Ne place mult să ieșim în oraș, prin baruri și restaurante. Dar e tare bine și când chemăm amicii în vizită la noi acasă, nu? Fie că vin la un bordgame, la un movie night sau chiar la un pahar de vin, tot trebuie să ai și ceva de mâncare pentru o seară cu prietenii ca la carte. Avem noi idei de ce să comanzi (sau să faci).
A venit toamna, se mai răcorește vremea afară și, pe cât de mult ne place să ieșim în oraș, parcă e și mai frumos când găsești un echilibru și, în contrabalanță, mai îți chemi prietenii în vizită acasă din când în când. (Mai ales dacă contul tău încă încearcă să-și revină după vacanța de vară și factura de curent te cam ustură la buzunar).
E ceva tare plăcut în a sta în confortul casei tale, cu oamenii care îți sunt cei mai dragi, să te bucuri pur și simplu de compania unui altuia. De distracție nu ne facem probleme – sigur găsiți voi ce să faceți. Teme de discuție sigur există și ele cu duiumul, iar de băutură sigur te-ai ocupat deja.
Bine, bine, dar cu mâncarea cum rămâne?
Când vine vorba de mâncare, lucrurile se complică un pic… Ai două variante: fie stabiliți de comun acord ce să mâncați și gătiți împreună (dacă vă place, vă pricepeți un pic și aveți timp), fie dai comandă de ceva și ai scăpat de un stres. Ideea de bază ar fi să alegi ceva ce se poate împărți la mai mulți sau gustări care să poată fi mâncate ușor în timp ce mai dai o tură cu zarul pe tablă sau stai pe canapea la un film. Ca de exemplu…
Ce mâncare pregătești pentru o seară cu prietenii? Uite 15 preparate to share
#1 Pizza
Cu ce altceva să începem dacă nu cu o pizza onestă?! Păi nu e ea agregatorul perfect al oricărei întâlniri cu amicii? Plus că așa scapi cel mai ușor. Iei 2-3…10 pizza, fiecare după chipul și asemănarea grumandului și ai rezolvat-o!
De unde comanzi? Sunt multe locuri care îți aduc acasă o pizza grozavă acasă. Chiar de curând povesteam despre cele mai bune pizzerii din București (și majoritatea oferă și livrare). Nu dai greș cu niciuna din ele, cu siguranță! Sau poți oricând să te uiți pe aplicațiile de delivery și să alegi de acolo (ține cont și de review-uri). Dacă sunteți în număr mai mare, să știi că unele oferă și combo-uri speciale. Fabio Pizza, spre exemplu, îți oferă All Friends Combo, cu 10 pizza la alegere și 10 sosuri, la 375 lei.
Vrei să o faci chiar tu? Și așa e bine, că tot ușor scapi – nu dureaza mult deloc să faci blatul, să arunci câteva ingrediente pe el și să-l arunci la cuptor. Găsești aici 41 de rețete de pizza care, zic ei, îți ajung mai rapid pe masă decât dacă ai da comandă.
#2 Burgeri
Nu știm sigur să-ți spunem cine ar câștiga în competiția dintre pizza și burgeri când vine vorba de mâncare pentru o seară cu prietenii. Probabil că ar fi la egalitate, sau scorul ar fi oricum foarte strâns. Zi și tu… la ce te gândești când ai poftă de ceva buuun, plin cu de toate, care să gâdile papilele gustative și să te facă să închizi ochii de plăcere Dacă am întreba ce spun românii, vorba emisiunii, punem pariu că printre primele alegeri s-a număra burgerii! Cu chifle rumene și pufoase (care ar fi bune și dacă le-ai mânca goale!), cu chiftele din carne de vită zemoasă, brânzeturi moi și gustoase, legume proaspete și crocante, și da… cu cartofi aurii, burgerii sunt acel comfort food la poftește toată lumea. Chiar și dacă suntem vegetarieni și vegani – pentru că acum sunt o mulțime de astfel de variante.
De unde comanzi? Păi, mai întâi aruncă un ochi aici în articol, să vezi pe unde am mâncat noi burgeri buni în București. În plus, am mai adăuga în listă și burgerii de la Modelier, Burger Van, Furgoneta, Circus Pub, Bibo Burgers, Osho, Shift… și lista poate continua. Îi găsești pe toți pe tazz. Și încă ceva… la Boss Mini Burgers au mai multe tipuri de party pack-uri. Asta înseamnă că poți comanda câte o cutie care vine cu 12 burgeri, în diverse combinații după preferințe (costă 123 lei). Iar Hard Rock Cafe are în ofertă Sliders – pachete cu câte 3 mini- burgeri (49 lei).
