Verde la seri calde, cu un pahar de ceva bun în mână! Vara în București este sinonimă cu terasele pline de viață și cu momentele relaxante petrecute în aer liber. De la mixuri clasice și sofisticate până la inovații moderne, am ales câteva cocktailuri super fresh de care să te bucuri la terasă, într-o atmosferă plăcută.
10, de nota 10: cocktailuri savuroase de pe la terase
Doamne, ce mai iubesc vara! E un aer de vacanță care plutește prin oraș, o stare de nestare care îți dă un vibe aparte (chiar și în zilele în care ai o grămadă de treabă la job). Zic eu că ajută serile astea pierdute pe la terasă, care îți schimbă cu totul starea de pesti zi, oricât de grea a fost ea.
Nu știu tu ce preferi, dar am adunat câteva recomandări pe gustul fiecăruia. Fie că alegi un rooftop cu vedere panoramică asupra orașului, o terasă cu o atmosferă boemă și artistică sau un local de tip garden ascuns în mijlocul orașului. Toate se întrec în cocktaiuri de vară servite la terasă – unele mizând pe marii clasici, altele pe combinații explozive. Noi am ales doar 10, chiar dacă ar mai fi multe de recomandat. Dar na, nici nu putem să scriem romane acum, nu?! Nu de alta, dar te-ai plic-ti-si. Așa că hai mai bine la a te re ră-co-ri. 😉
Negroni
@ BoilerXGuido
Negroni este un cocktail clasic și rafinat, apreciat în întreaga lume pentru gustul său distinct și echilibrat. Povestea cocktailului este una interesantă, legată de Italia din anii 1920. Se spune că acest cocktail a fost inventat de un conte italian numit Camillo Negroni. În perioada respectivă, acesta era un bărbat aventuros și iubitor de cocktailuri, care frecventa barurile și cafenelele din Florența. Se spune că, într-o zi, el a intrat în Caffè Casoni și a cerut un Americano, un cocktail clasic care combina vermutul roșu, Campari și apa tonica. Dorind o variantă mai forte, contele a cerut barmanului să adauge un strop de gin în loc de apa tonică. Astfel, s-a născut cocktailul Negroni, care a fost denumit în onoarea lui Camillo Negroni.
În București, o destinație potrivită pentru a savura un Negroni delicios este BoilerXGuido, pe Victoriei. Ei organizează și niște „sesiuni” speciale, sub umbrela „Negroni Experience – The Contemporary”. prilej de a testa diferite cocktailuri care pornesc de la clasicul Negroni, dar și de a servi ceva bun de mâncare. Detalii găsești pe paginile lor de Facebook și Instagram.
Pornstar Martini
@ E3 By Entourage
Ceva dulce la pahar? Desigur – Pornstar Martini, servit elegant la E3 by Entourage.
Povestea Pornstar Martini se leagă de Londra anilor 1990. Acest cocktail a fost inventat de către un barman numit Douglas Ankrah, devenit ulterior un nume cunoscut în industria cocktailurilor. În acea perioadă, Ankrah era barman la un bar numit Townhouse, situat în cartierul Soho din Londra. El căuta să creeze un cocktail care să fie atât sofisticat, cât și captivant din punct de vedere vizual. Astfel, a apărut Pornstar Martini.
Rețeta de bază combină votca vanilată, lichior de fructul pasiunii, suc proaspăt de lime și sirop de zahăr. Unul dintre elementele distinctive ale acestui cocktail este prezentarea sa. Pornstar Martini este adesea servit alături de un shot mic separat cu prosecco sau șampanie.
Aperol Spritz
@ Aria TNB
În inima Bucureştiului, înainte sau după o piesă spectaculoasă de teatru, te poţi opri la Aria TNB pentru cocktailuri la terasă. O băutură extrem de populară este Aperol. A câștigat renume într-un mod semnificativ în anii 1950, odată cu apariția cocktailului Aperol Spritz. O parte din meritul popularizării sale se datorează companiei Campari. Ei au început să promoveze băutura pe scară largă în întreaga țară și ulterior în întreaga lume. Rețeta tradițională a Aperol Spritz combină Aperol, Prosecco (un vin spumant italian) și un strop de apă minerală. Cocktailul este servit de obicei într-un pahar mare cu gheață și este garnisit cu o felie de portocală.
Dacă te întrebi ce ai putea combina cu această băutură grozavă, gândeşte-te la o gustare light, de vară. Aria TNB serveşte un filet de ton deosebit, cu sos de mango.
Blue Moon
@ Stadio Park
Când vrei să te rupi puțin de agitația orașului, mergi la Stadio, în Herăstrău. E kid friently și dog friendly și… friendly în general! O terasă măricică, unde să te ascunzi de soare pe timpul zilei sau să te răcorești la un cocktail, seara. Nu de alta, dar au o mulțime de variante și toate îți iau ochii. Noi ne-am oprit de data asta la Blue Moon, care arată… out of this world (dacă tot am dat-o în englezisme). Și înseamnă, de fapt, un mix de rom Captain Morgan cu sirop de scorțișoară,
blue curaçao și fresh de lime.
E un cocktail vibrant și răcoritor, cu o nuanță de albastru strălucitor, în ton cu cerul senin de vară. Un amestec unic care combină aromele romului cu prospețimea lămâiei, nostalgia scorțișoarei și dulceața subtilă a siropului de curaçao. Cu gustul său proaspăt, e alegerea ideală pentru a te într-o seară de vară.
Sangria
@ Suento
Tot la sangre caliente tragem! Istoria Sangriei poate fi urmărită înapoi până în Antichitate, când romanii și grecii obișnuiau să amestece vinul cu apă și ierburi aromatice. Creau astfel o băutură super răcoritoare! Cu toate acestea, rețeta modernă a Sangriei, așa cum o cunoaștem astăzi, s-a dezvoltat în Spania în secolul al XIX-lea. Termenul „sangria” provine din limba spaniolă și face referire la culoarea roșie a băuturii, asemănătoare cu sângele („sangre” în spaniolă).
Inițial, Sangria era preparată folosind vin roșu amestecat cu fructe proaspete, adesea citrice, cum ar fi portocalele și lămâile, și îndulcită cu zahăr. Odată cu trecerea timpului, rețeta Sangriei a evoluat, iar în prezent există numeroase variante și adaptări ale cocktailului. Sangria poate fi preparată cu vin roșu, vin alb sau chiar șampanie, în funcție de preferințe. În plus, diferite fructe și arome pot fi adăugate pentru a-i oferi o notă personalizată, cum ar fi merele, perele, cireșele sau căpșunile.
La Suento te bucuri de ea pe o terasă boemă, într-o atmosferă romantică, la fix cât să-ţi zboare gândul la poveşti de amor între Marii Fernande Luis Migueli.
Old Fashioned
@ Gradina Olari
Rămânem în zona grădinilor pentru o recomandare cu gust intens. Povestea cocktailului Old Fashioned este strâns legată de cele mai vechi și mai clasice cocktailuri din lume. În anii 1800, cocktailurile erau în general amestecuri elaborate de băuturi cu diferite siropuri și ingrediente. Cu toate acestea, într-o perioadă în care oamenii începeau să aprecieze gustul pur al alcoolului și doreau să simtă adevărata esență a băuturilor, s-a născut Old Fashioned. Old Fashioned este cunoscut pentru simplitatea sa, folosind doar câteva ingrediente de bază.
Cât despre Grădina Olari, aflată la doar 10 minute de Universitate, e un spațiu menit să aducă relaxare dupa zilele lungi de birou, seri faine cu prieteni la vorbă, o cafea bună într-o dimineață târzie de duminică, mirosul ploilor de vară afară, cu un ceai sau o limonadă, acel loc care să îți vină în minte atunci când spui „hai în oraș la o bere”. Și multe cocktailuri la terasă 😉
Smash My Bitch Up
@ Linea Closer To The Moon
Linea e una dintre cele mai populare terase de pe Calea Victoriei. Un local iconic, renumit pentru cocktailurile deja faimoase în rândul clienților, dar mai ales pentru priveliștile sale uluitoare asupra Centrului Vechi (pe care le poți admira de pe acoperișul Magazinului Victoria). Dacă reușesti să prinzi și apusul, atunci garantat vei avea o seară de vară perfectă!
