Amsterdam nu e doar o plimbare pe canale, deși acesta este un must-do, mai ales dacă ajungi pentru prima dată în capitale Olandei. Iată ce trebuie să vezi și să mănânci dacă îți planifici o vizită de 3 zile la Amsterdam.
De la turul prin cele mai interesante muzee, ori tururi culinare desăvârșite, până la cele mai tari petreceri de noapte, Amsterdam are de toate. Ești pasionat de istorie? Ori genul care vrea să petreacă până se crapă de ziua? Ești, mai degrabă, iubitor de mâncăruri fine ori arome servite pe stradă? Amsterdam le acoperă pe toate! Încearcă traseul propus de noi, care bifează și cultură, și istorie, și distracție, fără a uita să-ți dezvăluie mâncarea tradițională a acestui oraș.
ZIUA 1 – De Wallen și Jordaan
Descoperă cele mai frumoase cartiere istorice ale Amsterdam-ului de la primele ore ale dimineții, când răsăritul trezește la viață locuitorii de pe canale.
De Wallen sau „cartierul roșu”
Explorează la primele ore ale dimineții cel mai vechi cartier din Amsterdam, numit De Wallen. Numit și „Cartierul Roșu”, este cel mai vechi și cel mai cunoscut cartier unde prostituția este legalizată. Prostituția a fost legalizată în Olanda în 2000, iar astfel, femeile care lucrează aici au drepturi și sunt supuse unor reguli stricte de sănătate și siguranță. Dar nu de asta merită vizitat, ci și pentru că există și alte aspecte interesante de explorat. Cartierul De Wallen datează din secolul al XIV-lea și a fost înființat în jurul vechilor ziduri ale orașului. Numele „De Wallen” înseamnă „ziduri” sau „zona de ziduri”.
În secolele trecute, cartierul a fost un centru al comerțului și al industriei. În timp, a devenit un loc cunoscut pentru prostituate și localurile cu tematică erotică. Cartierul De Wallen are o atmosferă vibrantă și animată, cu numeroase baruri, restaurante, cluburi și magazine pentru adulți. Aici vei găsi și multe localuri de muzică live și teatre cu spectacole de cabaret. Deși cartierul este cunoscut pentru prostituatele care își desfășoară activitatea în vitrine, există și alte aspecte interesante de explorat. Străzile au arhitectură tradițională și se potrivesc într-un mod unic cu atmosfera istorică a Amsterdamului. Un punct de interes important este Biserica Oude Kerk, care este cea mai veche biserică din Amsterdam și se află în cartier. Muzeul Erotic, situat în apropiere, prezintă o colecție de artefacte erotice și informații despre istoria sexualității.
Alte puncte de interes din De Wallen includ:
- Piața Dam – râul Amstel a trecut cândva prin oraș, dar a fost îndiguit în secolul al 11-lea; orașul a fost ulterior numit Amstelredamme (cee ce se traduce prin Amstel + baraj), care în cele din urmă a devenit Amsterdam. Astăzi, Piața Dam este situată în acest punct în care râul a fost îndiguit.
- Palatul Regal – Palatul Regal de astăzi a fost construit în secolul al 17-lea și a servit inițial ca primărie. Clădirea a devenit palat când Louis Bonaparte a devenit rege al Olandei în 1806. Astăzi, acest palat este la dispoziția Regatului Țărilor de Jos și este folosit de monarh pentru divertisment și evenimente speciale.
- Bursa de Valori din Amsterdam – La Beursplein 5, puteți vedea cea mai veche bursă de valori din lume, care a fost înființată inițial în 1602 de către Compania olandeză a Indiilor de Est.
- Casa Rembrandt – localizat în fosta casă a lui Rembrandt din secolul al XVII-lea, unde artistul a trăit și a lucrat între 1639 și 1656, muzeul Casa Rembrand găzduiește o colecție impresionantă de lucrări ale pictorului.
Jordaan, un cartier plin de istorie
Dacă ești pasionat de istorie, ia la pas un alt cartier vechi și reprezentativ al orașului, cartierul Jordaan, un cartier istoric situat în partea de vest a centrului orașului. Jordaan este cunoscut pentru atmosfera sa pitorească, străzi înguste și canale, și este unul dintre cele mai populare și tradiționale cartiere ale orașului. Istoria cartierului Jordaan poate fi urmărită până în secolul al XVII-lea, când a fost construit pentru a găzdui clasa muncitoare și imigranții din Olanda de Nord. De-a lungul timpului, cartierul a suferit schimbări semnificative, schimbându-se dintr-o zonă industrială, într-o comunitate diversă și boemă.
