Gastronomia franceza este una dintre cele mai complexe si cele mai surprinzatoare dintre toate ale lumii. O asemenea arta culinara e clar demna de un festival al ei, un eveniment la care gustul rafinat al bucatariei franceze sa fie sarbatorit asa cum merita.
Fix acesta este si scopul celei de-a doua editii a Fête de la Gastronomie, o serie de evenimente care celebreaza gastronomia franceza. Brunch-uri, cine speciale, degustari de vinuri si mancaruri aparte, acestea sunt deliciile pregatite de organizatorii festivalului. Evenimentele vor avea loc in diverse institutii, dar si in restaurantele si wine bar-urile de profil din Bucuresti, puteti descoperi lista completa a acestora in josul acestui articol.
Festivalul va fi organizat in perioada 24-28 septembrie, la Bucuresti, de catre Ambasada Frantei in Romania, Camera de Comert si Industrie Franceza in Romania, Institutul Francez din Romania si Business France alaturi de partenerii lor.
Detalii despre acest eveniment delicios:
Cu ocazia Fête de la Gastronomie 2015, va fi prezent in Romania, la diferite evenimente somelierul John Euvrard, care timp de 15 ani a fost Prim somelier al lui Paul Bocuse si in 2007 a fost ales Somelierul Anului in Franta.
Treizeci si unu de restaurante, hoteluri, wine bars, patiserii, hypermarketuri si o librarie sarbatoresc gastronomia in perioada 25-28 septembrie prin brunch-uri frantuzesti, degustari de vin, ateliere de oenologie, oferte la produsele frantuzesti in lanturile de retail, meniuri personalizate in restaurante.
Institutul Francez din Romania isi va deschide portile sambata, 27 septembrie, si va propune activitati interactive pentru copii si degustari de produse cu specific frantuzesc.
Un show culinar special la care vor participa mai multi chefi romani, dar si invitatul special Simone Zanoni va avea loc la Metro Gastronomy Competence Center, joi 24 septembrie de la ora 09.00.
In contextul in care la Paris se va organiza, intre 30 noiembrie si 11 decembrie 2015, cea de-a 21-a Conferinta ONU pe tema schimbarilor climatice – Paris Climat 2015 – Ambasada Frantei si partenerii sai organizeaza duminica, 27 septembrie, de la ora 11.00, la libraria Humanitas Cismigiu o masa rotunda pe tema risipei alimentare si a noilor modalitati de productie si consum intitulata „Paris Climat 2015 : Consumul responsabil de la agricultura la gastronomie. Cum sa fim creativi ?” .
Invitati la aceasta dezbatere sunt: Excelenta Sa domnul Francois Saint-Paul – Ambasadorul Frantei in Romania, doamna Viorica Boboc – consilier superior in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, doamna Lavinia Andrei – presedintele ONG-ului Terra Mileniul III, doamna Raluca Ouriaghli – director executiv al Ateliere Fara Frontiere si domnul Laurentiu Cernat, reprezentand ONG-ul Gradini Urbane Comunitare.
