Castelul Cantacuzino din Busteni este un exemplu fericit de revenire in peisajul public a vechilor palate, castele si conace din Romania. Recuperat de familia proprietarilor, a fost vandut si revandut, aflandu-se acum in proprietatea mai multor investitori. Cei care se ocupa de el sunt o familie mixta, austriaco-ruso-romana.
Restaurantul se numeste Canta Cuisine, un joc de cuvinte, si s-a deschis in 2012. Dupa cum ne-a spus bucatarul sef, Romica Harabagiu, bucataria e fusion, noi zicem ca e internationala. Probabil este fusion pentru ca face modificari in specificul diverselor bucatarii, insa denumirile felurilor de mancare sunt cele clasice, ceea ce poate dezorienta un client avizat. Acestea reflecta experienta chef-ului, acumulata prin diverse colturi ale lumii, cea mai mare fiind in Franta. Am vazut ca a modificat unele feluri asiatice si chiar franceze, ca sa se potriveasca gustului local (ceea ce ne asteptam sa fie iute era dulce – o salata asiatica, supa de ceapa era si ea usor modificata ); probabil ca a ajuns la solutia asta dupa mai multe incercari si consultari cu clientii si cu proprietarii. Nu e rau, dar poate ca ar trebui mentionat undeva. Meniul cuprinde si paste si peste, probabil ca sa acopere cererile diverse ale clientilor, care vin in principal din Brasov si Bucuresti, fie pentru ca sunt in tranzit, fie pentru ca petrec cateva zile in statiunile din zona. Inteleg ca unii vin special pentru Canta Cuisine.
Noi am fost trei si am apreciat in unanimitate un foie gras facut acolo, supa de pui cu taietei si cappucino de ciuperci, plus selectia de vinuri (am vazut inclusiv un Riesling dulce 2001 Sirena Dunarii, foart rar). Amenajarea e frumoasa, salonul in care am stat noi fiind o combinatie de clasic si modern. Castelul in sine este foarte ofertant, iar gradina e exceptionala. Serviciul prietenos, ambianta placuta, mancarea buna si foarte buna fac din Canta Cuisine un popas care te ajuta sa traversezi usor Valea Prahovei.