Silk Panoramic Restaurant & Bar e un local de tipul “sky bar”, adica pus pe acoperisul unei cladiri sau undeva la inaltime, oricum. Acesta e la ultimul etaj al unui bloc cu zece etaje din Piata Universitatii, insa nu e chiar pe acoperis, asa cum sunt unele, ci doar la ultimul nivel. Am inteles, insa, ca vor amenaja si acoperisul si vor face o terasa deschisa acolo.
Nu m-am lamurit daca blocul din spatele Palatului Sutu, unde e Muzeul Municipiului Bucuresti, e veachi, adica facut inainte de venirea comunistilor. E renovat, au facut un hotel acolo, Z Executive Boutique Hotel. E o cladire ingusta si inalta, care face corp comun cu celelalte din stanga si din dreapta ei. De fapt, nici nu sunt sigur ca e o cladire separata sau e doar unul din tronsoanele unui bloc mai mare.
Silk Panoramic e dispus pe doua niveluri, pe care le ocupa in intregime, insa spatiul e destul de restrans. Au vedere (aproape) panoramica pe doua laturi, una catre Balcescu si Bratianu, spre rond, si cealalta catre statuile din Piata Universitatii. Au ferestre mari, dintre care unele de la nivelul inferior cred ca nu se pot deschide. Jos e un fel de bar, din care se urca pe o scara metalica pe terasa care iti da adevarata priveliste, cea din poze. Acolo stiu sigur ca se pot deschide larg ferestrele – adica ceea ce am facut si noi. E impresionant ce se vede de acolo, doar partea frumoasa, colorata si curata a Bucurestiului. Nu ar fi de mirare sa va treaca si un scurt fior de patriotism. Interiorul arata destul de bine, e amenajat functional, mobilier usor, modern, multe de plastic.
Au adus un bucatar italian la Silk Panoramic, pe domnul Pippo. Au o bucatarie italiana mai degraba clasica, traditionala si urbana, nu fine dining, bucatarie fina, cum ar putea crede unii. De fapt, ca sa nu mai trebuiasca sa dau explicatii de taliate de fiecare data, incepand cu aceasta saptamana am facut pe Restograf doua categorii distincte pentru bucataria italiana: cea traditionala, care include si bucataria urbana, contemporana, si bucataria italiana clasica si am facut o reimpartire a restaurantelor din clasamentele noastre. Asadar, nota pe care am dat-o lui Silk Panoramic pentru mancare ar trebui comparata cu cele de la alte restaurante similare, si nu cu cele care au bucatarie fina. O mancare de nota 9 (****) la un restaurant cu bucatarie italiana traditionala s-ar putea sa fie mai putin buna decat una notata cu 8 (***) la un restaurant cu bucatarie italiana fina (fine dining, sau aspirat la acest statut).
Meniul e lung. Ce am mancat noi la Silk Panoramic a fost destul de bun, totusi, de vreme ce le-am pus nota 9. Un antreu doar cu legume marinate a fost bun, si cred ca ar fi fost si mai bun cu ceva mai putin ulei, chiar daca parea de calitate si era bun la gust; pastele au fost bune, iar vita surprinzator de buna, neasteptat; caracatita nu ne-a placut, sarea in exces si condimentele iuti acopereau tot restul gustului – in caz ca era ceva de acoperit. Painea si prajitura cu urda au fost bune.
Preturile sunt destul de mari, mai ales ca portiile sunt cam mititele, ca la restaurantele de lux. O masa in doi, cu un vin bun, te poate duce pe nesimtite catre 400 de lei. Noroc ca au un chelner care nu te intreaba daca bei vin, ca noi am scapat astfel mai ieftin. In rest a fost foarte atent si grijuliu cu noi, rapid si eficient, chiar si zambitor. Erau cativa clienti, toti tineri.
Silk Panoramic Restaurant & Bar e, asadar, unul dintre putinele roof/ sky bar/ restaurants din oras, care iti arata partea picturala a Bucurestiului asa cum greu ti-o poti imagina. Si poti manca si bine acolo, asa ca e un loc de pus pe lista de vizitat cel putin o data.