In Parcul Tineretului, aproape de Oraselul Copiilor de unde poti sa admiri fortul indienilor, a aparut de 3 luni un restaurant care isi propune sa se diferentieze de toate restaurantele cu mici la carton si bere din acest cartier.
Sevis, pe numele lui e un restaurant cu o poveste emotionanta in certificatul de nastere. Managerul Sevis, Mariana Tudor, o doamna cu bratul de fier care organizeaza activitatea restaurantelor bucurestene de aproximativ 12 ani, ne-a plimbat un pic prin istoria acestui loc.
(Se)vis cu incarcatura emotionala
Acum vreo 2 ani, Mariana si tatal ei s-au hotarat sa construiasca un steakhouse in parc. S-au apucat de treaba si au ridicat aceasta cladire in forma de ciuperca, o constructie circulara, cu geamuri peste tot si cu bucataria la vedere. Au desenat peretii in stilul unui steakhouse autentic, ele fiind si acum prezente pe peretii restaurantului cu tot cu legenda unei vite si partile animalului care sunt delicios de mancat.
Asa cum ne povesteste Mariana, cladirea e ridicata cu suflet, ea fiind cea care stresa muncitorii scotand placile de gresie si caramizile pana cand acestia le puneau drept. Visul nu a fost concretizat 100% pentru ca tatal Marianei nu a apucat sa vada steakhouse-ul functional, plecand dintre noi inainte de finalizarea acestuia. Circumstantele au facut ca acest loc sa ajunga pe mana altor oameni, timp de 2 ani operand sub alta conducere. La inceputul anului, fostii proprietari au chemat-o pe Mariana cerandu-i ajutorul sa puna lucrurile pe roate. A acceptat, dar i-a rugat politicos sa plece. Astfel, a preluat constructia in care investise multa emotie si a transformat-o in actualul Sevis. Si, desi restaurantul nu are specificul unui steakhouse, desenele facute atunci au ramas pe pereti in memoriam.
(Se)vis cu kebab – unic in Bucuresti
Sevis, de la inaugurare pana acum, a avut o traiectorie foarte clara: “noi nu ne dorim sa fim un restaurant de parc. Iesi la plimbare, vezi locul si te opresti. Nu, noi vrem ca oamenii sa vina special pentru noi, pentru mancarea noastra”, adauga Mariana. Asa ca au luat personal specializat pe cele 3 zone culinare acoperite de restaurant: pentru deliciile turcesti il au pe Dursun, bucatar turc de la mama lui; pentru partea romaneasca si italieneasca il au pe bucatarul sef Laurentiu si la cuptorul de pizza au 2 pizzari tineri. Cuptorul de pizza e foarte important la Sevis pentru ca aici mai fac si specialitatea casei, Sevis Kebab, dar si puiul pizzarului sau ghiveciul. La Sevis au macelarie proprie, loc in care isi pregatesc carnea in functie de destinatia de gatire a acestuia. De exemplu, pentru mancarea turceasca tin vita in lapte ca sa-i extraga toxinele si s-o fragezeasca. Pentru preparatele romanesti conditiile de preparare si depozitare sunt altele.
Cand am rugat-o pe managera Sevis sa ne spuna care sunt preparatele lor forte din meniu, Mariana ne-a enumerat pastrama de berbecut (aparent, au un client care vine zilnic pentru acest preparat), salata cu piept de rata, caracatita indiana, puiul pizzarului si multe altele. Dar, regele meniului e Sevis kebab, un testi kebab asa cum ii e denumirea originala. Acest preparat a aparut in frumosul Cappadocia, orasul baloanelor cu aer din Turcia. Din cate stiu cei de la Sevis, nu mai e alt restaurant in Bucuresti unde puteti degusta acest tip de kebab. Muschi de vita si de oaie alaturi de legume precum ardei, ceapa si rosii sunt adaugate intr-un vas de lut special, importat din Turcia. Deasupra vasului bucatarul face un capac din aluat si apoi se pune vasul intre carbuni incinsi, lasand totul o ora si jumatate ca sa fiarba ingredientele in suc propriu. Chelnerul aduce vasul la masa, il sparge si gata masa. Si raspunsul la o intrebare care si noua ne-a stat pe limba: nu, nu ajung cioburi in mancare pentru ca vasul e creat special astfel incat sa se sparga frumos. Noi am gustat Sevis kebab si carnea se topeste in gura, preparatul e plin de diverse arome iar imbinarea gustului de carne cu legume chiar e special. Desigur, mai exista un ingredient secret, dar normal ca nu l-am aflat.
Mariana ne mai spune cu mandrie ca cine mananca aici o data, sigur revine. Si asta isi si propun: sa dea sfoara-n tara si Sevis sa ajunga locul in care oamenii sa vina pentru mancarea buna. Momentan, cei mai multi clienti sunt oameni cu copii, de aceea au si amenajat un loc de joaca pentru cei mici. Mai mult, au o incapere speciala pentru nefumatori pe care o pun la dispozitie pentru petrecerile celor mici. Pentru evenimentele organizate la Sevis totul se face personalizat, neavand meniuri standard din care clientii sa aleaga. Se discuta cu fiecare in parte si in functie de preferinte, dorinte si buget se gaseste meniul ideal. Un alt motiv de mandrie a doamnei manager este ca ei folosesc doar ingrediente proaspete fara sa congeleze nimic. Isi fac stocurile de 3 ori pe saptamana, stocuri mici astfel incat sa aiba mereu ingrediente proaspete.
In loc de incheiere la aceasta istorie cu emotie o sa va lasam si povestea numelui restaurantului. In timp ce renovau restaurantul, niste moldoveni s-au oprit si au zis: “uai, și dă vis e locul asta”. De aici si cu inspiratie de la numele fetitei proprietarului a aparut denumirea Sevis, urmand sa va convingeti voi daca e de vis sau nu.