Vrei să îi faci? Încearcă rețeta de burgeri de la Roxana Blenche (o știi de la MasterChef și de la FAYN Urban Eatery). O rețetă de burger de vită delicioasă, cu ceapă caramelizată. Rapid, simplu și super gustos, se prepară în câteva minute! (vezi mai jos)
Iar aici ai o rețetă de burger vegetarian cu linte și cartof dulce, de la Gourmandelle.
#3 Tapas
Tapas sunt gustări populare din bucătăria spaniolă servite, de obicei, înainte de felul principal – dar pot constitui și o masă în sine. Pot fi preparate simple (brânzeturi, jamon, măline etc.) sau feluri mai elaborate (fructe de mare, omlete, carpaccio, tartar etc.). Tapas își trag numele de la verbul spaniol „tapar”, care înseamnă „a acoperi”. Andaluzii își acopereau paharele cu felii de pâine sau carne, pentru a feri băutura de muște. Și uite așa au apărut tapas, una din marile invenții culinare ale Spaniei. La început se serveau mici platouri cu pește, hamsii, midii și creveți. Astăzi însă le găsești în tot felul de variante, care mai de care mai interesante.
De unde comanzi? Unul din locurile cu bucătărie autentică spaniolă din București e La Finca by Alioli. Și printre multele lor preparate gustoase, găsești și tapas spaniole, autentice, precum Jamon Jamón Ibérico (din porc negru hrănit cu ghinde și grisine cu ulei de măsline). Tot la ei găsești crochete de Jamon, Tortilla con Chorizo sau mix de brânzeturi iberice. Le poți comanda de aici.
Tapas excelente găsești și la Élephante un champagne bar din centrul Bucureștiului (Floreasca). Pe lângă faptul că la ei găsești tot felul de delicatese, precum stridii și caviar, poți comanda și tapas foarte bune. Spre exemplu: Babaganoush cu miso; Burratina cu roșii cherry și cilantro; Carpaccio de vită cu mousse de brânză de capră și mix de salată, platou de bârnzeturi și multe altele. Poți comanda pe Tazz.
Vrei să le faci? Găsești aici 10 rețete de la Jamie Oliver.
#4 Bruschete
Poate ți se pare niște chestii prea micuțe pentru a ține loc de ocină, dar să știi că sunt consistente. Le poți servi în varianta clasică, cu roșii, sau îmbogățite cu somon, ori avocado, sau poate cu anșoa, cremă de brânză ori ce altceva mai vrei tu (creativ să fii!). Și merg de mine puse pe niște platouri în centrul mesei, eventual alături de un platou cu brânzeturi.
De unde comanzi? Dacă stai în apropiere de Drumul Taberei / Militari, atunci comandă de la Trattoriza Monza sau de la Sole D`Italia pentru că au o mulțime de variante. Bruschete bune găsești și la Fior di Latte, la Sardin sau la Mandaloo.
Vrei să le faci? Rețeta de bază e simplă: tai felii o bagheta, o bagi la cuptor să se rumenească, iar când e gata o freci cu un cățel de usturoi și pui peste ea roșii tăiate cubulețe (amestecate în prealabil cu sare, ulei de măsline, busuioc, oregano și eventual usturoi pisat, dacă dorești). Asta e tot! Vrei să încerci și alte variante? Găsești aici 31 de rețete.
#5 Frigărui
Ți-am spus că astăzi e totul despre simplu, rapid, gustos. Frigăruile intră și ele cu brio în această categorie și se clasifică pe bună dreptate în Top Mâncare Pentru o Seară cu Prietenii. La fel ca la bruschete și aici ai o grămadă de variente – cu pui, cu vită, cu creveți, cu ceapă, fără ceapă, cu ardei, cu roșii, cu brânză, cu… ce vrei tu! Ai nevoie doar de un grătar și niște bețe de frigătui (plus ingrediente, evident). Sunt gustoase, ușor și rapid de făcut.
De unde comanzi? Practic, de oriunde, că e greu să dea greș cu ele. Noi am mâncat ultima oară de la Taverna Sârbului și au fost bune, iar de la Terasa Florilor am mâncat niște frigărui de legume bune. Iar dacă vrei să aibă un iz oriental, încearcă-le pe cele de la Four Seasons (au frigărui de miel) sau pe cele de la Mace – au și cu piept de rață galazurat în mango, cu creveți, cu somon sau lup de mare… mai multe. Sunt excelente! Iar dacă vrei să încerci varianta asiatică, găsești yakitori la Kanpai. Sunt bucățele mici de pui, preparate la grill, numai că japonezii folosesc tot – inclusiv inima, ficatul, chiar și creasta. Iar ccrnea este asezonată cu sare sau unsă cu sos ori tare (un fel de sos de soia mai gros și mai dulce). Sau cu vin de oțet mirin, sos de soia, sake și zahăr.
Vrei să le faci? Găsești aici o rețetă foarte simplă.
