5 Elemente a intrat in forta pe piata restaurantelor chinezesti din Bucuresti, cu scopul declarat de a fi considerat cel mai bun din oras. Din ce stiu eu despre aceasta bucatarie si despre aceste restaurante, si din ce m-a sfatuit cineva care le stie mult mai bine decat mine, sunt sanse foarte mari ca acest restaurant chiar sa fie cel mai bun in acest moment.
5 Elemente a fost deschis de cateva saptamani, in aprilie 2012, adica, intr-o casa frumoasa de pe Icoanei, chiar vizavi de Biserica Icoanei si de alt restaurant, vechiul si italienescul Capriccio. Casa e frumoasa, dupa cum am spus, in unul dintre putinele locuri cu farmec vechi al Bucurestiului. Nu e mare, cred ca nu are etaj, insa din strada se vede ceva pe acoperis, cred ca au reusit sa ii faca un fel de terasa. Sta in umbra unui mare bloc de birouri, construit chiar langa casa, la un pas distanta, asa cum sunt foarte multe astfel de hidosenii in Bucuresti, in locuri in care nu ar avea ce cauta.
Casa e renovata complet si amenajata ca sa arate a ceva oriental, in versiune minimalista moderna, cel mai probabil. Adica au astupat toate geamurile, de nu se vede absolut nimic in afara, toata lumina vine numai de la becuri. Pietenul meu s-a simtit ca intr-un spital, eu m-am simtit ca intr-o morga la 5 Elemente acesta. Amandoi ne-am zis ca am fi preferat de o mie de ori o mancare chinezeasca buna intr-o casa frumoasa de pe batrana strada, o casa curata, luminoasa, cu flori la feresti si peste tot in jur, din care sa vedem copacii de la biserica si de la Schit, daca tot e acolo unde e… Insa acestea sunt nostalgiile noastre de oameni batrani, am incercat sa le facem sa nu se bage in nota pe care le-am dat-o la ambianta, de aceea e atat de mare, si as fi pus si nota maxima daca nu am fi fost singuri in tot restaurantul, oricat de putin ne-a placut noua din tot ce am vazut in jur si pe pereti.
Ne-a placut insa ca mesele sunt foarte mari, mai mult decat duble fata de cele pe care le vedem in fiecare zi prin localurile bucurestene. 5 Elemente se pozitioneaza ca un restaurant chinezesc de lux, cu eticheta si cu tot ce mai inseamna asta, un lucru rar printre restaurantele de acest fel.
Mancarea e si ea prezentata diferit fata de cea de la celelalte restaurante chinezesti, cu multa grija pentru imagine. Tot ce am mancat a fost bun si prietenul meu elvetian nu a ezitat nicio clipa inainte de a spune ca 5 Elemente e mai bun decat toate restaurantele chinezesti din Zurich, cu exceptia unuia singur. Si prietenul meu e unul dintre aceia cu salarii enorme, se plimba toata ziua prin lume si mananca (pe banii firmei) la cele mai bune restaurante din lume, asa ca am transcris neconditionat tot ce mi-a spus. Eu am vrut sa pun o nota mai mica la mancare dupa ce am crezut ca vor sa ma otraveasca prin condimentare, insa prietenul meu a zis ca notele mari si piperul de la care poti lua foc sunt perfect compatibile, asa ca am lasat-o ca el.
Serviciul a fost bun, insa mancarea a venit foarte tarziu, ne-a luat mai mult de o ora si jumatate pentru un pranz, ceea ce nu cred ca vor putea vinde cu usurinta numerosilor corporatisti din zona. Mai ales ca mancarea lor e scumpa, si sunt sigur ca 5 Elemente e cel mai scump restaurant chinezesc din Bucuresti si, probabil, ca si din Romania. O masa cu meniu complet in doi, nu prea copioasa, cu un vin bun, iti scoate usor 400 de lei de pe card, daca nu esti atent.
Asadar, sunt aproape sigur ca 5 Elemente e cel mai bun dintre restaurantele chinezesti din Bucuresti. Si sunt sigur si ca aceia care nu se gandesc la moarte atat de des pe cat o fac eu, il vor gasi chiar elegant si s-ar putea chiar simti bine acolo…