Renumită în întreaga lume pentru preparatele sale tradiționale și pentru apele limpezi din jurul insulelor, Thailanda e o națiune gurmandă, care are multe de oferit. În acest mini-dicționar gastronomic vom încerca să acoperim tot ce are de oferit Thailanda la farfurie. În food court-urile ei, dar și în restaurante renumite, cu stele Michelin.
Bangkok și Chiang Mai sunt marile centre culinare ale țării, oferind crema restaurantelor gourmet thailandeze și cele mai bune bucătării internaționale. Baan Tepa, un restaurant din Bangkok, tocmai a primit două stele Michelin, fiind consemnat în ediția 2024 a Ghidului Michelin Thailanda. Condus de o femeie chef (Tam Chudaree Debhakam), Baan Tepa traduce filozofia „from farm to table” printr-un tur interactiv își invită oaspeții. Totul se finalizează într-un meniu de degustare thailandez contemporan, cu o atenție minuțioasă la detalii.
Cum am putea descrie Thailanda la farfurie?
Bucătăria thailandeză „regală” se diferențiază în principal prin calitatea ingredientelor, complexitatea preparării și modul în care este prezentată mâncarea. O mare grijă este acordată modului în care arată preparatele individuale. Acestea sunt servite în porții mici, decorate cu fructe și legume sculptate într-un mod care obișnuia să fie prerogativa bucătarilor regali.
Stai fără griji, restul țării nu este în niciun caz un pustiu gastronomic… Poți mânca bine și ieftin chiar și în cele mai mici orașe provinciale, dintre care multe oferă atracția suplimentară a specialităților regionale. De fapt, ai putea mânca mai mult decât adecvat fără a intra vreodată într-un restaurant. Asta pentru că vânzătorii ambulanți de alimente care vând gustări calde și reci sunt peste tot. Chiar și în cele mai neașteptate locuri – cum ar fi în trenuri și autobuze. Iar piețele de noapte sunt deschise de la amurg până în zori.
Clean Food, Good Taste
Igiena e de luat în calcul atunci când mănânci unde te duce pofta în Thailanda. Dar fiind prea precaut, riști să cheltuiești o mulțime de bani și să ratezi unele delicii locale autentice. Alimentele cu risc ridicat sunt fructele proaspete, salatele, înghețatele, crustaceele și carnea crudă, peștele și ouăle insuficient preparate, așa că stai departe de ele. Ori te duci la acele tarabe alimentare și restaurante care afișează la intrare un indicator care spune „Clean Food Good Taste”. E vorba de un proiect de salubrizare alimentară înființat de Ministerul Sănătății Publice și alte organizații locale.
Unde să mănânci în Thailanda: piețele locale de noapte
Aproape toate unitățile de cazare au o bucătărie. Și, în timp ce unele sunt excelente, marea majoritate servesc imitații slabe ale mâncărurilor occidentale. Asta, alături de versiuni la fel de palide ale mâncărurilor thailandeze comune. Cele mai ieftine restaurante și cafenele thailandeze oferă un singur tip de mâncare, sau au o sigură metodă de preparare. Spre exemplu, un „restaurant de tăiței” va face tăiței prăjiți și/sau supe de tăiței. Plus, poate, un orez prăjit. Dar nu vor avea curry sau preparate din carne sau pește.
În mod similar, un restaurant care afișează pui și rațe întregi fripte în vitrină va oferi simple felii din păsările expuse. De obicei, cu ardei iute și sosuri, servite cu orez. Dar meniul lor probabil nu se va extinde la tăiței sau pește. În timp ce în „restaurantele de curry” opțiunile sunt limitate la curry.
N-ai cum (și nici de ce) să le ratezi
Piețele locale de noapte din Thailanda, cunoscute sub numele de talaat yen în limba thai, se găsesc în toate orașele și zonele turistice din țară. Acestea sunt destinații populare pentru cei care doresc să experimenteze autenticitatea culinară și atmosfera locală. Majoritatea funcționează de la 6 seara la 6 dimineața și pot fi găsite de obicei în apropiere de piața de fructe și legume sau de stația de autobuz. De cele mai multe ori, sunt cele mai bune și mai distractive locuri de mâncat, ca să nu mai vorbim că sunt și mai puțin costisitoare. După un festin iute/sărat care îți umflă buzele mai ceva ca siliconul, o băutură de fructe și un desert, vei ieși cu doar 150 de baht mai sărac.
