Dacă se numără printre preparatele tale preferate pentru masa de dimineață sau la gustare, încearcă această rețetă de pate de ficat făcut de casă, de la Chef Alexandru Dumitru. Este mult mai gustos și mai sănătos decât varianta din comerț!
Deși a căpătat o reputație proastă din cauza aditivilor și a ingredientelor folosite la pateul comercializat în magazine, pateul de ficat este, de fapt, un preparat foarte gustos și sănătos. Asta dacă este preparat cum trebuie. Și cum altfel am putea fi siguri de asta, dacă nu preparându-l chiar noi, acasă?!
Ficatul de pui conține vitaminele A, B12 și B3 – care ajută la scăderea colesterolului și menținerea glicemiei la valori normale – dar și seleniu (care ajută la funcționarea glandei tiroide). Gătit corect, pateul este o bună alegere atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.
Chef Alexandru Dumitru, de la Anika Restaurant, ne propune o rețetă simplă, ușor de preparat, la finalul căreia vei obține un pate cu o textură cremoasă și un gust fin, delicios! Înainte însă de a v-o împărtăși, hai să-ți facem cunoștință cu bucătarul!
Două vorbe despre Chef
Alexandru Dumitru este un Chef pasionat de bucătărie și fascinat de ingredientele pe care le dăruiește pământul românesc. După ce și-a ascuțit cuțitele și cunoștintele culinare în străinătate, alături de mari Chefi cu stele Michelin, Alexandru s-a întors în țară, unde a început o adevărată vânătoare de ingrediente locale – prin piață, la ferme, prin păduri și prin gospodăriile oamenilor. Explorând și experimentând, creează preparatele lui pornind de la aceste ingrediente aparent simple, dar pline de savoare. Anul trecut, în 2019, Ghidul Gault&Millau România l-a desemnat Bucătarul-șef al anului. Acum poți gusta din preparatele sale la restaurantul Anika, un restaurant cu bucătărie experimentală de improvizație, care are ca punct de pornire ingredientele locale și ca inspiratie rețetele rare, vechi, românești.
Rețetă de pate de ficat, făcut în casă
Ingrediente
- 500 gr ficat pui (sau de curcan)
- 2-3 cepe (în funcție de mărime)
- 1 morcov
- 2-3 căței de usturoi
- 1 sfeclă roșie
- 100 ml vin roșu
- 200 ml smântână pentru gătit
- 100 g unt
- 50 g ulei de măsline
- 15 g sare
- 2-3 g piper negru
Mod de preparare
- Taie ceapa fâșii cât mai subțiri (pentru a accelera procesul de gătire), la fel și morcovul și sfecla.
- Pune-le la călit în ulei de măsline, la foc mediu. Adaugă sarea și piperul.
- După 15 minute, adaugă usturoiul și ficatul de pui, și călește-le la foc mediu spre mare, timp de 5 minute.
- Adaugă vinul roșu și lasă pe foc până când cantitatea de vin s-a redus.
- Adaugă smântâna și untul și mai lasă tigaia pe foc mininim 15 minute.
- Punem amestecul în blender, în 2-3 tranșe, având grijă să nu umpli cana prea mult (o cană plină afectează cremozitatea pateului). Blendează și pune pateul de ficat într-o caserolă.
- Opțional, poți turna unt topit peste pateu, pentru a preveni oxidarea. Se păstrează la frigider.
Descoperă și alte rețete din seria #RețeteDeChef: