Momentul deschiderilor târgurilor de Crăciun coincide cu începerea sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa își deschid porțile încă din noiembrie.
Târgurile de Crăciun au fost mereu pentru mine un preambul la minunata sărbătoare a Crăciunului. Străzile se împodobesc. Se simte peste tot miros de scorțișoară și de mere coapte. Se aud colinde. Apoi mai e lumina, luminițele care îmbracă orașul, străzile și piețele, lumina din ochii oamenilor. Parcă ai trăi în globurile acelea de sticlă pe care le întorci cu sus-n jos ca să ningă peste peisajul închis în ele. Ador căsuțele din lemn ale târgurilor unde se vând delicatese preparate sub ochii tăi și dulciurile Crăciunului!
Unde a fost primul târg de Crăciun ever?
În Austria, la Viena, desigur! Era la sfârșitul secolului al XIII-lea când se organizau două târguri, unul de Advent și celălalt de Sf. Nicolae (sfântul patron al copiilor), pe 6 decembrie. Încă de atunci se puteau cumpăra bunătăți și jucării de lemn. Acestea se ofereau copiilor care fuseseră cuminți. (Ce poți face la Viena de Crăciun găsești pe larg în acest articol.)
Însă primele relatări despre târguri de Crăciun în Europa sunt din secolul al XIV-lea și sunt legate de Germania. Primul document care relata despre așa ceva datează din 1934 (din vremea lui Frederic al II-lea de Saxa). Și menționa târgul de la Dresda, în piața Altmarkt, organizat în lunea dinaintea Crăciunului. Se ținea doar o zi și scopul era comercializare de carne pentru masa de Crăciun după perioada tradițională de post de Advent.
Târgul se numea Striezelmarkt, denumire care vine de la Strüzel, o prăjitură care se vinde în mod tradițional la acest târg. Acum se numește Stollen sau Criststollen, nume care vine tot de la o prăjitură pe care p găsești astăzi în mai multe orașe din lume. Adevărata Dresda Stollen, totuși, este produsă în oraș și se distinge printr-un sigiliu special care îl înfățișează pe faimosul rege al orașului, August cel Puternic. Forma prăjiturii amintește de intrarea într-un tunel de mină (sensul literal al lui Stollen), reflectând istoria mineritului de argint și staniu a zonei.
Trăiește magia sărbătorilor la cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
În toată Europa vor fi orașe care vor deschide astfel de târguri de Crăciun. Noi ți le prezentăm azi pe cele mai spectaculoase. Și începem cu cel mai vechi, cel din Dresda, care încă se organizează, având peste 600 de ani de când o face.
GERMANIA
Târgul de Crăciun din Dresda
(27 noiembrie – 24 decembrie)
Cel mai vechi târg de Crăciun din Germania, își deschide și anul acesta porțile. Este renumit nu doar pentru longevitate, ci și pentru cea mai lungă prăjitură. Da e vorba de Stollen-ul de mai sus, care ajunge să cântărească trei tone! Are stafide și alte fructe, se pregătește aici în târg și se împarte tuturor vizitatorilor. Festivalul prăjiturii are loc în a doua duminică din decembrie.
Este unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun din Germania, poate chiar și din Europa. Pe lângă căsuțele tradiționale cu fel de fel de bunătăți, aici există și locuri de joacă cu teme de Crăciun pentru copii. Poți cumpăra jucării din lemn, făcute de localnici cu tradiție în acest meșteșug, dar și sute de modele de ornamente pentru brad. Cârnații germani de toate soiurile sunt prezenți și aici, dar poți servi și vițel la rotisor pe care ți-l oferă cu un sos al naibii de bun.
Nu rata Pflaumentoffel, o figurină comestibilă cu o lungă istorie, realizată manual din prune uscate. Și pentru o priveliște de top, la propriu și la figurat, dă-te o tură în roata mare. Dar să fie seară! Dacă vrei mai multe informații, găsești aici.
Piața îngerilor, târgul de Crăciun din Köln
(18 noiembrie – 23 decembrie)
În perioada sărbătorilor de iarnă, în orașul de pe Rin sunt organizate mai multe piețe de Crăciun. Cea de lângă Domul din Köln este cea mai mare. Și cea mai turistică, nu neapărat cea mai frumoasă.