Brunch-uri pregatite cu ocazia Fête de la Gastronomie:
– „Le Brunch” la Steak House, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, duminica 27 septembrie, de la ora 12.00;
– „French brunch” la restaurantul Veranda, Hotel Crowne Plaza, duminica 27 septembrie, de la ora 12.30;
– „Brunch-ul de duminica” la Hotel Novotel, duminica 27 septembrie, de la ora 12.30;
– „Brunchissimo à la française” la Corso Brasserie, Hotel Intercontinental, duminica 27 septembrie, de la ora 12.00;
Cine pregatite cu ocazia Fête de la Gastronomie:
– Cina „Saveurs françaises” la Café Athénée ; Hotel Athénée Palace Hilton, joi 24 septembrie si vineri 25 septembrie, de la ora 19.30;
– Cina „Mets et Vin”, in prezenta somelierului John Euvrard la Le Bistrot Français, sambata, 26 septembrie de la ora 19.00;
Degustari si meniuri personalizate pregatite cu ocazia Fête de la Gastronomie:
– Meniuri speciale si degustari de delicii frantuzesti la restaurant Le Grenier à Pain de vineri, 25 septembrie, pana vineri, 2 octombrie, (de la 09.00 la 24.00 de luni pana vineri si de la 17.00 la 19.00 de vineri pana duminica);
– Degustare „Gateau signé par le chef patissier et dégustation” la brutaria Rue du Pain, de vineri 25 septembrie pana duminica 27 septembrie de la 08.00 la 20.00;
– Meniu personalizat Fête de la Gastronomie la restaurant La Cave, de vineri 25 septembrie pana duminica 27 septembrie, de la ora 14.00 la ora 22.00;
– Degustare de vinuri si mancaruri frantuzesti la tasting Room by Ethic Wine, de vineri 25 septembrie pana duminica 27 septembrie, de la ora 19.00;
– Degustare „Sunset on the lake”m la restaurant Bonton Palace, sambata, 26 septembrie de la ora 18.00;
– Degustare „La grande Dégustation” la Boutique Comtesse du Barry Primaverii, duminica, 27 septembrie, de la ora 19.00;
– Degustare de produse cu accent pe asocierea gustului la magazinul Les Saveurs D’Yveline, vineri 25 septembrie si sambata 26 septembrie, de la ora 10.00 la ora 20.00;
– Meniu personalizat „autour du poisson” la restaurant Ici et Là vineri, 25 septembrie si sambata, 26 septembrie de la ora 12.00 la ora 22.00;
– Degustare comparativa Terroirs Roumains et Terroirs Français la Hotel Mercure Bucharest, luni, 28 septembrie, de la ora 20.00;
– Targ de vinuri cu sesiuni de degustari la Carrefour Baneasa, de joi, 24 septembrie, pana miercuri, 7 octombrie;
– Prezentare produse frantuzesti in hypermarketurile Cora de vineri 25 septembrie pana duminica 27 septembrie;
– Zilele Gastonomiei franceze in hypermarketurile Auchan Drumul Taberei si Auchan Titan, de vineri, 25 septembrie, pana miercuri, 1 octombrie.
Detalii despre evenimentele din cadrul Fete de la Gastronomie.
Despre Fête de la Gastronomie
Initiata in Franta in 2011, pentru a sarbatori intrarea in patrimoniul UNESCO a gastronomiei franceze, aceasta initiativa doreste sa valorizeze produsele specifice – de la materie prima la farfurie, modul lor de preparare, de prezentare, precum si toate serviciile care s-au dezvoltat in jurul acestei arte.
Fête de la Gastronomie s-a raspandit si la nivel international, pentru a promova produsele frantuzesti atat in randul expertilor, cat si in randul publicului larg.
La origine « stiinta stomacului », gastronomia devine in timp o adevarata arta de a prepara mancaruri alese si de a le aprecia. In prezent este o arta, un lux, o filosofie de viata si o stiinta foarte precisa. Gastronomia vine de fiecare data cu o poveste – a unui loc, a unei traditii, a unui om – tradusa in arome si forme, asociata cu alte povesti. Este un soi de magie a gustului, o fictiune senzoriala, o teatralizare a aromelor, un ritual al placerii.
In 2010, “le repas gastronomique à la française” este inscris in patrimoniul imaterial al umanitatii cu tot ce presupune acesta: produse locale, de buna calitate, selectie de feluri de mancare, din locuri diferite, “mariajul” intre bucate si vinuri, arta de a aranja masa, conversatia. De atunci, in fiecare an, Franta celebreaza aceasta recunoastere printr-o sarbatoare a gastronomiei: timp de trei zile in toate restaurantele, bistrourile, barurile si pietele din Franta, oamenii degusta feluri de mancare pregatite de “chefs” bucatari cu cele mai alese produse. Sarbatoarea s-a raspandit si in afara Frantei, in acele locuri unde gastronomia franceza este apreciata, pentru a face placere “connaisseur”-ilor, sau acolo unde este mai putin cunoscuta, pentru a promova produsele frantuzesti si a sensibiliza publicul larg sa consume cu placere produse de buna calitate.