Royal Steak e un restaurant nou deschis in Bucuresti, chiar in Paiata Romana, in rond, lipit de ASE-ul vechi, acolo unde inainte era o sala de jocuri cu un restaurant pustiu, Fortuna Palace. O casa veche mare, boiereasca, poate chiar putin mai mult decat atat. Are doua intrari, una pe Dacia si cealalta in rond, si e si o curte destul de mare intr-o parte, neamenajata, deocamdata, si folosita drept parcare pentru cateva masini.
Casa pare sa fi fost renovata consistent in interior, cu rabdare si cu dare de mana, cu grija pentru detalii si cu dorinta de a-i reda atmosfera de atunci. Fiecare camera arata diferit, si le-au dat si nume. Usile sunt impunatoare, albe toate; mult crem, culori calde, contraste puternice. Pe jos au niste mochete groase, de nerestaurant. Scaunele sunt tapisate cu panza, moi si comode, mai putin lipsa cotierelor. Pacat ca geamurile sunt sablate si opace, nu poti vedea Piata Romana, care nu e un loc de ascuns privirii, indiferent ce concept ai gandi pentru restaurantul respectiv. Si le-au mai acoperit si cu niste draperii groase, ca sa fie clar!
Royal Steak e un steak-house argentinian, sau, mai precis spus, un “hot stone restaurant”, pentru ca si-au facut USP-ul mai degraba pe aceasta piatra, decat pe carnea propriu-zisa. “Mic palat” si “steak house”, sau, si mai si, “mic palat” si “hot stone restaurant” par notiuni aproape imposibil de pus in alaturare. Insa cei de la Royal Steak considera ca e o idee buna…
Royal Steak spun ca isi aduc singuri carnea din Argentina, ceea ce pare cu totul verosimil. Incalzesc niste pietre foarte tare, dupa care ti le aduc langa masa si iti frig carnea in fata ta, sau cred ca te lasa sa faci asta singur, daca ti se pare chic. Sunt multe tari in care oamenilor le place carnea de vita aproape cruda. Romanii nu sunt genul, asa ca mi-e greu sa cred ca multi vor aprecia o friptura cu diferente atat de mari intre exterior si interior cum, inevitabil, e carnea facuta pe piatra incinsa, fata de cea tinuta mai mult in cuptor. Insa cei de la Royal Steak considera ca e o idee buna…
Deci, cei de la Royal Steak asteapta ca toata lumea sa manance carnea pe piatra incinsa, restul felurilor de mancare fiind, mai degraba, accesorii, sau, oricum, de importanta secundara. Noi am luat niste legume destul de banale, dar nici nu ne asteptam sa fie altfel; tartarul de vita a fost foarte bun, supele bune, dar nu cine stie ce, si la fel si niste chiftelute. Salata a fost batrana si tare, cartofii gratinati au fost rezonabili, sosurile destul de bune, desertul excelent. Pot spune, deci, ca le-am dat nota maxima exclusiv pentru carne si pentru ca am incadrat Royal Steak la bucatarie argentiniana, pentru ca altfel ar fi avut mult mai putin. Intr-adevar, pus in balanta cu alte restaurante argentiniene, e greu sa gasesti ceva mai bun. Daca i-as fi comparat cu un restaurant frantuzesc din aceeasi clasa, de pilda, cu siguranta ca ar fi avut o nota cu doua puncte mai mici.
Serviciul a fost bun la Royal Steak, au mai multi chelneri care roiesc in jurul mesei. Excesiv de ceremoniosi, de-a dreptul inutil. I-am comparat cu decorurile si cu ambianta ca sa mi se para cat de cat acceptabil, si nu cu meniul, fata de care mi s-ar fi parut de-a dreptul deplasat un astfel de ritual. Insa cei de la Royal Steak considera ca e o idee buna…
Preturile nu sunt mici, nici nu ar avea cum, insa nu pare nimic exagerat, ca in alte locuri cu steak house. Clienti putini, de nemirare, inca, data fiind recentdeschiderea localului.
Hot stone restaurant Royal Steak e, deci, unul dintre cele cateva locuri de referinta ale Bucurestiului pentru cei care vor sa manance bucati mari de vita, argentiniana in cazul de fata, cu un vin bun alaturi. Sa vedem daca vor fi atat de multi pe cat au numarat cei de la Royal Steak de au bagat atat de adanc mana in buzunar…
***