Astăzi, Jordaan este cunoscut pentru magazinele sale de antichități, piețele stradale, cafenelele și restaurantele tradiționale, iar casele sale tradiționale olandeze cu fronturi mici și ornamentate sunt o atracție în sine. Cartierul are, de asemenea, o viață culturală vibrantă și este cunoscut pentru evenimente precum „Festivalul Jordaan” și „Festivalul Canalelor Jordaan”. Unul dintre cele mai notabile locuri din Jordaan este Anne Frank House (Casa Annei Frank), locul unde Anne Frank și familia sa s-au ascuns în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar jurnalul ei este celebru. Această atracție importantă oferă o perspectivă asupra istoriei și a Holocaustului.
ZIUA 2 – muzee și Vondelpark
Ai avea nevoie de o săptămână întreagă să vizitezi muzeele din Amsterdam, dar pentru doar 3 zile, va trebui să alegi cu atenție. Recomandarea noastră: muzeele Van Gogh și Rijksmuseum, care sunt unul lângă altul și pot fi vizitate într-o singură zi.
Van Gogh și Rijksmuseum
Va trebui să-ți faci rezervare din timp și să te asiguri că ajungi acolo la primele ore ale dimineții. Muzeul Van Gogh este organizat cronologic, cu fragmente din scrisori și alte informații biografice care îți vor oferi o imagine de ansamblu asupra vieții, operei și influenței lui Van Gogh. Asigură-te că verifici expoziția temporară de la parter, care este ușor de ratat, dar uneori include câteva picturi din colecția permanentă.
Cel mai mare muzeu din Olanda, Rijksmuseum, se află chiar lângă Muzeul Van Gogh. Acesta găzduiește multe lucrări celebre ale maeștrilor olandezi Vermeer, Frans Hals și, desigur, Rembrandt. Din moment ce ai doar o după-amiază, aș sugera să te cencentrezi asupra etajelor 1 și 2, care găzduiesc „cele mai mari hituri” din epoca de aur olandeză (care se întinde din secolele 17 și 19).
O plimbare cu bicicleta prin Vondelpark
Cu o oră sau două înainte de cină, ai putea face o plimbare cu bicicleta prin Vondelpark, situat foarte aproape de Museumplein. Ca să nu pierzi vremea cu găsirea unei biciclete, cea mai apropiată agenție de închiriere de biciclete este A-bike, la doar un bloc de parc. Există o alee principală care înconjoară parcul, iar un tur pe bicicletă durează doar aproximativ 20 de minute. Asigură-te că vizitezi și grădina de trandafiri din centrul parcului, care are aproximativ 70 de specii diferite de trandafiri ce înfloresc pe tot parcursul primăverii și verii.
ZIUA 3 – Cartierul The 9 Streets și canalele
Ultima zi, o poți rezerva unui alt cartier frumos din Amsterdam, plin de buticuri, galerii și cafenele. The 9 Streets este un cartier comercial, non-turistic. Zona merită văzută pentru canalele și poduri sale pitorești.
Întoarce-te apoi din nou în De Wallen căci în parte de sud a cartierului există cea mai bună tratație dulce locală – Van Stapele Koekmakerij. Biscuți din ciocolată neagră cu umplutură de ciocolată albă topită. Dacă merită să bați drumul până acolo? Da, dar trebuie să te convingi singur! În apropiere, se regăsește și piața plutitoare de flori – Bloemenmarkt – cel mai bun loc de unde să cumperi bulbi de lalele.
Cel mai bun mod de a vedea Amsterdam-ul este de la bordul unei bărci. Nu, nu acele bărci lungi și plate, pline de turiști triști care ascultă informații mai mult sau mai puțin plictisitoare. Amsterdam are și alte modalități pentru plimbările pe canal. O alternativă excelentă la bărcile turistice-capcană menționate mai sus este să faceți o plimbare în jurul orașului pe una dintre bărcile mai mici. Compania Booot este foarte recomandată și oferă tururi ghidate de 1 oră pentru doar 19,95 € de persoană, cu opțiunea de a cumpăra bere, vin și cocktailuri la bord. Bărcile pleacă în mod regulat de la Casa Anne Frank, deci nu este nevoie să rezervați în avans.
Unde mănânci la Amsterdam și ce, în fiecare din cele trei zile
Păstrăm programul recomandat mai sus, și îți recomandăm cele mai cool locuri de luat masa în Amsterdam. Pentru micul-dejun, prânz și cină. Pentru micul-dejun, alege unul dintre cele mai bine cotate restaurante pentru clătite: MOAK pancake, Pancakehouse Upstairs și The Happy Pig Pancake Shop. În funcție de locul pe care îl alegi, clătitele pot veni acoperite cu o serie de bunătățuri. De la fructe, ciocolată, frișcă până la bacon.
Când ți se face foame pentru prânz, ar fi bine să te afli în cartierul Jordaan, pentru că cele mai bune locuri de luat masa în Amsterdam sunt chiar în apropiere de Casa Annei Frank. Poți opta pentru:
Black and Blue – recomandarea noastră
Fripturile lor sunt printre „cele mai bune 50 de fripturi din Europa”, o spun chiar ei și sunt foarte mândri de această realizare. Cei care le-au trecut pragul declară cu mâna pe inimă că și cocktail-urile lor sunt fabuloase! Atenție, trebuie să rezervi din timp masa la ei. Fă asta din prima zi și du-te fie la prânz, fie la cină în una dintre cele 3 zile pe care le petreci la Amsterdam.
Ia prânzul/cina la bordul unui vaporaș – pentru e experiență unică
O masă servită la lumina lumânărilor pe un vaporaș care se plimbă agale pe canalele orașului, e, ce zici de asta?
The Pantry – pentru mâncare tradițională
Restaurantul este cunoscut pentru servirea unor mâncăruri tradiționale olandeze. Câteva dintre mâncărurile tradiționale pe care le poți găsi la The Pantry sunt: Erwtensoep – o supă groasă de mazăre cu bucățele de slănină, carne afumată și cartofi. Este adesea servită în timpul sezonului rece. Stamppot – constă în cartofi piure amestecați cu diverse legume, cum ar fi varza, morcovii sau andivele. Este de obicei servit cu cârnăciori sau carne afumată. Bitterballen – acestea sunt niște biluțe prăjite, cu o crustă exterioară crocantă și umplutură delicioasă din carne de vită sau carne de porc. Acestea se amestecată cu un sos gros;
Hutspot – aceasta este o mâncare simplă, dar delicioasă, care conține cartofi piure amestecați cu morcovi și ceapă. Se servește de obicei cu carne de porc sau carne de vită. Haring – este o specialitate olandeză din pește, care constă în hering proaspăt marinat. Este adesea servit într-un sandwich cu ceapă tocată și măsline. Rijsttafel – un festin format dintr-o varietate de feluri de mâncare indoneziene. Adică un sos curry, orez și carne sau legume condimentate.
Coffee & Coconuts – perfect dacă ești în zona muzeelor din a doua zi de vizită
Museumplein nu are o ofertă prea grozavă de locuri de luat masa. Iar cum între Muzeul Van Gogh și Rijksmuseum merge bine ceva de mâncare, îți recomandăm să faci câțiva pași până în cartierul De Pijp, aflat în apropiere. 5-10 minute de mers pe jos. Poți avea parte de un brunch grozav în acest cartier, la Backers & Roasters, Little Collins sau Coffe & Coconuts.
Cină în Vondelpark
La capătul opus al parcului se află De Vondeltuin. Acesta are mai mult o atmosferă relaxată de bar pe plajă și servește bere, vin și cocktailuri. Dacă vrei să iei cina în zona de vest a parcului, în cartierul Oud-West, câteva dintre restaurante sunt Pastis și Taqueria Tacobar. The Seafood Bar are o locație chiar lângă parc. Ai varinata de a te întoarce în cartierul Pijp, care are multe restaurante și baruri fantastice. Noi am ales Bar Fisk, Pho 91 și Restaurant Floreyn.
În apropierea pieței plutitoare de flori, cele mai bune restaurante
Unele restaurante din apropiere, recomandate pentru prânz, sunt Gartine, Greenwoods Keizersgracht și Cafe de Klos.
Ar mai fi multe de povestit despre Amsterdam, dar pentru un city break de 3 zile, aș zice că ai cam tot ce trebuie. Iar dacă vrei și alte idei, ce zici de Bruges? Că tot nu e departe…