Nu-i așa că și „zidul” tău de pe Insta sau Facebook a fost invadat de câteva zile cu poze cu mucenici? De parcă nu era și așa destul de greu de ținut pofta în frâu până pe 9 martie… Dar acum așteptarea a luat sfârșit, așa că putem savura pe îndelete optulețele delicioase.
Ție cum îți plac? Mucenici moldovenești sau muntenești? Bine crescuți, pufoși și aromați, sau în zeamă înmiresmată și cu multă nucă? La noi în casă se mănâncă și de un fel și de altul – după tradiția adusă de fiecare. Dar nu mă plâng – îmi plac și unii și ceilalți la fel de mult. Cu timpul, din păcate, nu stau la fel de bine. Așa că, dacă n-am timp să-i fac, merg să cumpăr gata făcuți. Măcar așa știu sigur că sunt cum trebuie. Și am zis că poate nici tu n-ai timp, sau poate nu-ți ies așa cum ai vrea. Caz în care n-ar strica să dai o fugă pe la unul din locurile de mai jos și să-ți faci pofta ce-ai poftit.
De ce unii fac mucenici copți și alții în zeamă?
Păi totul pornește de la tradiții, în funcție de specificul zonei. În Moldova, mucenicii (sau brădoși, sfințișori ori măcinici, cum li se mai spune) se fac din aluat de cozonac, împletiți, copți și apoi unși cu miere, dați cu nucă și însiropați. În Muntenia, mucenicii au aceeași formă de 8, dar sunt micuți și se fierb într-o zeamă cu tot felul de arome, apoi se servesc cu nucă măcinată și scorțișoară.
Ambele tradiții pornesc de la o poveste. Pentru că pe 9 martie se prăznuiesc cei 40 de Mucenici din Sevastia. Legenda acestora vine de prin anul 320 și spune istoria a 40 de soldați, aflați sub conducerea voievodului Agricolae. Pentru că nu au vrut să renunțe la credința lor creștină, comandatul lor a pus să fie întemnițați și torturați timp de 8 zile. Pentru că în continuare nu s-au supus dorinței lui, voievodul a poruncit să fie aruncați în lacul Sevastia, ale cărui ape erau aproape înghețate. Însă o minune a făcut ca apa lacului să se încălzească și 40 de cununi strălucitoare s-au coborât deasupra capetelor lor. Așa că a doua zi au fost scoși vii din apă, iar de furie Agricolae a poruncit să li se zdrobească fluierele picioarelor și să fie lăsați să moară. Tradiția spune că pe 9 martie, Sfinții Mucenici se adună pentru a dezgheța pământul și a aduce căldura, bătând cu ciomegele în pământul înghețat.
În Moldova, mucenicii iau forma cifrei 8, formă antropomorfă a echilibrului cosmic și o stilizare a formei umane. În Muntenia, mucenicii sunt fierți în zeamă simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.
Această zi se suprapune cu o altă legendă, a Babei Dochia, care moare pe 9 martie și se transformă în stană de piatră. Astfel se face trecerea de la iarnă la primăvară – se încheie zilele reci ale babelor și se trece la cele calde, ale moșilor care marcau începutul anului agrar.
Dar să revenim în zilele noastre…
De unde cumperi mucenici gustoși în București
Pe 9 martie sunt mari șanse să găsești pe la patiseriile de colț de stradă mucenici. Sau pe la cofetării. Dar mai sunt și unele locuri pentru care merită să te abați din drum dacă vrei să mănânci niște mucenici buni de tot. Uite ce-ți recomandăm noi.
Umblă vorba că printre cei mai buni mucenici din oraș se numără și cei de la Pain Plaisir. Copți în inima orașului, cu inimă din aluat de cozonac și straie de miere, brodate cu nucă, sunt delicioși, trebuie să recunoaștem. Îi găsești la Pain Plaisir Kiseleff (Barbu Delavrancea 1), Floreasca (Puțul lui Zamfir 60), în George Enescu 25 sau în Bucureștii Noi, pe Jiului 8.
Dacă și tu ești ca mine, ba vrei copți, ba în zeamă, să știi că la Zexe Braserie mucenicii moldovenești fac echipă bună cu cei muntenești, aromați și cu nuci caramelizate. Orice alegere faci, nu dai greș. Sau mai bine încerci ambele variante. Îi găsești în Aviatorilor 65.
Și la Pâine și Vin au promis că se pregătesc cu 100 de mucenici (fix!) pentru 9 martie. Pe principiul „primul venit, primul servit”, sunt gata de a fi „preluați” începând cu ora 12:00. „Mucenicii nu sunt de post, nu îi livrăm și nu preluăm comenzi. Dar sunt însiropați cu miere de la Hațeg și ca în fiecare an, dichisiți cu multă nucă.” Îi găsești la Brezoianu 4, lângă Energiea.
Și tot pe Brezoianu, la nr. 35, la Tartelicious se fac niște mucenici grozavi. Ei au „simțit nevoia” să mai adauge ceva mucenicilor, pe lângă clasica nucă, sirop și miere. Așa că anul acesta au și cu cremă de brânză, mascarpone, portocală, puțină scorțișoară. Mucenici Catalinești. Mucenicii sunt făcuți din aluatul de babka, ambele variante însiropate. Plus că prepară și „ciorbică” de mucenci. Fac și pe 9 martie, dar clar rezervările sunt încurajate (de găsit și pe tazz, la noroc) – nu de alta, dar se dau ca… mucenicii calzi.
Dacă îți place mâncarea de la White Horse Restaurant & Pub și te oprești la ei să iei masa, să știi că au băgat și mucenicii în meniu, încă de pe 3 martie. Mucenici moldovenești, însiropați cu multă nucă și scorțișoară. La fel și la Studio 80. Iar la Restaurant Thalia găsești mucenici muntenești super aromați și buni!
Și tot printre restaurantele care au astfel de bunăciuni în meniu se numără și Mântuleasa 40. De la ei poți comanda mucenici moldovenești (4 sau 8 bucăți) sau muntenești (1,2 sau 2,4 kg). Se livrează doar în zilele de 8, 9 și 10 martie. La fel și la Terasa Florilor.
Dintre cofetării am menționa Mara Mura (sunt super pufoși, plini de nucă și aromați) și Ana Pan (sau Ana Baking Co) La Ana Pan găsești și mucenici de post, din aluat de cozonac de post împletit cu aluat de foietaj, preparați după rețete tradiționale. Când sunt bine rumeniți și scoși din cuptor, sunt scufundați într-un delicios sirop de miere și coajă de lămâie, pentru ca într-un final să fie presărați cu multă nucă și nucă de cocos.
Tu de unde ai mai mâncat mucenici buni, prin oraș? (Și să nu zici la mama acasă 😊)
Citește și: