Vrei să prepari ceva rapid, gustos și sănătos? Încearcă rețeta de chifteluțe falafel ca cele de la Sara Green – ne-au dat-o chiar ei! Se prepară foarte ușor, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente și se potrivește de minune la orice masă din zi. Noi am încercat-o și ne-a ieșit foarte bine!
Falafel sunt niște chifteluţe care se prepară din boabe de năut. Deși specific țărilor arabe, este foarte popular și la noi. Și asta pentru că este un preparat simplu și ușor, gustos și foarte hrănitor. În plus, îl poți servi foarte bine la orice masă din zi – chiar și la micul dejun – și este un preparat deseori întâlnit în meniurile vegane și vegetariene! Merge de minune în combinație cu o lipie, salată verde, hummus, murături și tahini. Sau cu o salată tabouleh.
Năutul în sine este o legumă originară din sud-estul Turciei, fiind ulterior răspândit în toate țările arabe. Astăzi, peste 7 milioane de tone de năut sunt cultivate în 45 de țări.
Compozitia pentru falafel variază de la o regiune la regiune, dar de obicei include, pe lângă năut, pătrunjel proaspăt tocat și coriandru. Cât privește modul de preparare, poți să prăjești chifteluțele, sau să le bagi la cuptor.
Două vorbe despre Sara Green
Sara Green s-a născut din dragoste: pentru copii, pentru oameni și pentru natura. După venirea pe lume a fetiței sale, Sara, Alexandru Bădulescu și-a deschis propria afacere, sub forma unui food truck (pe str. Nicolae Caramfil) cu mâncare vegană și raw: Sara Green. Apoi a deschis și un restaurant cu același nume (Bistro Sara Green), la câteva minute de mers pe jos de Piața Victoriei, pe str. Lascăr Catargiu 43A – o locație foarte cochetă. Iar pentru că produsele lor au fost foarte apreciate și cererea a crescut, proprietarii au deschis un laborator în care se face toată producția, în zona Aurel Vlaicu. Tot aici, la stația de metrou, se află și Apartamentul 13, o cafenea în care se vând și produsele lor. În plus, Sara Green are și un serviciu de catering – atât pentru evenimente, cât și pe bază de abonament pentru cei care vor să scape de grija zilnică cu privire la ce mănâncă.
Sara Green oferă livrare la domiciliu prin intermediul platformei UberEats, iar în meniul lor vei găsi, spre exemplu, burgeri vegetarieni, supe, salate delicioase, paste și deserturi savuroase!
(Descoperă și alte 100+ restaurante de la care poți comanda mâncare acasă)
Rețetă de chifteluțe falafel ca la Sara Green
Ingrediente:
- 250 g de năut fiert
- 1 ceapă roșie tăiată cubulețe,
- 3 legături de pătrunjel proaspăt, tocat,
- ½ cană de făină (de preferat integrală)
- 2-3 căței de usturoi tocați și zdrobiți cu cuțitul
- 1 linguriță suc de lămâie
- 1 linguriță de chimen
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- ½ – 1 linguriță de sare, după gust
- ½ lingurițe de chili (dacă îți place să fie pușin picant)
- 30-50 ml ulei de măline
Mod de preparare:
- Pune toate ingredientele (cu excepția pătrunjelului) într-un blender cu lama în formă de „S” și mixează până obții o pastă omogenă.
- Adaugă și patrunjelul și mai mixează puțin.
- Acum ai două variante: se pot prăji în tigaie (de preferat în ulei de turte de măsline, ulei obţinut prin prelucrarea turtelor rămase după presarea măslinelor), sau se pot face la cuptor.
- Pentru varianta de falafel la cuptor: preîncălzește cuptorul la 220 grade Celsius. Pe o tavă, pune foaie de copt și unge-o cu puțin ulei. Așează chifteluțele în tavă și lasă-le la copt timp de 20-25 de minute. Asezonează cu sos tahini și usturoi (pentru cunoscători) sau cu guacamole, pentru o masă bogată în nutrienți și gustoasă, în același timp.