Capitala Thailandei este plină de talaat yen-uri, în special în zonele precum Khao San Road, Chinatown (Yaowarat) și Asiatique the Riverfront. În orașul de nord Chiang Mai, piața de noapte Chang Klan și piața Sunday Walking Street sunt renumite pentru oferta lor culinară. În orașul Patong Beach din Phuket, vei găsi diverse talaat yen, în special în jurul Bangla Road și piața de noapte din Patong.
Ce găsești într-un talaat yen?
Vreo 30 de bucătării „specializate” fiecare pe câte un fel de mâncare tradițional. Vânzătorii de tăiței și orez prăjit sunt cei mai vizibili. La fel și tarabele cu dulciuri, pe care stau îngrămădite prăjituri lipicioase de orez, învelite în frunze de banane. Sau pungi de clătite mici, de porumb dulce, fierbinți.
Nicio piață de noapte nu este completă fără taraba sa de băuturi din fructe: shake-uri de banane și sucuri proaspăt stoarse de portocale, lămâie și roșii. În cele mai bune situații, vei găsi mult mai mult: curry, porumb dulce la grătar, bețe de bambus „satay” de porc și pui. Dar și insecte prăjite (aviz doritorilor de experimente culinare). Plus nelipsitele ananas proaspăt, pepene verde și mango. Și – dacă orașul este lângă un râu sau lângă mare – grămezi de pește proaspăt.
După ce ai ochit ce poftești, comandă direct bucătarului sau băieților de pe lângă el și așază-te la o masă. Iar după ce termini, în unele piețe poți plăti celui mai apropiat bucătar, chiar dacă ai mâncat de la mai multe tarabe. Par să se înțeleagă ei după ce pleci tu. În alte piețe mai mari, în special în Bangkok, cumperi mai întâi niște cupoane și, în această valoare alegi alimente și băuturi de la orice tarabă.
Cum mănânci preparatele thai?
Cu o furculiță în mâna stângă, și o lingură în mâna dreaptă. Nu este nevoie de un cuțit, deoarece mâncarea este servită în bucăți de dimensiuni mici, care sunt împinse pe lingură cu furculița și băgate în gură. Tacâmurile vin la masă înfășurate într-un șervețel roz, uimitor de mic. Thailandezii îl folosesc pentru a șterge furculița, lingura și farfuria înainte de a mânca. Bețișoare vei primi dacă mănânci tăiței, iar orezul lipicios se mănâncă cu cele trei degete mari ale mâinii drepte.
Preparate thailandeze tradiționale
Iute, acru, amar, sărat și dulce – sunt cele 5 gusturi fundamentale, toate servite de Thailanda la farfurie. Mâncarea vine la masă toată în același timp, ca să poată fii împărțită între prietenii meseni. Urmează un dicționar gastronomic care îți va lăsa gura apă:
#1. Guay Teow (supă de tăiței din Thailanda)
Guay teow este, fără îndoială, una dintre cele mai populare mâncăruri thailandeze și poate fi găsită aproape peste tot. Guay teow descrie orice tip de supă de tăiței. Poate fi făcută cu pui, porc sau vită (rareori vegetariană). Iar tăițeii sunt fie de orez, fie de ou. De cele mai multe ori, se adaugă, de asemenea, chifteluțe. Sau wontons (un tip de dumpling tradițional în bucătăria chinezească, popular și în alte bucătării asiatice, umplute cu carne tocată și legume).
#2. Tom Yum Goong (supă picantă de creveți)
Acest preparat iconic este îndrăzneț, aromat și foarte picant. Tom yum goong este creat cu ingrediente thailandeze chintesențiale. Printre ele se numără lemongrass, ardei iute, frunze de lime kaffier, ceapă eșalotă, suc proaspăt de lămâie, mult sos de pește și galangal. Cel din urmă este rădăcina unei plante asemănătoare cu ghimbirul, dar cu diferențe semnificative în gust și aromă. La toate se adaugă creveți proaspeți și ciuperci. A, și cremă de nucă de cocos, dacă dorești versiunea cremoasă.
#3. Som Tam (salată picantă de papaya verde)
Som tam provine din Isaan (nord-estul Thailandei) și este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din această țară. Clasicul som tam conține papaya verde mărunțită, roșii, morcovi, arahide, creveți uscați. Alături de fasole, zahăr de palmier, pulpă de tamarind, sos de pește, suc de lămâie, usturoi. Și mult ardei iute.
