Acum, în anotimpul recoltei, când se culeg fructele și legumele, se pun murăturile și dulcețurile capătă gust, se deschide lista de târguri gastronomice de toamnă și ateliere culinare prin țară. Ți-am pregătit o listă de astfel de evenimente la care poți să participi, tu doar întreabă-ți papilele gustative ce ar alege.
Târguri gastronomice
SEPTEMBRIE 2023
Vinalia – Sărbătoarea Mustului
30 septembrie, la Vinalia – Conacul din Ceptură
În Imperiul Roman, culegerea strugurilor și pregătirea vinului la începutul toamnei purta numele de Vinalia Rustica. Iar celebrarea primei degustări a vinului produs în recolta precedentă se numea Vinalia Urbana. Inspirați de aceste două festivaluri, cei care au ales și conduc acum conacul boieresc din mijlocul podgoriei te așteaptă la o astfel de sărbătoare.
Pe 30 septembrie, într-o atmosferă întreținută de Cina Music Band, poți fi unul dintre oaspeții acestui loc senzațional și te poți bucura de gustul vinului Vinalia, produs din via care înconjoară conacul. Vei culege struguri și vei degusta vinuri alături de un platou de brânzeturi atent pregătite. Pregătesc și un proțap și un foc de tabără, iar oamenii locului știu exact cum să asigure o atmosferă elegantă. Uite aici toate detaliile legate de program, meniu și prețul biletelor.
Târguri gastronomice
OCTOMBRIE 2023
#Re-în-Vie – o poveste interbelică
(Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului)
Casa Timiș, Comuna Bucov, județul Prahova – 1 octombrie
Ce zici de o călătorie în timp? În Resort Casa Timiș, #Re-în-Vie o poveste interbelică!
Cu ocazia Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului din România, pentru a patra oară, resortul ne invită la o gastroexperiență unică. Pe 1 Octombrie, vor transforma vechile rețete boierești într-o experiență completă: meniu special, creat de Chef Nico Lontras și Chef Cătălin Petrescu, muzică live și vinurile premiate Casa Timiș.
Din meniu:
- Pralină de brânză horezu și caviar
- Pâine artizanală și crema de măduvioare cu usturoi
- Cremă rădăuțeană cu ou poșat și trufe din Dealu Mare
- Pilaf de hrișcă cu pesto de leuștean și raci în sos de unt
- Mic de Wagyu cu muștar făcut în casă și hrean ras
- Bulz cu prune, sos din magiun de prune
Fiecărui preparat i se va asocia un vin Casa Timiș. Iar prețul unui bilet este de 460 lei de persoană.
Găsești aici mai multe detalii.
Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci
6-8 octombrie – Piața Libertății din Sfântul Gheorghe
Festivalul Deliciilor Dulci celebrează kürtősul festiv al familiilor secuiești, simbolul maghiarilor transilvăneni. Iar mirosul inconfundabil de kürtőskalács va acoperi pentru a cincea oară Piața Libertății din Sfântu Gheorghe. Așa că e unul din acele târguri gastronomice de toamnă pe la care ar trebui să faci cumva să ajungi.
Deși multă lume crede că este o prăjitură străveche din Ungaria, ea a fost adusă la noi printr-o transmitere săsească. Și mai puțină lume știe că acest colac secuiesc glazurat cu zahăr ars are multe rude prin Europa. Germanii, spre exemplu, gătesc ceva asemănător, numit Baumkuchen, „tortul copac”. Aluatul se coace tot pe băț, dar în mai multe straturi suprapuse. Când e copt, se scoate și se taie în bucăți care se afundă în diverse glazuri.
În Franța, Polonia și Lituania există Gâteau a la broche, Sekacz și respectiv Sakotis. Lituanienii pun aluatul tot pe bâț, dar îl lasă să se scurgă ca să formeze stalactite prin picurare, acestea luând forma unui brad cu crengi.
Austriecii au Prugelkrapfen. Un lichid vâscos se toarnă pe rotisorul de lemn și, pe măsură ce se coace, se adaugă alte și alte straturi. Suedia face Spettekaka, care se prepară tot pe rotisor, la foc, numai că din făină de cartofi, în loc de făină de grâu. Cehii și slovacii îi zic Trdlo și ung aluatul pus pe făcălețul de lemn cu ou bătut apoi presară zahăr, nucă pisată, migdale sau sâmburi de caisă măcinați.
ECOBRUNCH ÎN ȚINUTUL ZIMBRULUI
7 octombrie – Pensiunea Casa dintre Pini, Comuna Gapia Neamț
Pensiunea Casa dintre Pini își invită oaspeții în livada cu meri de la Agapia la un EcoBrunch tradițional.
Gazdele pregătesc aperitive tradiționale, borș cu hribi, tocăniță de legume, fasole cu afumătură, proțap de oaie, prăjituri cu fructe, sucuri naturale, dar și alte bunătăți. Două ateliere vor face ca timpul să treacă cu folos în livadă pentru toți participanții: unul de tors și altul de țesut. Plus o degustare de vinuri.
Dacă vii cu familia, prietenii, au și reducere de 10% la 10 bilete de adult achiziționate. De asemenea copiii sub 7 ani au gratuitate, iar cei până în 13 ani au reducere 50%. Tariful experienței este 140 lei, din care vor fi asigurate costurile cu meniul, atelierele, momentele artistice și alte costuri organizatorice.
