Dan Cantaragiu, Managing Director al Leadder, pornește de la o întâmplare recentă din spațiul public și analizează, din mai multe perspective, așteptările pe care le avem de la un lider în raport cu comportamentul acestuia.
Mă uitam de curând pe un site de știri și am văzut fotografia devenită celebră între timp, cu primul nostru ministru, alături de echipa sa. Fără regulamentara mască, serbându-și ziua de naștere cu mâncare, ceva alcool și țigări într-un spațiu în care nici fără Covid-19 nu scăpai fără vreo trei – patru contravenții… Să ne înțelegem – nu am nimic pro sau contra nici cu doctrina politică, nici cu personajul principal și nici cu funcția dânsului. Și nici nu e treaba mea să judec ce amenzi se cer, ce ar fi corect din perspectivă de PR sau să dau sfaturi despre cum ar trebui domnia sa să gestioneze criza respectivă. Treaba mea este doar să rotesc această fotografie, privind-o sub diferite unghiuri și generând astfel diferite perspective asupra subiectului. Pentru că e ușor să comentezi și să fii lup moralist atunci când stai comod în fața televizorului dar oare cum te-ai comporta tu însuți, în acea situație fiind?
Perspectiva personală
Primul punct de vedere este, involuntar, cel personal. Oare ce aș fi făcut eu ca prim-ministru în funcție, cu toată presiunea pe cap, cu reporterii vânându-mi greșelile și cu opoziția la pândă? Declarativ aș ști și eu ce e etic și ce așteptări au oamenii de la mine. Dar de câte ori nu ați simțit frustrarea de a fi „politically correct” la job sau în public, deși v-ar plăcea să mai aveți grijă și de voi, să vă expuneți la vedere credințele și să vă puneți plăcerile personale pe primul plan? Mai ales când ziua ta e o singură dată pe an și nu ai nicio vină că trebuie să ți-o petreci cu totul altfel decât ți-i fi dorit… Eu recunosc, o simt destul de des! Așa că probabil aș fi picat cu brio testul, asemeni primului nostru ministru.
Perspectiva generală
A doua perspectivă este una din popor. Socrul meu, om gospodar cu casă la țară, vie, pruni și grădină de legume, care a muncit fizic toată viața și a ieșit la pensie regulamentar la 65 de ani, are o vorbă care mi-a rămas în minte și descrie perfect această situație. El spune cam așa: e ușor să îl acuzi pe cel care a sărit pârleazul, dar ce te faci cu cei care au ținut scara? În ce măsură e de condamnat personajul nostru principal fără să știm cine și cum a fost implicat în organizarea evenimentului? Oare cei din jur nu ar fi trebuit și ei să ajute la păstrarea regulilor? La sfârșit, și acesta este parte din rolul membrilor unei echipe – să aducă claritate, să te tragă de mânecă când este cazul, să te ajute atunci când ai nevoie. Când accepți un rol într-o organizație precum guvernul unei țări, mai ai și responsabilități…
Perspectiva „documentată”
În al treilea rând, există tone de literatură de specialitate despre leadership. Pentru că, în definitiv, vorbim despre liderul executiv al țării! Pentru mine, una dintre abordările cele mai clare este cea a lui Paul J. Meyer, cunoscut antreprenor și autor american, considerat unul dintre pionierii industriei de dezvoltare personală la nivel mondial. Într-una dintre lucrările sale, tratând mecanismele motivării personalului, autorul prezintă o idee extrem de simplă: ca și în fizică, ieșirile din sistem sunt consecința resurselor introduse. GIGO, cum zic americanii – asta se poate citi, în funcție de stilul propriu, fie prin „Garbage In, Garbage Out”, fie prin ”Greatness In, Greatness Out”! Mai precis, Meyer spune că, dacă îți dorești ca oamenii să aibă încredere în tine (ieșire din sistem) ar trebui să îi tratezi cu integritate (intrare in sistem). Sau dacă vrei să fie animați de pasiune (ieșire), oferă-le o viziune (intrare). Si tot așa. În cazul nostru, devine discutabilă integritatea – daca ești integru numai când te vede lumea, riști să ți se ofere încredere, pe bună dreptate, numai când are poporul chef…
Perspectiva înțeleaptă
Al patrulea punct de vedere vine de la o istorie ce se petrecea în urmă cu jumătate de veac în India. O mamă merge la Gandhi în audiență pentru a-l ruga să îi spună copilului să nu mai consume zahăr. Gandhi îi cere să se ducă acasă și să revină într-o lună. Deși mirată de reacție, femeia se conformează și se întoarce după 30 de zile, repetându-și rugămintea. Gandhi cheamă copilul la el și îi cere răspicat să nu mai mănânce zahăr (în India, un astfel de mesaj de la Gandhi are valoare de poruncă supremă!). Uimită, femeia îl întreabă: „ Gandhi, îți mulțumesc, m-ai ajutat cu adevărat, dar de ce nu i-ai transmis același lucru prima oară?”. Marele om îi răspunde cu umilință: „Pentru că acum o lună încă mâncam zahăr!”. Fără comentarii, apropos de integritate!
În concluzie…
Mai există și alte perspective. De exemplu, uneori nu înțelegem de ce aceeași decizie produce de-motivare pentru unii membri ai echipei, pe când alții sunt perfect mulțumiți. La sfârșit, se pare că aceasta e esența leadership-ului adevărat: indiferent că vorbim despre o țară, o organizație sau o echipă de fotbal, liderii sunt responsabili pentru angajamentul și starea de bine a tuturor celor pe care îi conduc, indiferent de valorile acestora. Dar nu voi mai insista, sigur fiind că aveți și voi propriile idei, mai bine fundamentate chiar, că doar „Cititorii noștri sunt mai deștepți decât ai lor!”. Sper totuși că mi-am atins scopul, acela de a vă îndemna să fiți flexibili în judecată și să luați în calcul cât mai multe puncte de vedere diferite atunci când vă formați o opinie. Mai ales despre lideri și leadership!
Succes în toate și acum și după criză!
Dan Cantaragiu este Managing Director al Leadder, distribuitor de servicii de educație în business dedicate atât companiilor multinaționale, cât și antreprenorilor din România. Compania oferă produse și soluții pentru dezvoltarea abilităților manageriale și de leadership, de negociere, de supervizare și vânzări, managementul timpului, productivitate și multe altele.
Dan este pasionat de dezvoltarea oamenilor, are o bogată experiență managerială și background antreprenorial. Împreună, îți oferim o serie de articole dedicate dezvoltării personale, pe care le vei putea urmări pe Restograf.
Iar dacă vrei să afli mai multe despre compania și serviciile oferite de Leadder, vizitează pagina lor de internet.
Citești și alte articole semnate de Dan Cantaragiu: