Dacă ați terminat de sculptat dovlecii, nu arunca conținutul! Pune-te pe treabă și fă aceste 3 rețete tradiționale de Halloween, venite de la americani. Copilul le va adora, plus că te poate și el/ea ajuta. Iar ca treaba să meargă mai cu spor, spune-i în timpul ăsta care e povestea acestei sărbători și de unde vine.
Deși în zilele noastre principala caracteristică a sărbătorii este consumul masiv de bomboane, Halloween-ul și tradițiile sale își au originea în 3 sărbători, una cu rădăcini străvechi. Festivalul celtic Samhain, cel roman închinat zeiței Pomona și Ziua Tuturor Sfinților și a Sufletelor sunt cele 3 sărbători din care își trage originile Halloween-ul de azi.
De unde a pornit povestea cu Halloween-ul?
Samhain, o sărbătoare celtică
Pe 1 noiembrie, cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, celții sărbătoreau sfârșitul verii, gătind cu această ocazie animalele care erau considerate prea slabe să treacă peste iarnă. Ei le ofereau ca ofrandă spiritelor strămoșilor decedați, despre care credeau că în acea zi se plimbau printre cei vii. Celții mai credeau și că spiritele dețin puterea de a prevedea viitorul, avertizându-i pe cei vii de necazuri din viitor. Pentru a evita vizitele oricăror spirite nedorite, cei vii purtau măști macabre, astfel încât să poată fi confundați cu spiritele înșiși. Sătenii costumați făceau apoi o paradă în speranța de a scoate spiritele nedorite din sat.
Festivalul recoltei, la romani
Și în Roma Antică exista un festival al recoltei, închinat zeiței livezilor și a recoltei, Pomona. Pe 1 noiembrie, romanii o sărbătoreau cu ofrande de nuci, mere și alte fructe din livadă. Merele erau considerate un simbol al iubirii și fertilității. Din cauza apropierii festivalului Pomona de Samhain, cele două sărbători s-au contopit într-o singură sărbătoare după ce romanii au invadat Marea Britanie, în anul 43 d.Hr.
All Hallow’s Day
Când creștinismul a început să se extindă în toată Europa, vechile sărbători ale recoltei au trecut într-o sărbătoare creștină cunoscută sub numele de „sărbătoarea Tuturor Sfinților și a Tuturor Sufletelor“. În 835 d.Hr., Biserica Romano-Catolică a stabilit ziua de 1 noiembrie ca sărbătoare religioasă pentru a onora sfinții. În loc să ofere hrană și vin spiritelor strămoșilor, sătenii coceau „prăjituri de suflet“. Aceste prăjituri condimentate, asemănătoare cu biscuiții, erau oferite săracilor, care se rugau pentru cei decedați. Pe măsură ce tradiția a crescut în anii următori, tinerii mergeau din ușă în ușă cântând cântece în schimbul banilor, mâncării sau berii. Practica de a purta costume a continuat, devenind o modalitate de a onora sfinții, mai degrabă decât de a alunga spiritele nedorite.
Tradiții de Halloween
În secolul al XIX-lea, imigranții irlandezi au adus în America aceste tradiții. Inițial, sculptau felinarele din cartofi și napi, și le așezau la ferestre ca mesaj de bun venit pentru cei dragi, decedați. Americanii le-au înlocuit cu dovleci, care creșteau mari la ei. S-a păstrat și tradiția cu merele care plutesc și sunt prinse cu gura, fără a se folosi mâinile, tot cu conotații de dragoste. Tinerii britanici necăsătoriți încercau pe rând să muște un măr, care fie atârna de un copac, fie plutea într-o găleată, fără a-și folosi mâinile. Se presupunea că prima persoană care mușcă mărul, era și cea care se va căsători.
În anii 1950, după cel de-al Doilea Război Mondial, fursecurile cu dovleac și vrăjitoare făcute în forme de prăjituri au devenit populare. La fel și brioșele cu glazură în culorile de Halloween, portocaliu și negru – portocaliu reprezentând dovlecii și recolta de toamnă, negru reprezentând moartea și noaptea.
