Rare Foods e un serviciu de livrare produse de exceptie. Se autointituleaza treasure finders pentru ca fix asta fac: de doi ani cauta cele mai bune produse, le testeaza, le retesteaza si, dupa aceasta verificare minutioasa, le pun spre vanzare.
Totul a pornit din dorinta de a regasi produse cu GUST. Atentie, nu produse traditionale sau din marea minciuna bio-eco, ci chiar ingrediente care sa aiba gustul cu care au fost ele proiecte in natura. Si desi eram inclinati sa credem ca filozofia lor e doar o strategie de marketing, dupa ce am fost la o degustare Rare Foods, ne-am convins rapid ca mancarea chiar are gustul pe care trebuie sa-l aiba. Ce e amuzant e ca preparate de zi cu zi, precum cascavalul sau untul, nu au nicio treaba cu produsele din comert. Ne-am convins de un lucru dupa degustare: trebuie sa dam uitarii tot ce stim noi acum despre preparate si sa-i atribuim noi calitati. Cum ar fi cele gasite la produsele Rare Foods.
Inceputurile Rare Foods
Proiectul Rare Foods a pornit din dorinta unuia dintre parteneri, Florin Cojocaru, de a gasi cea mai buna mancare. Alaturi de el au fost Florin Petrescu, partenerul care a fost suficient de curajos, a crezut in idee si a investit in ea, si Eli Rachmut, fost director general Elite Romania, care a venit din Israel sa construiască echipa si sa conduca afacerea. Misiunea nu a fost deloc una usoara pentru ca a trebuit sa construiasca totul de la zero. Nu mai exista un proiect asemanator in Romania, unul de la care sa se inspire sau de la care sa afle care sunt obstacolele. Le-au aflat pe cont propriu. De exemplu, au avut diverse episoade cu mici producatori de la care gasise preparate de top. Problema era ca “taranii” nu urmareau mereu aceeasi metoda de preparare, calitatea nefiind astfel constanta. Asa au invatat ca nu e suficient sa gasesti cele mai bune produse, trebuie sa te asiguri ca asa vor fi la fiecare livrare. Timp de doi ani au tot cautat, au stabilit un mecanism al verificarii si acum pot spune ca la Rare Foods chiar sunt etalate cele mai bune carnuri, lactate, legume si fructe.
Produsele Rare Foods calatoresc mult pana la depozit: unele vin din diverse zone ale Romaniei (branza, cascavalul, untul, legumele, puiul, ouale), unele vin din Noua Zeelanda (vita, mielul si mielul de lapte), mango si avocado vin din Peru. Aici intra pe mana unora dintre cei mai talentati chefi ai momentului: Nico Lontras si Johnny Șușală.
Degustarea Rare Foods
Tot ce gatesc cei doi mari bucatari gasiti pe site-ul Rare Foods, mai bine sa va spunem ce am degustat noi:
– spuma de avocado cu pistachio si ulei cu usturoi alaturi de rata afumata marinata in dulceata de ardei iuti.
Am stropit cu pipeta uleiul aromat peste spuma de avocado, am gustat acest preparat bogat in arome dupa care am introdus noi note degustarii prin rata afumata cu tonalitati dulci iuti.
– pesto cu frunze de mustar si branza Sambrunia alaturi de apa de rosii.
Tartina cu acest pesto special a avut un gust un pic intepator, parfumat si intens. Pentru degustarea urmatorului aperitiv, am clatit cu apa de rosii si am declarat ca e cea mai buna si cea mai racoritoare bautura, perfecta pentru zilele alea insuportabil de calde.
– rata afumata pe pat de sfecla cu chefir cu trufe si chefir cu sfecla
Trufele declanseaza umami, al cincilea gust disponibil oamenilor pe langa cele de baza. Iar in acest aperitiv, mixul de savori a fost si mai intens. Trufa era pregnanta, dar si gustul afumat al ratei alaturi de cel dulceag al sfeclei au contribuit la acest festin pentru papilele gustative.
– antricot de vita, miel de lapte, miel si pui de Mihailesti.
Vrem doar sa va spunem ca ne-am amintit ce gust trebuia sa aiba puiul inainte de injectii, hormoni de crestere si alte modalitati industriale de a aduce puiul la raft. Puiul chiar are gust, carnea lui alba e moale, delicata si gustoasa. Exact ca-n copilarie. Iar de celelalte fripturi nici nu are sens sa vorbim – fara condimente si modalitati complexe de pregatire, si mielul si vita au fost suculente, savuroase.
– mango
Acum am gustat pentru prima oara mango. Bine, mai mancaseram si variantele din supermarket, dar asta banuim ca e adevaratul mango. Parfumat, cu note de piersica, miere si penene galben, acest mango dulce e delicios. Am aflat si de ce: spre deosebire de cei importati in Romania, acesta este cules deja copt, nu verde si lasat la copt in drumul cu vaporul.
Am mai degustat si sosurile special gandite de chefi: pesto din diverse verdeturi, dulceturi si mixuri iuti si aromate.
Rare Foods in restaurante sau restaurantul Rare Foods?
Am intrebat echipa Rare Foods daca livreaza produsele lor exceptionale si catre restaurante sau daca au fost abordati de diversi propritari sa le aduca preparatele Rare Foods pentru retele pregatite in localuri. Au spus cu cea mai mare sinceritate ca restaurantele nu-si permit sa foloseasca aceste produse in retete. Din motive financiare, pentru ca produsele Rare Foods sunt scumpe. Direct proportional cu nivelul calitatii, dar clar nu sunt niste produse de uz la scara mare. Partea buna e ca vor improviza un fel de restaurant chiar la ei la sediu. Vor face niste degustari de genul celeia la care am participat si noi: un meniu fix, un pret fix, fara decoruri si alte artificii, doar mancare buna. Si, asa cum a spus chef Nico Lontras, aici vom gasi mancare cum nu exista la niciun restaurant din Bucuresti.
Rezervati un chef la voi acasa
Rare Foods e clar o alternativa pentru cei care nu se simt multumiti de produsele gasite in comert. Bonus, un alt serviciu disponibil pe platforma Rare Foods e de a aduce un restaurant de top la voi acasa. Mai exact, puteti sa rezervati unul din cei 2 mari chefi Rare Foods, Nico Lontras sau Johnny Șușală, si sa-i chemati la un eveniment privat. Cu iscusinta vor gati meniul pe care il stabiliti impreuna si care poate sa contina produsele de top de la Rare Foods.
Ce e cel mai frumos la Rare Foods e ca totul e facut cu sinceritate. Cu sinceritatea gustului si cu onestitatea aromelor. Astfel, fiecare produs are povestea expusa pe site, fiecare ingredient are mentionat locul de unde provine, metoda de preparare, maturare si tot ce trebuie sa stiti despre produsul respectiv.
Abia asteptam sa va anuntam cand incept degustarile publice la Rare Foods, pana atunci va invitam sa incercati o comoara culinara de la ei. A se consuma cu responsabilitate pentru ca, asa cum spune initiatorul acestui proiect: odata ce vezi ce gust ar trebui sa aiba mancarea, cu greu te intorci la cele pe care le gasesti in comert.