Și pentru că vorbim de cocktailuri de vară, o combinație super fresh ni se pare cea livrată de cocktailul „Smash My Bitch Up”. (A cprui denumire e, probabil, o reminiscență din era Prodigy). Ginul Tanqueray se combină cu freshul de lămâie, iar busuiocul și piureul de căpșune vin să oficieze legătura asta croită-n rai.
Ginul Tanqueray este unul dintre cele mai apreciate și cunoscute branduri de gin din lume. Cunoscut pentru calitatea sa superioară și aroma distinctivă, Tanqueray este un gin clasic care își are rădăcinile în Londra secolului al XVIII-lea. E produs folosind o rețetă secretă și meticuloasă, care combină cu atenție ingrediente precum ienupăr, coriandru, angelică și coajă de lămâie. Această combinație de plante și condimente conferă ginului un gust complex și echilibrat, cu note de ienupăr bogate și accente citrice proaspete.
ParaStas Sour
@ Gspot Sufrageria
Dacă ți-ai pus în cap să mergi cu prietenii la cocktail la terasă, atunci îți recomandăm să ții cont și de următoril cocktail. Unic, de savurat doar într-un loc la fel de inovator. ParaStas Sour e o nebunie de cocktail, cu garnish de bomboane de colivă şi cu gust acrişor, potrivit pentru o pomană. Chipurile! E, mai degarabă, un context ironic şi distractiv, ce reinterpretează cultura românească într-un mod hipsteresc. De altfel la sufrageria Gspot, totul este ieşit din comun şi merită experimentat.
Paloma
@ Ever After
Ever After e locul perfect unde să ieși after work! Îi găsești pe Mendeleev 5, pe la Amzei, într-una dintre cele mai animate zone ale orașului. Și ei au o mulțime de cocktailuri în ofertă (multe pe bază de gin, că nu degeabă au o „ginotecă”), dar și multe house specials suuuuper interesante. De data asta noi îți recomandăm însă un clasic: Paloma.
A fost creat în America pentru a onora tequila mexicană, mândria Americii Centrale. Și a venit ca o alternativă revigorantă și ușor dulceagă la margarita, un alt cocktail emblematic al Mexicului. Rețeta tradițională a cocktailului Paloma include tequila, suc de grapefruit (de obicei, folosit grapefruit roșu), suc de lime, apă minerală sau soda și un praf de sare pentru marginea paharului. Uneori, se adaugă și o felie de lime sau grapefruit ca decor.
Mai Tai
@ Lente
Nu puteam încheia fără o recomandare super exotică, care te trimite cu gândul direct de vacanță. Până pleci în concediu, domolește-ți setea de ducă savurând cocktailuri la terasă. Sau, mai exact, un Mai Tai în grădină la Lente. Un cocktail tropical delicios și revigorant, cunoscut pentru echilibrul perfect între dulce și acru. A devenit un simbol al paradisului insular și e adesea asociat cu plajele cu nisip fin și palmierii înalți.
Mai Tai este preparat cu rom, suc de lime proaspăt stors, sirop de migdale, suc de portocale și câteva picături de lichior de migdale. Băutura este apoi agitată sau amestecată într-un pahar cu gheață. Are un gust complex și bogat și o culoare ambrată superbă!
Ei, cam asta a fost… Profită la maxim de serile de vară, cu cocktailuri la terasă, râsete, prieteni și multă stare de briză (vorba lu’ Guerrilla)! Iar dacă ieși cu fetele în oraș, hai să vezi și câteva recomandări de cocktailuri pentru girls night out. Dulci, aromate și savuroase, așa cum ne place nouă!