Astăzi dorim să te surprindem cu o altfel de rețetă de pască foarte bună, astfel încât acest simbol al sărbătorilor pascale să aducă și în acest fel înnoire. Chef Nico Lontras, executive chef la Casa Timiș ne-o dezvăluie imediat.
Masa de Paşte a românilor este întotdeauna îmbelşugată, cu ouă roșii, miel, drob, cozonac, pască și felurite bucate, care mai de care mai delicioase și speciale, pregătite cu mult suflet și cu iubire de gospodinele care suntem siguri ca au început deja să trebăluiască prin bucătărie.
Și pentru că pasca se prepară în Sâmbăta Mare, în ajunul Paștelui, credem că e momentul perfect pentru a încerca o nouă rețetă. O rețetă inedită, propusă de Chef Nico Lontras, executive chef la Casa Timiș, fără făină și cu arome noi, fine, cu un gust absolut senzațional! Acestă rețeta de pască gourmet vine și cu o sugestie de decor care îi va lăsa fără cuvinte pe toți cei dragi ție.
Așteptăm cu drag să ne scrii și să ne spui cum a ieșit. Și nu uita de poze!
Două vorbe despre Chef Nico Lontras
„Mâncarea este o iubire pe care o explorăm toată viața. O iubire care se hrănește și se dezvoltă odată cu istoria, cu etnia, cu regiunea și cu familia ta”, spune Chef Nico Lontras, executive chef Casa Timiș, care și-a început cariera acum 23 de ani, petrecând 20 de ani în nordul Europei.
În 2003 era desemnat Bucătarul Anului în Irlanda, țară pe care a și reprezentat-o în două competiții internaționale, de unde a revenit cu două medalii de aur. Și-a continuat activitatea timp de șapte ani în Estonia, unde a fondat o asociație de bucătari, apoi în Norvegia, dar a făcut stagii de pregătire și în Islanda și Spania.
A avut astfel ocazia să lucreze cu chefi din toate țările, mai ales în restaurante cu specific internațional de fine dining.
La revenirea în România, după ce a ajuns în finala Top Chef, o experiență care l-a conectat la ceea ce se întâmpla în România în acel moment pe scena gastronomică, s-a dedicat reinterpretării bucătăriei românești și actualmente este cunoscut pentru această direcție pe care o propune din pasiune și care are la bază credința că gastronomia românească este un tezaur care trebuie păstrat și dezvoltat.
Despre Casa Timiș
Casa Timiș e un domeniu vini-viticol de vis din arealul Dealu Mare, ce are ca nucleu un conac neo-românesc, care păstrează un secol de istorie și tradiții.
Un simbol al renașterii și al tradițiilor românești, construit în 1925 și renăscut în 2008, care impresionează prin arhitectura neo-românescă ce poartă amprenta maestrului Ion Mincu și care se distinge prin conexiunea puternică și irezistibilă pe care o trăiețti aici în relație cu natura.
Fiind înconjurată de un amfiteatru de vii, Casa Timiș este un spațiu în care simbioza om-natură te trasportă și îți trasformă vizita într-o experiență multidimensională specială. Vorbind de experiențe multidimensionale, va recomandam să îi vizitați între timp, accesând Turul Virtual 3D .
Un loc creat special pentru a oferi tuturor celor care vin să îi descopere splendoarea, un spațiu de regenerare a triadei corp-minte-spirit, care te face să trăiești din toată ființa, Casa Timiș este un loc în care vei regăsi sentimentul de contopire cu natura și în care te vei bucura de adevărata excelență în ospitalitate.
Un loc atât de special a reunit nu numai o echipă specială, ci și delicii gastronomice pe măsură, așa cum este și rețeta de Pască pe care Chef Nico Lontras ne-a prezentat-o.
Rețetă de pască foarte bună, de la chef Nico Lontras
Ingrediente:
- 600 g brânză de vaci
- 6 ouă – separate gălbenușurile de albușuri
- 200 g zahăr pentru Pască
- 100 g zahăr pentru stafide
- 150 g stafide
- 150 g portocale confiate
- 1 pahar de vin alb cu șofran
- Praf de copt, amidon, zahăr vanilat Bourbon, puțină lămâie
- Pentru decor: căpșuni, mentă și fructe liofilizate
Mod de prepare:
- Într-un bol, amestecă brânza de vaci, gălbenușurile și zahărul vanilat Bourbon, până devine cremă.
- Bate albușurile de ou cu câteva picături de zeamă de lămâie.
- Din zahăr cu apă, faci un sirop. Siropul fierbinte se adaugă la albușuri când sunt bătute, pentru a stabiliza albușurile.
- Adaugă în crema de brânză amidonul și praful de copt, omogenizează, apoi adaugă treptat albușul de ou, pentru a se incorpora cu crema de brânză. Când totul s-a amestecat bine, adaugă într-o tavă tapetată cu unt și făină și bagă la cuptor, la 160 de grade, timp de 45 de minute, o oră.
- Pune la fiert stafidele, împreună cu vinul, șofran și zahăr, pentru a se hidrata și a se forma un sos, un sirop cu șofran.
- Pentru un plating ușor, tăie o felie de Pască peste care adaugă stafidele cu vin alb și șofran. Pentru prospețime am adăugat căpșuni, puțin sos pe farfurie și ca decor am folosit izomalt (îndulcitor) cu arome de fructe de pădure, pentru o aromă puternică.