Markt der Engel (Piața Îngerilor) te va primi cu căldură, mai ales dacă alegi o cană de glühwein (vin fiert) sau ciocolată caldă. Este situată în piața Neumarkt și arată la fel de magic cum îi spune numele. Strălucitoare, decorată cu dragoste, piața aceasta de Crăciun este o casă pentru îngeri și creaturi mitice. Așa ar putea fi descrisă în câteva cuvinte, chiar dacă ar fi prea puțin pentru experiența unică pe care ți-o oferă. Nu departe de catedrală și de Rin, Markt der Engel este destinația numărul unu de Crăciun din Köln!
Evident, îngerii sunt prezenți peste tot – nu ca statui sau figuri, ci ca niște ființe vii. Ora de lectură cu un înger este preferata celor mici, dar chiar și adulții cu greu își pot abate privirea atunci când unul dintre „serafimi” traversează piața. Ghirlandele și coroanele de Crăciun decorează piața și creează iluzia că ești într-o zonă împădurită în centrul orașului. Intră pe link-ul de aici și descoperă standurile unde poți servi bunătăți, dar și alte distracții care ți se pregătesc la unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun din Germania.
UNGARIA
Piața de Crăciun Vörösmarty, Budapesta
(15 noiembrie – 01 ianuarie)
Luna decembrie este foarte specială pentru locuitorii Budapestei. Luminile de Crăciun îmbracă capitala Ungariei în ținute frumoase de sărbătoare. Iar ceaiul fierbinte și vinul fiert te îmbie cu aromele lor și îți încălzesc mâinile înghețate după o plimbare prin magnificul oraș. De fapt, chiar dacă e mai frig (și temperaturile scad deseori sub zero grade) este momentul perfect pentru a savura o supă gulaș sau o un kurtosh, ori chiar o pálinka pentru a te încălzi.
Cele mai populare evenimente din perioada Adventului sunt piețele de Crăciun. Principala atracție, cunoscută sub numele de Târgul de Crăciun din Budapesta, este în Piața Vörösmarty. Găzduiește faimoasa cafenea Gerbeaud și este cea mai mare piață de Crăciun din oraș. Și cea mai veche (primul târg de Sărbători s-a organizat acum 20 de ani). Situată în inima orașului, oferă un spectacol senzațional de lumini! Tarabe cu produse artizanale și delicii culinare specifice – langoș, gulaș, kurtosh colaci, dar și spectacolele cu tematică de Crăciun, vrăjesc vizitatorii.
Advent Bazilika, Budapesta
(15 noiembrie – 01 ianuarie)
Foarte frumos este și târgul de Crăciun organizat în fața Bazilici din Piața Sf. Stephan. A fost ales în numeroase rânduri drept unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Și pe bună dreptate. Aproape o sută de artizani maghiari, experiențe culinare tradiționale, un brad de Crăciun magnific, jocuri de lumini și nenumărate activități transformă acest loc într-o poveste!
Amplasat în fața impunătoarei Bazilici, târgul oferă o atmosferă magică, cu o imensă scenă iluminată, proiecții de lumini pe fațada bazilicii și un brad impresionant decorat festiv. Găsești acolo cadouri artizanale unice, și poți savura tot felul delicii culinare tradiționale ungurești.
Ce să mănânci acolo
Și pentru că vorbim de mâncare, pentru o gustare rapidă încearcă cârnații bratwursts sau liverwurst (făcut din ficat), împreună cu o felie mare de pâine crocantă. Savurează o supă gulaș sau o tocană. O caracteristică unică a pieței este că oferă, de asemenea, mâncăruri tradiționale asociate cu sezonul Advent. Astfel, câte un fel de mâncare festiv este în centrul atenției în fiecare săptămână. La începutul lunii noiembrie, accentul principal este pus pe specialitățile din carne de gâscă (pentru ziua de Sf. Martin), urmate de preparate din vânat. Pe măsură ce se apropie Crăciunul, mâncărurile cu pește, varza umplută și specialitățile de Hanukkah sunt în centrul atenției, urmate de friptura de porc chiar înainte de Ajun.
Povestim pe larg în acest articol ce să vizitezi și ce să mănânci la Budapesta de sărbători.
