Cineva care se pricepe foarte bine la mancare, un om care are mai multe restaurante din care s-a si imbogatit, de altfel, m-a trimis tocmai in Pantelimon, la Golden Kebap, jurandu-se ca acolo e cel mai bun restaurent turcesc din Bucuresti. E prieten cu patronul turc si acesta ii da de fiecare data sa manance nu stiu ce bunatati pe care el nu le-a mai vazut in alta parte. A fost atat de convingator, incat m-am suit imediat in masina si m-am dus in Pantelimon. Nu am gasit usor loc de parcare, insa nu conteaza, pentru o mancare buna.
Golden Kebap e la parterul unui bloc mare, cu zece etaje, de pe vremea lui Ceausescu. E un spatiu nu prea mare, cu doua sali, una mai mare, in fata, pentru fumatori, si un mic separeu mai in spate. Vara cred ca au si o mica terasa in fata. Despre amenajare nu se poate spune nimic, e doar un loc cu mese intre niste pereti, cu un televizor pe undeva. Au fete de masa, totusi, pareau curate. Insa asa e la restaurantele turcesti, arabesti si din Orientul Indepartat, nu prea conteaza la ei ce e pe pereti, important e sa fie mancare buna in farfurie.
Insa ce ne-au dat noua la Golden Kebap nu a fost cine stie ce. In primul rand, au un meniu imens, cu de toate. Au si mancare gatita, dintre care pe multe feluri le poti cere direct, dupa ce te uiti la ele in tavile din galantare. Gratare, de asemenea, au foarte multe. Eu am primit o ciorba de miel, buna, un kebab asa si asa, iar creierul si limba au fost cat se poate de fara gust, doar fierte si reci, fara absolut nimic alaturi sau la gatit, nu stiu care o fi fost rostul lor acolo. Painea a fost buna.
Serviciul a fost destul de bun, cu o doamna hotarita si greu de intimidat, obisnuita cu de toate in viata. Clienti destul de multi la Golden Kebap, aproape toti vorbind turceste, sau ceva de pe acolo. Unii cu familia, cu copiii mici dupa ei, in salonul de nefumatori. Insa toti ceilalti pareau mai putin interesati de mancare, desi aveau cate ceva in fata, aveau de fumat si de baut cafea, dezbatand cu figuri grave cine stie ce teme fundamentale ale comunitatii sau societatii. Preturile normale, nu atat de mici pe cat m-as fi asteptat de la un astfel de restaurant.
Golden Kebap, restaurantul din Pantelimon, e un fel de cantina turceasca, mai degraba, o cantina pentru locuitorii din cartie si pentru turci de-ai lor, care se simt acasa acolo, dupa cum am vazut. Sunt multe restaurante, si nu numai in Bucuresti, care iti fac mancare separat daca te cunosc sau daca li se pare ca e bine sa faca asta, mancare mult mai buna decat dau clientilor “de rand”. Si, tinand seama de cat de convingator a fost prietenul meu specialist in ale mancarii cand a spus ca Golden Kebap e cel mai bun resturant turcesc din Bucuresti, sunt sigur ca si turcii din Pantelimon fac la fel. E si acesta un model de business, nimic de zis…
(poza cu bunatatile turcesti e a lui Smaragd01 de pe www.deviantart.com)