru Revelion.
Petrecere frumoasă!