#6 Sushi
Vă place sushi? Atunci iar poți rezolva ușor problema! Pentru că, oricât de mult ne plac preparatele noastre tradiționale, pe atât de mult ne bucură și experiențele culinare exotice. Sushi este unul dintre cele mai faimoase preparate culinare japoneze, preparat din pește crud, orez, alge și legume (pe lângă care se pot adăuga și alte ingrediente). Foarte sănătos, pregătit cu minuțiozitate și plin de aromă, o bucată de sushi perfectă poate convinge orice sceptic că un astfel de preparat înseamnă mult mai mult decât pește și orez.
De unde comanzi? Povesteam cândva despre localuri cu cel mai bun sushi din București. Aruncă un ochi în articol (să vezi cam și ce oferă fiecare) și apoi comandă din aplicațiile de livrări.
Vrei să faci sushi? Ei, aici lucrurile se dovedesc a fi ceva mai complicate – sunt oameni care învață ani întregi arta unui sushi perfect (există chiar și campionate!). Așa că mai bine dai comandă.
#7 Mâncare chinezească
Ce poate fi mai distractiv decât o masă plină de o mulțime de cutiuțe pline care mai de care cu tot felul de preparate chinezești? Și slavă Domnului că aici chiar ai fooooarte multe variante din care să alegi (cu siguranță ai rămas și tu surprins de cât de mari sunt meniurile la astfel de restaurante). Cu o istorie lungă, caracteristici unice și numeroase stiluri de gătit, bucătăria este una dintre componentele de bază ale culturii chineze. Bucatele tradiționale sunt renumite pentru culoare, aromă, gust, semnificație și aspect. Spre exemplu, știai că, în principiu, mâncarea chinezească are 5 arome cheie care trebuie echilibrate în funcție de medicina tradițională chineză – dulce, acru, sărat, amar și picant?
De unde comanzi? Descoperă care sunt cinci cele mai bune restaurante chinezești din București și comandă de acolo.
Vrei să faci acasă? Găsești la Jamilla o rețetă de orez prăjit cu legume în stil asiatic, una de noodles cu pui, iar dacă vrei să încerci ceva mai elaborat, are și o rețetă de pulpă de rață cu ananas.
Alte idei de preparate care pot fi împărțite
- #8 Coaste – de porc sau de vită, cu sos barbeque, coastele fac deliciul multor iubitori de friptură! Din fericire, le găsești în meniul multor restaurante – fie ele steakhouse-uri sau nu.
- #9 Shaorma – nu zice nimeni că e bine să mănânci shaorma în fiecare zi, dar trebuie să recunoaștem că, din când în când, pofta ne mai dă câte un ghiont. Așa că dacă tot cedăm tentației, măcar să ne asigurăm că merită! pita box
- #10 Sandvișuri – un sandviș gustos e perfect nu doar la micul dejun, dar și atunci când vrei să mănânci ceva rapid, cu prietenii. Din fericire, ai de unde alege, pentru că sunt multe locuri unde găsești un sandviș bun în București.
- #11 Quiche – un preparat clasic din bucătăria franceză, pe cât de simplu, pe atât de gustos. E ca o tartă, să zicem, la cuptor, în care aluatul este combinat cu cașcaval, ouă, lapte, bacon, ardei, ciuperci, spanac… se pot folosi o mulțime de ingrediente, în diverse combinații. Noi am mâncat o tartă excelentă la Zexe Braserie, dar fac un quiche foarte bun și la Boutique du Pain.
- #12 Tacos – știai că tortilla, adică lipia în care se înfășoară umplutura, se face fie din făină simplă, fie din ceea ce se cheamă masa– o făină specială, din porumb nixtamalizat. Acest tip de tortilla tradițională este mai moale și mai elastică. În Mexic, la fiecare colț de stradă întâlnești o Taqueria. Și din fericire, avem și noi, în București. Noi îți recomandăm să încerci tacos la Taqueria El Torito.
- #13 Quesadilla – c vine vorba de quesadilla, brânza este ingredientul vedetă. Multă, multă! Topită! O tortilla este umplută cu brânză, alături de alte topping-uri – carne de pui sau de vită, legume de tot felul și, eventual, ardei iute – apoi se împăturește și se frige la tigaie, fără ulei, pe ambele părți. Simplu și rapid. Noi am mâncat o quesadilla foarte bună la Stadio.
- #14 Platou libanez – hummus, labne, babaganoush, moutabal, tabule – sunt doar câteva dintre faimoasele preparate libaneze, care merg de minune cu o lipie caldă. Sunt foarte gustoase cele de la Maher.
- #15 Un platou țărănesc – că doar nimeni n-a refuzat vreodată o șunculiță usturoiată, o telemioară de-a noastră, cu ceapă, un cârnat de Pleșcoi ori un mușchiuleț de porc afumat. Păi nu?