Cafeaua e o potiune magica foarte importanta in vietile multora dintre noi. Fie ca o bem dimineata la prima oara sau ca avem nevoie de mai multe “doze”, cafeaua poate deveni si desert sau parte integranata din niste cocktailuri de seara. Ca in orice subdomeniu culinar, si pe piata cafelei exista tendinte si o moda, un fel de colectii in care specialistii supun dezbaterii publice diverse trenduri. Dintre acestea am extras si noi cateva cele mai importante directii in care maestrii barista s-au gandit sa reinventeze cafeaua.
Voua ce bauturi din cafea v-ar placea sa gasiti in Bucuresti? Sau, si mai bine, exista cafenele bucurestene unde gasim vreuna din specialitatile de cafea de mai jos?
Cocktail din cafea: Old Fashioned Coffee
Cocktail-ul Old Fashioned e deja nelipsit in meniul de bauturi, numele explicand si pozitia lui privilegiata. O cafenea din New York a reinventat insa acest cocktail, adaugandu-i un shot de espresso, transformand Old Fashioned-ul intr-o bautura de seara, un mix de cafea cu bourbon sau whisky, bitter, putin sirop, gheata si un pic de lamaie. Tot cei de la Everyman Espresso au descoperit ca bautura este mai consistenta, mai cremoasa si mai aromata daca doar amestecati ingredientele, nu le agitati in shaker.
Draft de cafea
In mai multe state din SUA, dozatorul de cafea deja face ravagii. Bautura e un latte la draft care are compozitia unui milkshake, dar gustul puternic al unei cafele. Dozatorul foloseste nitrogen in loc de CO2 tocmai ca bautura de cafea sa nu aiba bulele specifice berii, apei sau vinului spumant servite la dozator. Oricum, un lucru e sigur: cafeaua la draft e visul frumos al oricarui cafegiu, bautura pe care am vrea s-o gasim si la metrou, si in fata marilor cladiri de birouri si in restaurantele si cafenelele din Bucuresti.
Cafe Miel – cafea cu miere produsa local
O alta tendinta in lumea cafelelor este una inspirata de o cafenea din Michigan. Aici servesc o cafea cu miere, lapte si scortisoara, partea cu adevarat interesanta fiind ca mierea este una organica obtinuta de la un producator local. Desi poate nu e tocmai cea mai buna directie de business, o cafea cu miere de la apicultorii romani ar fi intr-adevar un produs vanat de publicul dornic sa incerce produse autentice si naturale.
Cafea cu apa tonica
Nu stim daca v-ati gandit vreodata la acest mix de cafea si apa tonica. Aparent, gustul amarui al apei tonice completeaza aroma cafelei, iar bulele din apa tonica dau note revigorante acestei bauturi. Cafeaua tonica are si o spuma deasupra de la imbinarea celor 2 bauturi, acest mix simplu fiind o potiune de incercat pe timpul verii.
Cocktailuri cu cafea
Daca la primul punct am vorbit despre un cocktail clasic, mai jos va aratam pe scurt alte cateva dintre cocktail-urile pe baza de cafea care ne-au facut cu ochiul:
Cafea Long Island Ice Tea
Unul dintre cele mai puternice cocktail-uri, Long Island Iced Tea, scapa de “ceaiul din denumire” (care oricum nu exista in aceasta bautura) si in locul ei vine aromata cafea rece. Reteta e aici.
Cafea Caipirinha
Caiprinha, bautura venita din Brazilia care a cucerit barurile din intreaga lume, are la baza o spirtoasa, Cachaça, un fel de rom. Aceasta se lasa la infuzat cu boabe de cafea timp de 24 de ore pentru a obtine o Caiprinha de cafea care sigur are gustul unei vacante exotice.
Cafea Margarita
Tequila, arome citrice, scortisoara, coaja de portocala si cafea. Chiar suna a bautura perfecta, mai ales cand o raciti cu niste cuburi de gheata si o beti ca si cand ati fi pe o plaja din Mexic.
Mai multe cocktailuri pe baza de cafea puteti gasi aici.
Si acum, suntem curiosi: voi unde ati gasit niste bauturi bune pe baza de cafea in orasul asta?