Senzația de foame este una absolut firească și este dictată de organism care „spune” în acest fel că are nevoie de hrană. Uneori, însă, pare să ceară mai multă decât are nevoie în realitate, lucru care, cu timpul, dacă se întâmplă în mod constant, duce la îngrășare și chiar la obezitate. Dacă poftele nu-ți dau pace, uite câteva alimente care taie foamea.
Alimente care taie foamea și te fac să te simți sătul/ă
Fie că încerci să slăbești sau să-ți „educi” corpul să mănânce mai puțin, există o serie de alimente care te pot ajuta să-ți atingi obiectivul. Sunt pline de nutrienți care reduc senzația de foame, dar sunt și consistente, așa încât să te saturi mâncând cantități mici.
1. Migdale
Sunt o sursă bogată de antioxidanți, vitamina E și magneziu, și sunt un suprimant natural a poftei de mâncare. S-a demonstrat că migdalele cresc senzația de sațietate și ajută la gestionarea greutății. Atenție! Asta nu înseamnă că poți mânca o pungă întreagă pe zi, ci numai atâtea migdale câte îți încap în pumn.
2. Avocado
Plin de fibre și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, avocado suprimă pofta de mâncare atunci când este consumat cu moderație. De fapt, grăsimile din avocado trimit semnale către creier, iar acesta transmite stomacului semnalul că este plin.
3. Mere
Merele acționează ca inhibitori ai poftei de mâncare din mai multe motive. În primul rând pentru ca ele conțin fibre solubile și pectină, care te ajută să te simți sătul. De asemenea, reglează nivelul de glucoză din sânge și cresc nivelul de energie. Și, în cele din urmă, pentru că necesită un timp relativ îndelungat de mestecare, oferă corpului mai mult timp pentru a realiza că… nu îți mai este foame!
4. Ouă
Se pare că, dacă mănânci unul sau două ouă la micul dejun, te poate ajuta să te simți mai sătul decât dacă ai mânca un covrig. Un studiu a demonstrat că persoanele care au mâncat ouă au ingerat în medie cu 330 de calorii mai puțin pe parcursul unei zile decât cei care mănâncă la micul dejun covrigi.
5. Supă de legume
Supa fierbinte de legume umple stomacul și reduce foamea cu un aport minim de calorii. Încearcă să mănânci un bol de supă înainte de masă sau un castron mare la prânz.
6. Cartofi dulci
Cartofii dulci conțin un tip special de amidon care rezistă enzimelor digestive. Asta înseamnă că rămân în stomac mai mult timp și, prin urmare, te mențină sătul. Tocmai de asta se clasează pe lista de alimente care taie foamea – pentru că suprimă pofta de mâncare. În plus, conțin vitamina A și vitamina C.
7. Tofu
Sursă bogată de proteine vegetale, tofu are un conținut ridicat de izoflavonă, substanță care s-a dovedit că suprimă pofta de mâncare și scade aportul de alimente. O modalitate ușoară de a introduce tofu în dietă este să îl adaugi în salate de legume crude, coapte pe grătar sau preparate la abur.
8. Fulgi de ovăz
Deși sunt bogați în carbohidrați, tipurile de carbohidrați din fulgii de ovăz sunt cu digerare lentă și te țin sătul timp de câteva ore bune după micul dejun. Ceea ce îi face să fie redutabili inhibitori ai poftei de mâncare. Și-apoi, fulgii de ovăz au un indice glicemic destul de scăzut.
9. Legume cu frunze verzi
Dacă ești în căutarea unor alimente foarte hrănitoare și sățioase, răspunsul se află în legumele cu frunze verzi. De la varză la spanac, verdețurile fibroase, mâncate crude sau ușor sotate cu puțin ulei de măsline, cu siguranță vor ține foamea la distanță.
10. Ciocolată neagră
Ei, da, chiar ne place că ciocolata se află printre aceste alimente care taie foamea! Ciocolata este un inhibitor natural al poftei de mâncare, dar reține că e vorba de ciocolata neagră, cu cel puțin 70% cacao. Consumând una-două pătrățele de ciocolată neagră vei reduce pofta de mâncare, pentru că gustul amar semnalează organismului „să o lase mai moale” cu mâncatul. Ca să nu mai vorbim de faptul că acidul stearic din ciocolata neagră ajută la încetinirea digestiei, ceea ce te va ajuta să te simți sătul mai mult timp.
11. Somon
Când mănânci somon, care este bogat în acizi grași Omega-3, corpul crește cantitatea de leptină, un hormon din organism cunoscut pentru suprimarea senzației de foame. Nu-ți place somonul? Atunci încearcă ton sau hering, specii care, de asemenea, sunt bogate în Omega-3!
12. Semințe de in
Cu un amestec nutritiv de fibre solubile și acizi grași esențiali, semințele de in sunt completarea perfectă pentru iaurt, smoothie sau salată. Doar că trebuie să le macini mai întâi, pentru că organismul uman nu le poate digera întregi. Îți vor „tăia” foamea în mod natural și te vor ajuta să te simți sătul mai mult timp.
13. Salată
Este un truc vechi dar eficient: dacă vrei să-ți temperezi foamea atunci când te așezi la masă și să mănânci mai puțin, începe cu o salată. Deoarece sunt necesare circa 20 de minute pentru ca stomacul să semnalizeze creierului că este plin, a începe masa cu o salată este modalitatea perfectă de a obține un avans la acel semnal de foame.
Pe lângă senzația de foame vrei să scapi și de ceva kilograme în plus? Aruncă un ochi pe cele mai populare diete ale momentului sau pe articolul despre cele mai bune aplicații de numărat caloriile.