Tot ce ai nevoie pentru a savura un vin bun e sticla, un tirbușon și suficiente pahare pentru toți prietenii. Practic, e atât de simplu! Daaar… chiar dacă nu ai nevoie de prea multe instrumente, asta nu înseamnă că nu există o mulțime alte produse care să îți stârnească interesul. Uite ce accesorii pentru vin îți recomandăm dacă vrei să te simți ca un adevărat connoisseur.
Te consideri a fi un iubitor al vinurilor bune? Atunci știi că nu e vorba doar despre a cumpăra etichete deosebite. Un adevărat entuziast, un oenolog, știe că sunt la fel de importante și modalitățile prin care experiența servirii vinului să fie desăvârșită. Și că există o mulțime de accesorii pentru vin care fac exact asta. Întreabă orice profesionist într-ale licorii bahice și își va putea vorbi ore în șir despre ele – de la care ar fi cele mai bune tirbușoane, până la alegerea unui decantor potrivit, sau chiar sisteme de păstrare și depozitare.
Kit-ul începătorului: cele trei accesorii de bază, pentru vin
Ne place să cumpărăm accesorii pentru vin și tot felul de gadegturi pentru că, să recunoaștem, e distractiv să le folosești. Acest kit al începătorului, cum l-am numit noi, include doar câteva lucruri de bază (despre cele nice to have vorbim mai încolo). Practic, ai nevoie de pahare de vin, tirbușon, un decantor și, desigur, de vin. Apoi mai poți adăuga și alte accesorii în lista de cumpărături. Un mic avertisment, totuși – o astfel de pasiune îți poate lăsa ceva gaură în buget. Dar asta e, n-ai cum să te pui în calea pasiunii. Așadar, uite de ce ai nevoie pentru început.
Un tirbușon bun
Asta e, cumva, de la sine înțeles. Nu poți să bei vin dacă nu reușești mai întâi să deschizi sticla. Și nici măcar nu e nevoie să cumperi ceva foarte elaborat sau complicat. Uită de cuțitul Swiss Army, de tirbușoanele electrice sau chiar și de cele tip fluture, ale cărui „aripi” sunt strânse laolaltă pentru a extrage dopul. Cel mai bun tirbușon este cel pe care îl întâlnești în restaurante, tirbușonul sommelierului (sau Waiter’s Tool, cum i se mai spune). Se aseamănă cu un cuțit cu mâner care are o spirală pe care o inserezi în dop, un punct de sprijin cu balamale duble și o lamă mică, pliabilă, care te ajută să tai folia care protejează dopul. E compact, ieftin și ușor de folosit (vezi aici cum).
Recomandarea noastră: la Kitchen Shop găsești multe tirbușoane bune, cum este și cel din imagine, care costă 28 de lei.
Decantor
Deși decantorul nu se numără neapărat printre accesorii pentru vin fără de care nu ai putea savura un pahar cu prietenii, este însă foarte folositor. În primul rând pentru că ajută vinurile tinere să-și deschidă aroma și savoarea prin expunerea la aer. Aceste vase sunt gândite așa încât să răspundă la câteva cerințe care sunt deseori recomandare băutorilor de vin. În primul rând, un decantor cu o formă potrivită permite depunerea sedimentelor așa încât să nu ajungă în pahare odată cu vinul. În al doilea rând, trebuie să aibă o bază lată, să asigure suficient spațiu la nivelul lichidului încât să faciliteze oxidarea. Și, în fine, trebuie să arate estetic așa încât să înnobileze masa.
Mulți oameni cred că un decantor este folositor doar în cazul vinurilor roșii (care acumulează mai multe sedimente în timp). Însă poți pune în decantor și un vin alb, în special dacă este bogat în acid și tanini.
Un decantor te poate costa destul de mult. Dar nu trebuie să te uiți neapărat după cele mai extravagante.
Recomandarea noastră: Poți opta pentru un decantor simplu, cum este acesta de la Mobexpert (70 lei) sau pentru un model mai elaborat, precum acest set care include decantor și aerator, de la Winemag (449.82 lei).
Paharul potrivit, la vinul potrivit.
(Și ce înseamnă un pahar „bun” de vin)
Vinul bun e sensibil la temperatură. Iar dacă vrei să te bucuri din plin de savoare lui, atunci trebuie servit rece. Vinurile roșii ușoare se servesc, de obicei, la 13-15 grade, cele corpolente la 17-18 grade Celsius. Vinurile albe la 7-10 grade (sau chiar la 5-8 grade Celsius cele dulci), iar rose-ul la 9-12 grade.
Acesta este și motivul pentru care vinul se bea din pahar cu picior – de acolo trebuie să îl ții între degete, așa încât căldura mâinii tale să nu se transmită sticlei și să încălzească vinul.
În ceea ce privește forma paharului, opiniile sunt împărțite. Unii spun că orice tip de pahar cu picior e la fel de bun. Alții sunt de părere că paharele de vin alb ar trebui să difere de cele în care servești vinul roș – vinurile albe se servesc în pahare înguste, în formă de U, iar cele roșii în pahare cu baza mai mare decât partea de sus.
Indiferent însă de păreri un lucru e important – paharele de vin trebuie să fie înalte, mai late la bază (sau la mijloc) și mai înguste în partea de sus, spre gură. Astfel aromele sunt canalizate în sus, spre suprafață. Probabil ai văzut mulți iubitori de vin care rotesc paharul cu mișcări circulare, pentru ca apoi să-l miroasă înainte de a-l bea. Fac asta pentru că vinul este astfel expus mai mult la aer și i se intensifică aromele. Pentru a nu te stropi din greșeală cu vin, un pahar bun trebuie să fie suficient de mare încât să conțină o cantitate suficientă de vin, chiar și atunci când doar o treime din el este umplută.
