Aproape în inima Bucureștiului, sălășluiește una dintre cele mai frumoase capodopere artistice ale marelui arhitect Ion Mincu. Clădirea, declarată monument istoric, găzduiește astăzi restaurantul Casa Doina și toamna aceasta a celebrat 130 de ani.
De curând, Casa Doina a aniversat 130 de ani. Și am zis că este un bun moment să vă povestim puțin despre istoria acestei clădiri, dar și despre restaurantul pe care îl găzduiește. Asta pentru că în frumoasa grădină, la umbra arborilor înalți, al hortensiilor parfumate, la granița cu parcul Kiseleff, se scriu povești interesante. „Sute de clienți trec zilnic pragul restaurantului și se bucură de experiențe memorabile.”, povestește Geo Repidonis, administratorul restaurantului.
De la gustul de odinioară al bucatelor, la preparate moderne delicioase, la vinuri mereu alese, la evenimente private spectaculoase, toate construiesc ceea ce astăzi înseamnă Casa Doina.
O poveste mai veche de un secol
Casa Doina este o construcție autentic românească, din sec. XIX, unde arta culinară și serviciile ireproșabile îmbie oaspeții într-o atmosferă deosebită.
Proiectat inițial pentru a servi ca pavilion grandioasei Expoziții de la Paris din 1890, localul se vede însă finalizat abia în 1892 din cauza lipsei de fonduri. Arhitectul Ion Mincu îl denumește „Bufetul de la Șosea”, iar în scurt timp acesta devine locul preferat al bucureștenilor reprezentați cu precădere de către boieri.
Stilul neo-românesc în care este construit monumentul se remarcă prin verandă în trei arce, medalioanele de ceramică intens colorate dar și prin motivele etnografice. În linia planului superior Ion Mincu nu a uitat să pună în evidență mândrele podgorii românești, inscripții ca Berbeci, Panciu, Cotnari, Odobești, Drăgășani fiind și astăzi vizibile.
Vechiul „Bufet”, actualmente un restaurant cu ștaif
În 2003, Bufetul se transformă în actualul Restaurant Casa Doina, care păstrează însă același aer specific al Bucureștiului de altă dată, al vremurilor în care după o plimbare cu trăsura, ori după celebra „Bătaie cu flori”, boierii însoțiți de soțiile îmbrăcate după ultima modă pariziană, se retrăgeau pentru răcoritoare sau supeu. „Tabloul” este desăvârșit de experiențele culinare. Chef George Răducanu are o bogată experiență, fiind atras cu precădere de preparatele tradiționale românești, iar meniu include o paletă largă de preparate internaționale precum și diferite preparate specifice pe bază de pește proaspăt românesc sau mediteraneean.
La ei poți avea parte de istorie la farfurie (care este, de altfel, și denumirea unei secțiuni din meniu). Farfuria ciobanului, Puiul preferat al boierilor, Borșul pipotelor de rață, Tochitura ca-n Moldova, plăcinta cu brânză… și multe alte preparate ne reamintesc de bogăția noastră gastronomică.
Seară dansantă la Casa Doina
Cum își spuneam la început, Casa Doina a împlinit 130 de ani (pe 27 septembrie). Motivul perfect pentru o petrecea ca pe vremuri, cu seri dansante, doamne elegante, grădini misterioase și muzica bună. Au fost tot felul de invitați de seamă, atât apropiați ai restaurantului, iar seara a fost încununată de muzica bună a Tarafului Cleante și Diana Matei, precum și a talentaților Andreea și Xenti Runceanu.
Unei aniversări atât de spectaculoase, nu putea să-i lipsească și momentele emoționante. Echipa Casa Doina a premiat cu diploma de excelența cel mai vechi angajat al restaurantului, pe domnul Nicu Hotin, șef de sală, care povestește că „în cei 32 de ani dedicați Casei Doina am servit de la ambasadori, la prințese, la președinți de țară și chiar și pe Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, pe atunci în calitate de soție a Vicepreședintelui. Anul acesta ies la pensie și o să îmi lipsească eleganța și atmosfera din fiecare seară, precum și oaspeții care ne trec pragul.”
Casa Doina înseamnă tradiție, înseamnă perfecțiune și eleganță, înseamnă rețete vechi de peste 130 de ani, dar și rețete moderne, care să bucure fiecare dorință. Și este un loc unde trebuie să ajungi măcar o dată.