3 rețete tradiționale de Halloween
Mere caramelizate, plăcinte cu dovleac și pâinea în care tot dovleacul e personajul principal, sunt preparatele tradiționale ale mesei de Halloween.
Mere glazurate
Ingrediente:
12 mere de orice timp, 12 bețe de înghețată, 3 căni de zahăr, o jumătate de cană de sirop de porumb, 1 cană cu apă, o jumătate de linguriță de colorant alimentar roșu
Cum se face:
- Spală bine merele pentru a îndepărta stratul de ceară cu care vin acoperite unele soiuri cumpărate din supermarketuri. Șterge-le și înfige în ele bețele.
- Amestecă zahărul cu siropul de porumb și apa într-o cratiță cu fund dublu. Pune pe foc. Mediu. Amestecă până fierbe, apoi ia de pe foc.
- Adaugă colorantul alimentar (atenție, poate stropi!) și amestecă-l ca să obții o culoare uniformă. Dacă e nevoie de o culoare mai puternică, poți să mai adaugi.
- Înmoaie fiecare măr, pe rând, în acest zahăr topit și colorat, astfel încât s fie bine acoperit. Pune merele astfel acoperite de stratul de zahăr caramel într-o tavă cu hârtie de copt și lasă-le acolo până se întărește de tot stratul. SFAT: dacă amestecul se întărește și nu ai terminat de glazurat toate merele, pune oala din nou pe foc și reîncălzește până devine iar lichid.
Brioșe cu dovleac
Ingrediente:
200 g de miez de dovleac, 100 g de zahăr, 150 g de făină, 2 lingurițe de praf de copt, 1 sfert de linguriță de bicarbonat, 1 praf de sare, ½ linguriță de scorțișoară, 1 ou, 50 ml de ulei, 300 g de lapte bătut.
Cum se face:
- Adaugă miezul de dovleac tăiat cuburi în apa clocotită de pe foc și fierbe doar 10 minute. Zdrobește dovleacul cu furculița.
- Amestecă zahărul cu scorțișoara, praful de copt, bicarbonatul și piureul de dovleac de mai sus.
- Bate oul, adaugă uleiul și laptele bătut și amestecă cu compoziția de mai sus.
- Unge formele de brioșe (12 porții vei obține) și dă la cuptorul preîncălzit până sunt coapte (testul scobitorii).
Pentru decor
Prepară repede o cremă de unt: 300 g de zahăr pudră, 150 g de unt moale, 2 linguri de lapte și un praf de sare. Se mixează toate până obții o cremă fină. Adaugă colorant alimentar pentru a obține portocaliu și negru, culorile Halloween-ului.
Pâine cu dovleac
Ingrediente:
500 g de dovleac ras, 550 g de făină albă, 7 g drojdie, 50 ml ulei, 30 ml apă caldă, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de zahăr
Cum se face:
- Dovleacul ras se trage în puțin ulei împreună cu zahărul până se înmoaie. Ia de pe foc și lasă-l la răcorit.
- Amestecă făina cernută cu drojdia și dovleacul călduț. Adaugă sare și în timp ce frămânți și apa caldă, treptat. Lasă-l apoi la dospit 1 oră.
- Pune aluatul într-o formă de ceramică cu capac și mai lasă-l 30 de minute să se odihnească. Apoi dă-l la cuptor la 220 de grade. Crestează aluatul ca să se coacă o crustă frumoasă și presară puțină făină. Pune capacul și dă la cuptor pentru 50 de minute. Ultimele 10 minute la cuptor, îndepărtează capacul pentru a obține o crustă apetisantă.
Nu ai timp sau chef să stai în bucătărie? Îți recomandăm noi câteva locuri de unde poți cumpăra dulciuri de Halloween „înfiorător” de bune – de la turtă dulce, la cupcakes, acadele sau chiar torturi.