Zilele acestea, peste tot dai cu ochii de poze cu cozonaci, care mai de care mai umflați și aranjați. E și normal, doar vine Paștele! Dar pun pariu că un cozonac simplu și bun ca cel propus de chef István Deák, nu ai mâncat!
Dacă îți place cozonacul și aroma pe care o răspândește în toată casa când îl bagi la cuptor, încearcă această rețetă de cozonac simplu ca pe vremuri, când nu se folosea rahat și cacao, de la chef István Deak.
Două vorbe despre chef
István este maestrul bucătar care stă în spatele rețetelor de la restaurantele NOR, Stadio, Cișmigiu Bistro și Social 1. S-a născut într-un sat de lângă Brașov și, până să ajungă la liceul de muzică pentru a studia chitara clasică, nu își dăduse seama că, de fapt, gătitul este vocația sa. Ajuns în oraș, „în chirie“, István a trebuit, pentru prima oară în viață, să își cumpere mâncare și cum nu i-a plăcut nimic din ce-a găsit, s-a apucat de gătit. Deja la Conservator, în Cluj, experiența își spunea cuvântul și venitul la masă la István începuse să fie un obicei apreciat de toți colegii. Acela a fost momentul în care a înțeles că are ce căuta într-o bucătărie. A renunțat la muzică și și-a urmat pasiunea. Iar în scurt timp a ajuns să conducă cele mai renumite bucătării din Cluj, inclusiv în industria hotelieră, și a parcurs numeroase cursuri de specializare în toate domeniile gastronomiei, inclusiv în lumea deserturilor franțuzești. Poate tocmai de aceea, nu dă greș cu niciunul din preparatele sale, fie că e vorba de un aperitiv inedit, o salată, un preparat genial din carne sau un desert spectaculos. Sau… de un cozonac!
Rețetă de cozonac simplu, ca pe vremuri, când nu era rahat și cacao
Rețetă pentru 4 cozonaci (ca doi nu ne ajung):
Ingrediente:
- 2 kg făină 000
- 60 g drojdie
- 700 ml lapte călduț
- 520 g zahăr
- 8 ouă, la temperatura camerei
- 220 g unt topit
- 180 ml ulei de sâmburi de struguri
- 4 păstăi de vanilie (miezul)
- 10 g sare
Pentru ungere: gălbenușul de la 2 ouă și 100 ml lapte
Mod de preparare:
- Înainte de a te apuca de treabă, încălzește laptele cât să fie călduț și cerne făina. Nu uita că ouăle se folosesc la temperatura camerei!
- Sfărâmă drojdia într-un castron și amestec-o cu o lingură de zahăr (din cantitatea din rețetă), 100 ml de lapte călduț și o linguriță de făină. Amestecă bine și lasă totul la fermentat, 15 minute, la un loc călduros.
- Pentru aluat, pune într-un bol mare ouăle întregi, zahărul rămas și semințele de vanilie. Amestecă ingredientele cu mixerul, la viteză medie, adăugând și zahărul. Mixează aproximativ 6 minute, până obții o spumă albă și lucioasă.
- Adaugă drojdia crescută și făina și frământă 10 minute.
- Apoi începe să încorporezi grăsimile: toarnă treptat din unt și ulei, în 5-6 tranșe, până obții un aluat fin (durează aproximativ 20 de minute).
- În cuptorul oprit, introdu bolul cu aluat și lasă-l la dospit aproximativ 40 de minute.
- Răstoarnă aluatul pe o suprafață ușor uleioasă și întinde-l cu sucitorul, la grosimea de 2 cm. Apoi împăturește aluatul în trei.
- Împarte aluatul în 8 bucăți de 500 g fiecare și formează biluțe din ele. Acoperă-le și lasă-le pe masă timp de 10 minute. Întinde-le fâșii lungi, în formă de sul, lungi cât forma de chec în care le vei coace.
- Pentru un cozonac, împletește două suluri, nu foarte strânse, și așează-le în forma de chec. Urmează a doua dospire, timp de o oră și 30 de minute.
- După ce au stat la dospit, unge cozonacii cu gălbenușurile amestecate cu lapte și bagă-i în cuptorul preîncalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute.
- Când s-au copt, scoate cozonacii din forme și lasă-i la răcit pe un grilaj.