Și încă ceva… un pahar bun nu este fragil, chiar dacă pare delicat. Nu ezita să le pui în mașina de spălat (având grijă, desigur, cum le poziționezi).
Recomandarea noastră: dacă ești începător într-ale vinului, cumpără-ți un set potrivit pentru orice tip de vin – cum sunt paharele Zwiesel Glas (le poți cumpăra de aici – 98,27 lei). Dacă vrei să treci la nivelul următor îți poți achiziționa un set de degustare, care conține pahare diferite pentru tipuri de vin diferite. Spre exemplu, setul din seria Winewings RIEDEL conține câte patru pahare, pentru Cabernet, Pinot Noir, Sauvignon Blanc și Chardonnay. Îl poți achiziționa de aici (491 lei)
Ce alte accesorii îți vor face cu ochiul dacă ești pasionat de vin
Pe măsură ce vei deveni tot mai atras de noua ta pasiune și mai interesat de a-ți cumpăra tot mai multe accesorii, ai să vezi tot felul de lucruri pe care ți-ar plăcea să le ai. Toate intră în categoria „nice to have”, căci poți trăi și fără ele. Dar asta nu înseamnă că nu ți-ar plăcea să le ai (sau să le primești cadou 😉)
Frapieră / Răcitor instant pentru vinuri
Cum spuneam mai devreme, temperatura la care vinul este servit e foarte importantă. Iar aici intervine rolul unei frapiere. Din sticlă, plastic ori inox, sau chiar din material textil, frapiera menține temperatura scăzute o perioadă mai îndelungată. Deși le vezi de obicei mai ales prin restaurante, sunt foarte utile vara, dacă dai o petrecere, spre exemplu.
Pe de altă parte, un răcitor instant deși se aseamănă cu o frapieră, este un pic altfel: are pereți dublii și conține geluri speciale, care sunt răcite în prealabil în congelator, fiind mult mai eficiente decât frapierele obișnuite.
Recomandarea noastră: Frapieră pentru vin, Hendi, din oțel inoxidabil, 3,3 L (55,99 lei) / Vacu Vin Frapiera Inox, care răcește rapid vinul în 15 minute și îl menține rece până la ultima înghițitură (289 lei)
Pompă pentru vacumat
Este un sistem care îți permite să păstrezi vinul mai mult timp. După cum probabil ți-ai dat seama din denumite, pompa creează vacuum, eliminând aerul din sticlă, așa încât să nu se oxideze. Sticla se sigilează apoi cu un dop ermetic și o poți păstra mai mult timp, la frigider.
Cum? Se pune dopul pe sticlă și se extrage aerul cu ajutorul pompei. Un click te anunță când a fost eliminat tot aerul din sticlă.
Recomandarea noastră: Vacu Vin Wine Saver, care vine la set cu două dopuri de cauciuc (75 lei)
Aerator
Deși decantorul este unul dintre accesoriile pentru vin cele mai important, unii ar spune că nu este suficient și că, dacă vrei ca vinul să fie aerat cum trebuie, să folosești una astfel de dispozitiv. Astfel nu mai ești nevoit să aștepți cât timp vinul stă în decantor. Pare un balon de sticlă prin care se toarnă vinul într-un pahar, dar rolul lui este de a satura vinul cu oxigen. Principiul e următorul: vapori de alcool sunt concentrați într-o sticlă de vin sigilată, produsele de fermentare se formează sub formă de sediment, iar conținutul de tanin crește. Când vinul e turnat în alt recipient, aerul este forțat de mișcarea sa, iar bulele de oxigen înlocuiesc excesul de vapori de alcool și tanini din conținut.
Recomandarea noastră: Aerator pentru vin – Kitchen Craft (145 lei)
Frigider pentru vinuri
Dacă te numeri printre adevărații pasionați de vinuri, atunci cu siguranță că ți-ai dori să ai așa ceva. Vorbeam mai sus de temperaturile optime de servire a vinului – cea mai mică dintre ele fiind 7 grade Celsius. Ori nu poți ține frigiderul la astfel de temperaturi, pentru că altfel ți se strică toate alimentele, nu? În plus, nu numai temperatura de servire a vinului e importantă, ci și păstrarea lui la o temperatură constantă. Și dacă nu ai un beci sau o cramă pentru asta… atunci o vitrină pentru vinuri e perfectă pentru etichetele tale de soi.
Majoritatea frigiderelor de vinuri sunt stand-alone și le poți plasa oriunde. Există și modele incorporabile, dar sunt mai scumpe și se găsesc mai greu.
Recomandarea noastră: răcitor de vin H.Koenig, AGE12, cu o capacitate de 12 sticle (1.199 lei). Are o înălțime de 47 cm, zonă de răcire 11C-18C, temperatură ajustabilă, sistem de răcire termoelectric, touch control, sistem anti-vibrații și iluminare LED comutabilă.
Alte mici accesorii pentru vin
- Un atipicurător pe care să-l folosești când torni vinul în pahare, așa încât să nu se scurgă picături de pe sticlă. Pot fi din metal, plastic ori inox, iar unele au și dop pentru etanșeizare.
- Termometru pentru vin, ca să știi exact ce temperatură are sticla când o servești. Pot fi clasice (care se introduc în vin), tip bandă (se aplică pe sticlă) sau digitale, cu senzor ori infraroșu (cum este acesta)
- Suport pentru sticle. Dacă vrei să îți etalezi prețioasele sticle de vin, un astfel de suport se poate dovedi o piesă elegantă (sau rustică, dacă preferi) cu care să îți decorezi frumos bucătăria sau livingul. În funcție de mărime, pot susține destul de multe sticle, care astfel se vor păstra în siguranță. Nouă ne-a plăcut acesta.
Citește și: