“Astazi mi se implineste un vis”- sunt cuvintele executive-chef-ului JW Steakhouse, pronuntate cu ocazia lansarii oficiale a restaurantului, desfasurata ieri, 6 aprilie.
Simplitate si eleganta sunt cuvintele care exprima cel mai bine evenimentul care a avut loc in cadrul Hotelului Marriott. Fara discursuri pompoase, fara invitati speciali, fara vedete de plastic, fara balonase si fara extravagante.
Steakhouse-ul este un tip de restaurant de origine americana, specializat in prepararea fripturilor de vita. Restaurantul deschis in Bucuresti este cel de al doilea JW Steakhousedin Europa, primul fiind in Londra. Conducerea Marriott a luat hotararea deschiderii unui astfel de restaurant in urma cererii foarte mari de produse din preparate de carne de catre clientii fostului restaurant, Cupola. Nicolae Lica este cel care a creionat inca de la inceput acest proiect in Romania si l-a dus la bun sfarsit impreuna cu echipa sa, pana in ziua deschiderii. Bucataria JW Steakhouse are in spate nu doar oameni talentati si pasionati, dar si instrumente profesioniste, celebru fiind vasul Stub din fonta, recunoscut prin calitatea sa de a pastra preparatele la o temperatura inalta pentru o perioada indelungata. De altfel, bucataria deschisa de la JW Steakhouse nu are secrete si doar aruncand o privire iti dai seama, chiar strain fiind de orice notiuni de elemente de bucatarie profesioinsta, ca avem de-a face cu “high-class tools”. Plitele sunt incorporate in blat si totul se prepara la vedere.
Meniul troneaza deasupra bucatariei, scris pe o tabla neagra. La aperitive gasim Spinach and Artichoke Dip, Fried Calamari, Tartar de vita si Maryland Style Crab Cake. La supe si salate gasim Supa crema de crab, Kansas City Steak Soup, Beet and Goat’s Cheese Salad, Caesar Salad, Heritage Tomatoes & Onion and Gorgonzola, Chopped Salad si JW Iceberg. la felurile principale am pastrat JW Steak Burger, Fish &Chips, Spit-Roasted Chicken, Somon Norvegian Crocant cu piele, File de Ton la Tigaie. Meniul mai cuprinde si o lista de 104 soiuri de vinuri, aceasta varietate fiind, dupa explicatiile lui Nicolae Lica, „o normalitate”, avand in vedere importanta asocierii vinului perfect uni anumit tip de friptura. Preturile, pe care le gasiti chiar pe site-ul restaurantului, www.jwsteakhouse.ro, sunt evident, raportate la calitate, aperitivele variind intre 27 si 85 de lei, supele intre 36 si 95 de lei, iar felurile principale intre 45 si 200 de lei.
Punctul de atentie al serii a fost asadar, chiar bucataria si prepararea bucatelor, spre deosebire de alte evenimente de acest fel, unde se pune accentul mai degraba pe celebritatea invitatilor sau pe diverse gaselnite de organizare. Felicitam cu aceasta ocazie bucatarul sef pentru extraordinara alegere a prioritatilor, pentru pasiunea si bucuria pe care a reusit sa o transmita invitatilor legata de lansarea acestui restaurant si reproducem, mai jos, fragmente din discursul sau de introducere, recompensat cu aplauze indelungate din partea invitatilor:
“(…) Ne-am asigurat ca fiecare mancare care va iesi din aceasta bucatarie se va ridica la nivelul asteptarilor dumneavoastra sau, cu siguranta, le va depasi. Ceea ce mi-am propus este ca pentru dumneavoastra si pentru viitorii client JW Steakhouse sa aiba placerea de a gusta de fiecare data cand ne veti trecea pragul cele mai delicioase preparate care se gasesc in steakhouse-ul american. Iar daca pasiunea si talentul meu de bucatar ar fi fost suficiente ca toate aceste lucruri sa se intample, probabil ca ar fi fost mult mai simplu si s-ar fi terminat mai repede. Insa experienta m-a invatat ca atunci cand vrei sa fii cel mai bun, trebuie sa te inarmezi pe masura. Iar in cazul meu, armele de care aveam nevoie sunt : (…) broiler, un gratar special pentru steakhouse-uri, este un gratar care gateste carnea aproape de perfectiune si spun aproape de perfectiune pentru ca, pana la perfectiune intervine talentul bucatarului; Staub, unul dintre cei mai renumiti producatori de vase de gatit, vase care pastreaza mancarea calda pe o durata indelungata. Tot acest arsenal imi va fi partener de nadejde in aceasta seara, cand voi gati pentru dumneavoastra.(…) Carnea pe care o folosim este Black Angus USDA Choice, este proaspata, este maturata la un maxim de 21 de zile dupa care intervine o procedura de maturare pana in momentul desfacerii din pachet. Ce as vrea sa observati este marbelingul sau marmoratia, care da suculenta si o savoare extraordinara carnii in momentul gatirii la broiler. Pe langa carnea de calitate, care se regateste la noi in meniu, avem si o varietate de garnituri si salate care vin sa va intregeasca experienta dumneavoastra in steakhouse-ul nostru. Va spuneam mai devreme ca astazi mi se implineste un vis. Fiind alaturi de dumneavoastra mi-am dat seama ca toate detaliile, toate amanuntele pe care le-am gandit in momentul inceperii acestui proiect, se afla in acest loc minunat. Insa exista un singur lucru care nu s-a intamplat, bucuria mea si a echipei mele de a va servi cu aceste delicii. Dar inainte permiteti-mi sa va multumesc impreuna cu echipa mea pentru ca ne sunteti primii clienti.”