Găsești aici detalii.
Festivalul de Gastronomie Artizanală
13-15 octombrie – Muzeul Corneliu Miklosi, Timișoara
Muzeul Corneliu Miklosi va găzdui artizani, producători de hrană „curată, bună și etică” și un program complex pentru cei mici și mari.
Acesta include degustări, dezbateri, prezentări, concerte, dialoguri, ateliere de lucru. Bere artizanală produsă local, rețete de mâncare tradițională reinterpretate, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional… Plus cidru artizanal ori sucuri presate la rece. Pe „listă” mai sunt tecute și gemuri, zacuști, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate. Toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.
Festivalul este un eveniment manifest care promovează producția sustenabilă de hrană și cultură, precum și consumul responsabil și durabil. LA PAS este despre slowing down. Vor fi 3 zile în care celebrăm gastronomia artizanală, cultura sustenabilității și hrana bună, curată și etică. 3 zile alături oameni implicați în comunitate, cu preparate uimitoare, produse și creații autentice, cu ateliere captivante, dezbateri vitale și concerte de poveste. Mici producători și artizani, asociații de producători și cooperative, manufacturi locale și berării artizanale plus mulți alții te așteaptă.
Uite aici detalii despre eveniment.
Zilele Recoltei în București
6-8 octombrie – Parcul Unirii
Festivalul este un adevărat prilej de sărbătoare pentru agricultori, dar și pentru persoanele care își doresc să cumpere produse proaspete și de calitate.
Organizatorii se laudă cu muzică populară și produse ale producătorilor locali. Must, dulcețuri, conserve, scovergi și gogoși… plus multe altele. La categoria „Record de toamnă”, organizatorii anunță că se va coace cea mai mare plăcintă cu gem de prune. Aceasta va avea nici mai mult, nici mai puțin de 50 de metri.
Organizatorii anunță și un concurs de muls vaca, o super-distracție pentru cei care nu au avut până acum ocazia să facă asta vreodată. Vor aduce o vacă în mărime naturală, cu un dispozitiv special care permite mulgerea și va oferi un efect real. Animatorul va cronometra toată distracția și va lansa concursuri cu premii.
În rest, sunt anunțate o mulțime de ateliere de creație, dar și culinare, expoziții și o zonă de street food cu preparate la ceaun și dulciuri artizanale.
Detalii aici.
REVINO GOURMET – Salon gastronomic
21-23 Octombrie – Hotel Novotel București
Revino Gourmet Show este dedicat celor care apreciază gastronomia și caută excelență în serviciile oferite de producători. Anul acesta, evenimentul este la a doua ediție.
Expozanții vor prezenta specialități premium pentru publicul larg și specializat, produse locale și internaționale. Brânzeturi, specialități din carne, vinuri, bere artizanală și alte delicatese vor putea fi degustate în cele trei zile ale evenimentului.
Sâmbătă și duminică, iubitorii de gastronomie și profesioniștii vor avea posibilitatea să deguste produse locale și nu numai. Ziua de luni este dedicată exclusiv segmentului Horeca.
Bilete se pot achiziționa online sau la intrarea la eveniment. Prin plata biletului la intrare se permite degustarea tuturor produselor de la expozanți. Prețul unui bilet pentru o zi este de 80 de lei, iar prețul unuia pentru două zile este de 150 de lei.
Târguri gastronomice
NOIEMBRIE 2023
WINE TONIC – Festival de vinuri și alte tonice
4-5 noiembrie – Hotel Ramada Plaza, Craiova
Wine Tonic Festival de Vin și Alte Tonice, un eveniment dedicat atât pieței locale, cât și celei internaționale de vinuri și băuturi spirtoase.
Scopul acestui festival este de a facilita interacțiunea dintre producători, reprezentanții HoReCa și pasionații de vinuri și alte tonice, creând o conexiune autentică și valoroasă între ei. Cu toate că evenimentul reunește profesioniști din industrie, depășește cu mult rolul unui simplu târg comercial, devenind o adevărată sărbătoare a relațiilor umane.
Wine Tonic oferă o experiență captivantă pe parcursul a două zile, în care producătorii de vinuri și spirtoase din România, Europa și din întreaga lume prezintă și oferă spre degustare o impresionantă selecție de băuturi, inclusiv opțiuni fără alcool sau cu un conținut redus de alcool. Evenimentul oferă producătorilor, operatorilor HoReCa și consumatorilor oportunități locale, dar și perspective de extindere internațională, în timp ce toți se bucură de aromele și savoarea celor mai fine produse din industrie.
Bilete se pot achiziționa on-line. Prețul unui bilet este de 35 de lei, iar prețul unui abonament de 60 de lei.
Cam atât pentru moment, dar păstrează articolul în favorite, pentru că îl vom actualiza pe măsură ce apar evenimente noi în lunile care urmează. Nu de alta, dar un gurmanda adevărat sigur vrea să fie la curent cu „oferta„ de târguri gastronomice, așa-i? 😊
Până atunci, urmărește noutățile dacă vrei să afli lucruri noi din sfera gastronomiei.