Turneul de tenis de la Wimbledon este recunoscut la nivel mondial pentru tradițiile sale. Echipamentul este obligatoriu de culoare albă, anumite protocoale sunt respectate de mai bine de un secol, iar o altă tradiție interesantă este cea a consumului de căpșuni cu frișcă.
În fiecare an, pe durata turneului de la Wimbledon, se consumă peste 38,4 milioane de tone de căpșuni. Mai exact, 1,92 milioane de căpșuni, potrivit datelor de pe site-ul oficial al turneului. La popularitatea acestui desert atât de căutat contribuie și faptul că prețul nu a fost crescut din 2010 încoace.
O porție de căpșuni cu frișcă are un preț de 2,50 lire sterline. Căpșunile sunt culese manual și livrate în fiecare zi. În plus, sunt alese în așa fel încât să ofere cel mai bun gust pentru spectatorii de la Wimbledon.
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon începe în secolul al XIX-lea, când turneul de la Wimbledon era încă în primii ani. Culorile aprinse ale căpșunilor și combinația cu frișca erau considerate un element de eleganță în acea perioadă. În plus, sezonul de vârf al căpșunilor în Marea Britanie era în iunie și iulie și coincidea cu perioada în care avea loc și turneul.
Pe atunci, căpșunile puteau fi consumate doar în această perioadă și importul lor era nerealizabil. Tocmai din acest motiv, pentru că erau produse de sezon, aveau și un farmec aparte. La acest lucru se adaugă și faptul că erau considerate produse de lux, iar oamenii își doreau să își afișeze bogăția. În prezent, căpșunile nu mai sunt un produs de lux, dar au rămas parte din Wimbledon.
Alte tradiții de la Wimbledon
În fiecare an, meciul de deschidere de la Wimbledon este disputat de campionul ediției anterioare. În 2025, turneul va fi deschis de Carlos Alcaraz, învingătorul din ediția precedentă. Jucătorul spaniol va încerca să își apere trofeul pe care l-a câștigat anul anterior, după ce l-a învins pe Novak Djokovic. Doar nouă jucători au reușit să își apere trofeul în istorie, printre care și Carlos Alcaraz, el fiind campion la edițiile din 2023 și 2024. Va reuși acest lucru și în 2025? Ei bine, șansele sunt de partea sa, fiind principalul favorit la casele de pariuri sportive, în fața unor jucători ca Jannik Sinner, Novak Djokovic, Jack Draper și Alexander Zverev.
O altă tradiție pe care mulți oameni o cunosc este legată de codul vestimentar de la Wimbledon. Echipamentul alb este obligatoriu pentru toți jucătorii, inclusiv încălțămintea. De-a lungul anilor, au existat numeroase situații în care sportivii au fost obligați să renunțe la anumite piese vestimentare deoarece nu respectau regulile.
Unii chiar s-au indignat, pentru că organizatorii nu au fost de acord, la un moment dat, nici cu lenjeria intimă în alte culori. În unele cazuri, încălcările de regulament au dus chiar și la sancțiuni financiare. Englezii sunt foarte atașați de tradiții, iar respectarea codului vestimentar este una dintre cele mai importante.
O altă dovadă a faptului că englezii țin foarte mult la tradițiile lor vizează suprafața de joc. Wimbledon este singurul turneu de Grand Slam organizat pe iarbă, o suprafață care, la începuturile tenisului, era predominantă. În trecut, atât la Australian Open, cât și la US Open, meciurile se jucau pe iarbă, însă ulterior s-a renunțat la această suprafață.
La US Open, începând din 1975, s-a trecut pe zgură, iar în 1978 s-a adoptat hardul. La Australian Open, schimbarea spre hard a avut loc în 1988. Jocul pe iarbă avantajează jucătorii puternici, care servesc bine.