CEHIA
Piețele de Crăciun din Praga
(30 noiembrie – 06 ianuarie)
Praga este o alegere perfectă pentru sărbătorile de iarnă! Iar târgul din Piața Orașului Vechi este magnific! În primul rând, decorul e de vis, pentru că se desfășoară în această locație emblematică a orașului. Între turlele gemene ale Bisericii Fecioara Maria (care datează din secolul al XIV-lea) și faimosul ceas astronomic al orașului (din secolul al XV-lea), târgul oferă o mulțime de lucruri interesante. Poți lua de aici o mulțime de suveniruri lucrate manual (ceramică, bijuterii, lumânări, jucării de lemn, ornamente de Crăciun, păpuși îmbrăcate în costume tradiționale și multe altele).
Ce să mănânci acolo
Târgul e mai mult decât o ocazie de a cumpăra cadouri! Căsuțele de lemn te așteaptă și cu o oferta culinară delicioasă. Peste tot găsești șunca de Praga și faimoșii cârnați la grătar (klobása). Încearcă și langoš cu usturoi, brânză și ketchup. Sau găluștile cu carne afumată (knedlíky plněné uzeným masem). Tradițională de Crăciun este supa de pește (din crap, legume, smântână și coniac), iar la capitolul prăjiturele nu lipsește turta dulce (perníčky) și patiseriile dulci trdelník (asemănător cu kurtosh-ul). De băut… savurează vinul local, svarak, servit fiert și cu arome specifice Crăciunului. Sau o ciocolată caldă (horká čokoláda), vin cu miere (Medovina) sau grog (un amestec de rom, apă, lămâie și zahăr).
Dacă vrei să descoperi mai multe târguri din Praga, găsești aici informații.
FRANȚA
Târgul de Crăciun din Colmar
(26 noiembrie – 29 decembrie)
Colmar este unul din cele mai frumoase locuri în care ți-ai putea petrece Crăciunul! Situat în Alsacia, în estul Franței, este vizitat anual de peste un milion de turiști în luna decembrie. Un mic orășel desprins parcă din poveștile cu căsuțe de turtă dulce. [Este, de altfel, sursa de inspirație pentru sătucul din Frumoasa și Bestia]. Străduțe pavate, tipic franțuzești, clădiri medievale cu acoperiș din țiglă, obloane și fațade „înrămate” cu lemn, canale împodobite… Iar când intră în joc și decorațiunile de Crăciun, tot peisajul devine feeric!
An de an este nominalizat în topul celor mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Și an de an se transformă într-un loc magic, cu luminițe strălucitoare, brazi de Crăciun, străzi și case decorate festiv. Nici nu e de mirare dacă iei în calcul că aici toți localnicii participă la o competiție pentru decorarea caselor de Crăciun. Primăria îi sprijină pe locuitori să-și aranjeze locuințele și îi amendează pe cei care nu respectă regulile. Toată lumea din oraș se implică, iar rezultatul lasă turiștii muți de uimire.
Sunt 6 piețe de Crăciun în centrul istoric al orașului și toate sunt foarte apropiate una de cealaltă. Chiar dacă au oferte similare (mâncare, cadouri, suveniruri și ornamente), există și diferențe între ele. Fără îndoială, merită să le vizitezi pe fiecare în parte! Cele 6 piețe sunt:
- Place Des Dominicains,
- Place Jeanne d’Arc (cu focus pe produse locale, din zona Alsaciei – brânzeturi, biscuiți, turtă dulce, lichioruri franțuzești și multe altele)
- Petite Venise (pe care o regăsești în majoritatea fotografiilor din Colmar)
- Place de l’Ancienne Douane
- Place de la Cathedrale (piața gourmet unde bucătari locali organizează degustări și demonstrații live de gătit)
- Koifhus, un târg la interior.
Se deschid în ultima săptămâna din noiembrie și rămân deschise timp de 5 săptămâni.
Ce să mănânci acolo
Dacă mergi în Colmar, trebuie să încerci preparatele lor tradiționale! Tarte Flambeé (i se spune și Flammkuchen) e un soi de „pizza”, un aluat subțire cu diverse toppinguri, de la brânză la carne. Savureaza foie gras, varză murată (sauerkraut) cu cârnați, baeckeofe (preparat cu trei tipuri de carne marinată, cartofi și vin alb) sau Coq au Riesling (pui preparat în vin).
