Nu există loc mai bun pentru a trăi Săptămâna Mare decât în Țara Sfântă, unde s-a întâmplat totul… Paștele la Ierusalim, în Țara Sfântă, este unul dintre cele mai incitante și speciale momente pentru creștini. Asta pentru că, se înțelege, oferă o experiență unică de a petrece vacanța chiar în locul în care a avut loc povestea originală.
Creștinii ortodocși și catolici se adună în Biserica Sfântului Mormânt din Orașul Vechi al Ierusalimului, trecând pe la locurile cu însemnătate ale răstignirii, înmormântării și învierii lui Iisus încă din secolul al IV-lea. Ierusalim este piesa centrală a acestor evenimente, desigur. Acolo unde această sărbătoare se simte cel mai adânc.
Sărbătoarea Învierii Domnului în Ierusalim
Mii de pelerini se îngrămădesc în Țara Sfântă pentru cea mai importantă săptămână din calendarul creștin – Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Este cel mai emblematic loc pentru a comemora ultimele zile din viața lui Isus, pe care le-a petrecut în Ierusalim. Zilele centrale ale Săptămânii Mari sunt Duminica Floriilor, Vinerea Mare, Sâmbăta Mare. Iar punctul culminant e în Duminica Paștelui.
Ierusalimul organizează slujbe religioase și pelerinaje în Săptămâna Mare atât pentru comunitățile catolice, cât și pentru cele ortodoxe. Sărbătorile sunt destul de asemănătoare, dar există diferențe în ritualuri și în zilele în care acestea au loc.
Duminica Floriilor
Începutul oficial al sărbătorii cade în Duminica Floriilor, dată care este diferită pentru fiecare mărturisire. Este ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim pe un măgar și a fost salutat cu frunze de palmier. Această intrare triumfătoare în oraș este reconstituită după-amiaza, după Liturghia de dimineață. Mii de oameni iau parte la procesiunea de pe Muntele Măslinilor, locul de intrare al Domnului Iisus în Ierusalim. De obicei, traseul procesiunii trece pe lângă Biserica Tuturor Națiunilor, Biserica Sfânta Ana, Poarta Sf. Steven (cunoscută și sub numele de Poarta Leilor), Orașul Vechi și Via Dolorosa. Pe drum, pelerinii se roagă și cântă cântece religioase în toate limbile.
Vinerea Mare
În Vinerea Mare, Orașul Vechi este plin de pelerini dornici să urmeze pașii lui Isus până la Golgota, unde a fost răstignit. Procesiunea numită „drumul crucii“ începe la ora 11:30 cu plecare de la prima oprire, pe Via Dolorosa. Opririle din drumul crucii, cunoscut și ca Via Dolorosa, sunt ca o narațiune a ultimelor ore din viața pământească a lui Iisus. Ele slujesc ca o aducere-aminte puternică a felului smerit în care Iisus a fost dispus să-și lase la o parte orice privilegiu al divinității, ca să ne asigure o cale spre mântuire prin jertfa Sa.
În seara Vinerii Mari, credincioșii reconstituie înmormântarea lui Hristos, ducând trupul în mormântul de la Bazilica Sfântului Mormânt.
Lumina Sfântă în Sâmbăta Mare
În timp ce în alte părți Sâmbăta Mare ar putea să nu aibă o semnificație specială, în comunitatea ortodoxă din Ierusalim este o zi foarte așteptată. Din nou, mii de creștini din toată lumea se adună în Biserica Sfântului Mormânt pentru a asista la o ceremonie miraculoasă a Sfintei Lumini. Ceremonie care are loc în sâmbăta dinaintea Paștelui Ortodox. Lumina vine din mormântul lui Iisus. Patriarhul, apoi, aprinde o lumânare și împrăștie Lumina Sfântă în întreaga congregație.
Duminica Paștelui
Duminica Paștelui aduce bucuria Învierii lui Hristos. Această zi este marcată de liturghii mari și bucurii copleșitoare (uneori și lacrimi de bucurie) în rândul creștinilor religioși. Cu siguranță îți vei aminti de Săptămâna Mare trăită în mijlocul decorului original, dacă mergi să petreci Paștele la Ierusalim.
Cele mai impresionante momente de Paște în Ierusalim
- unul dintre cele mai emblematice elemente ale Paștelui la Ierusalim este celebra procesiune desfășurată în Vinerea Mare. Mii de pelerini creștini mărșăluiesc de-a lungul Via Dolorosa din cartierul creștin al Orașului Vechi.
- Sâmbătă, creștinii ortodocși sărbătoresc ceremonia aprinderii Focului Sfânt, când mii de oameni se adună pentru a aștepta aprinderea miraculoasă a lumânării Patriarhului cu Lumina Sfântă din interiorul mormântului. Momentul este de-a dreptul impresionant!
- În Duminica Floriilor, fluxul de pelerini care coboară pe Muntele Măslinilor (care poate fi vizitat în acest tur al Muntelui Măslinilor din Ierusalim și al Muntelui Templului) cântând imnuri și purtând frunze de palmier.
- Pentru creștinii protestanți, punctul culminant al Duminicii Paștelui este Slujba Răsăritului de la Mormântul Grădinii.
Iar dacă anul ăsta îți petreci Paștele în România, uite cum e Paștele în Bucovina și cum se sărbătorește la mănăstirile din Moldova.