La capitolul dulciuri, nu lipsesc turta dulce și faimoasele crepes. Bredele sunt deja un fel de „marcă” – biscuiți tradiționali pe care îi vei întâlni în tot felul de forme, arome (de scorțișoară, vanilie, anason etc.) și forme (steluțe, clopoței, inimi etc.). Manalas sunt brioșe delicioase, cărora li se dă forma unor omuleți. Kugelhopf este cea mai faimoasă prăjitură alsaciană, în formă de clopot, presărată cu nuci și zahăr. Iar Berawecka este un fel de pâine cu fructe uscate (măr, smochine, caise… ) macerată în kirsch, un tip de coniac. Dacă vrei să afli mai multe, găsești aici o mulțime de informații.
Târgul de Crăciun de la Strasbourg
(25 noiembrie – 27 decembrie)
Strasbourg este cunoscut drept capitala Crăciunului și este gazda cel mai vechi târg de sărbători din Franța. (Prima „ediție” a fost în 1570, îți dai seama??). Astăzi sunt, în total, 10 locații în Strasbourg unde se vor organiza piețe de Crăciun. Dar cea mai populară este Piața de Crăciun din Place Kléber, locul unde vei găsi cel mai mare brad împodobit, vedeta târgului din fiecare an. Bradul, care are adesea peste 30 de metri înălțime, este simbolul Strasbourgului de Crăciun. În fiecare zi, la ora 17:00, bradul prinde viață cu lumini strălucitoare în timp ce soarele apune.
Ce să mănânci acolo
Oferta culinară tradițională a acestei piețe de Crăciun cuprinde o varietate de vinuri fierte aromate, tarte flambée, covrigei gourmet, raclette (un preparat de origine elvețiană, din brânză topită), Riesling, cidru fierbinte și biscuiți de Crăciun.
Dacă decizi să vizitezi orașul în perioada Crăciunului, găsești aici o mulțime de informații utile.
AUSTRIA
Christkindlmarkt în Rathausplatz
(15 noiembrie – 26 decembrie)
Închide ochii și imaginează-ți: aerul curat de iarnă, strălucirea a o mie de luminițe, căni aburinde cu punch, râsete, zâmbete, castane prăjite… Apoi adaugă aroma cartofilor copți, pe cea a pâinii proaspete, pe cea dulce și parfumată a ștrudelului, a nucilor confiate și multe, multe alte arome! Cam asta înseamnă o piață de Crăciun vieneză! La Viena sunt peste 20 de astfel de piețe de Crăciun. Încep să se deschidă pe la jumătatea lunii noiembrie și rămân deschise până în jurul datei de 23 decembrie sau chiar mai mult.
Cea mai populară și mai cunoscută piață de Crăciun rămâne cea organizată în fața Primăriei –Christkindlmarkt în Rathausplatz. Un brad mare domină centrul pieței, înconjurat de zeci de tarabe a căror ofertă de produse rămâne în tema Crăciunului. Parcul de lângă ascunde o mulțime de surprize, de la copaci îmbrăcați literalmente în luminițe (faimosul Arbore al Inimilor), până la alei feeric iluminate care duc la patinoar. Despre restul, găsești aici detalii.
Ce să mănânci acolo
În târguri găsești și mâncare specifică de sezon. Adică… Lebkuchen (un fel de turtă dulce), ori Schaumrolle, un foietaj cu smântână, umplut cu o cremă. Krapfen sunt gogoși cu gem, iar Buchtel e o ruladă dulce. Ia-ți covrigei Brezel, Zuckerwatte (vată de zahăr) și Bratapfel, măr caramelizat. Ori Maroni (castane prăjite) și Leberkäse (plăcinte cu carne). Dacă tot ești acolo, încearcă și Suppe in Brotlaibchen, o supă tradițională, în chiflă, și Ofenkartoffel, cartofi copți cu diferite umpluturi.
Despre cum e Crăciunul la Viena am povestit mai multe aici.
ELVEȚIA
Târgul de Crăciun din Basel
(28 noiembrie – 23 decembrie)
Târgul de Crăciun din Basel este împărțit în două secțiuni diferite, la Barfuserplatz și Munsterplatz. Barfuserplatz oferă obiecte lucrate manual și bijuterii. Iar Munsterplatz este plină de activități festive distractive pentru copii – de la ateliere de confecționat globulețe, până la decorarea turtei de ghimbir.
Bradul se află în piața de Crăciun Munsterplatz și aprinderea luminițelor lui coincide cu deschiderea oficială a târgului. Tot aici, în apropiere, se află o pădure care devine absolut feerică în această perioadă.
Ce să mănânci acolo
Delicatesele culinare vin sub toate formele. De exemplu, cârnați delicioși pe care nu vei avea cum să-i ocolești! Sau Basel Lackerli (o turtă dulce specifică locului), ori fondue festiv și un punch delicios și fierbinte, care te ajută să suporți frigul de afară. Pentru că elvețienii sunt renumiți pentru brânzeturile lor, trebuie să încerci baghetele umplute cu brânză topită și presărate cu ceapă prăjită, tartele cu brânză, faimoasele raclette (alături de cartofi copți și murături) și, desigur, Quiche Lorraine.
Mai multe informații despre târgurile de Crăciun din Basel găsești aici.
BELGIA
Târgul de Crăciun din Bruxelles
(29 noiembrie – 05 ianuarie)
Patinoar, roata mare, coruri de colindători, lumini peste tot, spectacole oferite de artiști stradali. Pe scurt, festivalul Winter Wonders, așa cum este denumită piața de Crăciun din Bruxelles, situată în decorul natural și medieval din Grand Place. Aici se află bradul impunător, magazinele cu cea mai fină ciocolată din lume, cu vafe pufoase și cel mai tare spectacol de lumini și sunete din perioada sărbătorilor de iarnă. Sunt peste 200 de standuri unde poți descoperi cadouri artizanale, ornamente festive și delicii culinare. Iar fațadele clădirilor istorice sunt iluminate cu un spectacol impresionant de lumini și muzică, oferind un spectacol vizual unic în fiecare seară.
Mai sunt și alte târguri mai mici prin oraș și toate sunt frumoase! Ca de exemplu, la Rue de la Bourse, Place Sainte-Catherine și Marché aux Poissons. Merită să le descoperi pe toate! Mai multe informații găsești aici.
Ce să mănânci acolo
Dacă ți se face foame, poți oricând să-ți iei o porție de cartofi prăjiți, un adevărat simbol național. Sunt preparați în mod tradițional, fiind prăjiți de două ori pentru o textură perfectă, crocantă la exterior și moale la interior. De obicei, sunt serviți cu o gamă de sosuri, iar la târg sunt o gustare excelentă, ușor de mâncat.
Delectează-te cu tradiționalele smoutebollen / oliebollen (gogoși prăjite) și încălzește-te cu o cană de jenever (gin) sau Glühwein (vin fiert). Nu rata celebrele vafe belgiene, crocante la exterior și pufoase în interior, servite simple sau cu toppinguri de ciocolată, frișcă, căpșuni, sau caramel. La standuri vei găsi și faimoasa ciocolată belgiană, în toate formele și aromele. Și ar mai fi de menționat Speculoos – biscuiți aromatizați cu scorțișoară, nucșoară și alte mirodenii, specifici sezonului de Crăciun. Sunt crocanți și pot fi savurați alături de o băutură caldă.
ANGLIA
Târguri de Crăciun de la Londra
(21 noiembrie – 5 ianuarie)
În fiecare an, la mijlocul lunii noiembrie, Londra se transformă de sărbători. Colinde de Crăciun, lumini festive și mâncăruri care încântă inima – le poți găsi pe toate la piețele de Crăciun din Londra.
Sunt 11 târguri de Crăciun care se vor deschide anul acesta pentru cei îndrăgostiți de magia Crăciunului. Cea mai faimoasă, de departe, rămâne Hyde Park Winter Wonderland, mai ales din punct de vedere activități și distracții. Mai ales că aici există Santa Land, pentru copii. Deși pune accentul pe divertisment și festivități, târgului nu-i lipsesc nici atracțiile culinare.
Spre exemplu, delectează-te cu un cocktail la Bar Ice, cu tematică après-ski din anii 1980, unde chiar și barul, mesele și paharele sunt făcute din gheață. Atenție, e nevoie de rezervare în avans! Mergi în noul Street Food Village pentru a gusta o varietate de delicii dulci și sărate, de prin toate colțurile lumii. Savurează o bere artizanală sau o ciocolată caldă și mâncare caldă la Thor’s Tipi.
Dacă vrei mai multe informații, găsești aici. Iar dacă te hotărăști să faci o excursie la Londra în perioada sărbătorilor, îți spunem noi și care sunt cele mai bune restaurante la care să te oprești.