#4. Laab (salată picantă cu mentă)
Laab vine tot din Isaan și este o salată cu carne sau ciuperci și mentă. Carnea poate fi pui sau porc. Și nu este recomandat celor care nu pot mânca iute, pentru că este extrem de picant! Notează și asta: pet nit noi = doar puțin picant. O să ai nevoie!
#5. Pad Thai (tăiței prăjiți în stil thailandez)
Pad thai este unul dintre felurile de mâncare naționale din Thailanda. Ar putea fi un bun început pentru cei care sunteți la prima vizită culinară aici. Pad thai conține tăiței, creveți sau pui, dar există și varianta vegetariană. Și este disponibil la aproape fiecare colț care servește mâncare stradală, fiind o masă ieftină și gustoasă.
#6. Pad See Eiw (tăiței lați, prăjiți)
Tăiței lați de orez, prăjiți într-un sos gros de soia întunecat cu pui, carne de porc sau carne de vită, precum și broccoli chinezesc sau varză. O alegere aromată și sigură. O opțiune excelentă pentru cei care nu se descurcă cu iuțeala mâncărurilor thailandeze mai picante. Cutezătorii pot adăuga fulgi de ardei iute uscați, oțet sau ambele.
#7. Khao Pad (orez prăjit)
Orezul aburit (khao) este servit alături de majoritatea preparatelor și este și cea mai frecvent auzită expresie care are legătură cu mâncarea. „A mânca” este kin khao (care s-ar traduce literalmente cu „mănâncă orez”). Altfel spus, orice merge cu orez în stilul thai, nu? Khao pad înseamnă orez prăjit și mai conține ou și ceapă. Fiecare își drege gustul după preferințe cu condimentele de pe masă.
#8. Panang (fel de curry din Thailanda)
Panang curry este un pic mai blând decât celelalte rețete de curry din Thailanda. Din acest motiv, este popular printre turiștii care rămân în „zona sigură” în ceea ce privește iuțeala. Panang curry este, de regulă, servit cu creveți, deși există și opțiuni vegetariene. Notează: Gaeng Keow Wan (curry verde) este cel mai iute tip de curry thailandez.
#9. Khao Soi (supă cremă de tăiței cu curry de nucă de cocos)
Probabil chintesența stilului de mâncare din nordul Thailandei, Khao soi este o supă de inspirație birmaneză, cu curry de nucă de cocos și tăiței. Poate fi cu pui, cu vită, cu porc sau vegetariană. Are o bază bogată de curry de nucă de cocos și tăiței de ou fierți. Și este garnisit cu tăiței de ou crocanți prăjiți, frunze de muștar murate, ceapă eșalotă, lime și ardei iute măcinat și prăjit în ulei. Khao soi ar trebui să fie pe lista tuturor celor care călătoresc în nordul Thailandei, fiind considerată un „must to” al orașului Chiang Mai.
Dicționar culinar thailandez
- kaeng – curry
- tom – supe (sau preparate care implică fierberea)
- yam – salate sau aperitive picante
- kway tiaw – tăiței de orez sau preparate care conțin
- ba mii – tăiței de ou (haeng înseamnă uscat, adică fără mult lichid, iar phat prăjit)
- khao – orez (khao pad – orez prăjit; khao niaw – orez lipicios, tradițional din Isaan, cel care se mănâncă cu degetele)
- roti – lipie, inspirată din bucătăria indiană
- khanom – desert
- nam plao – apă potabilă (în Thailanda nu se bea apa de la robinet)
- nam – suc de fructe (nam manao – suc de lime; nam som – suc de portocale; nam kluay – suc de banane; nam malakaw – suc de papaya; nam sapparot – suc de ananas; nam maprao – apă de cocos; nam awy – suc de trestie de zahăr)
- chaa – ceai (chaa yen – ceai thailandez rece; chaa dam – ceai negru; chaa khiao – ceai verde; chaa ron – ceaiul oolong)
- kaafae – cafea (s-ar putea să o găsești și așa: kaafae boran sau kopii – cafea tradițională; kaafae sot – cafea occidentală)
- bia – bere
Ce ar fi musai de văzut în Thailanda
Din punct de vedere culinar, Thailanda este o nebunie de arome și texturi cu care n-ai avea cum să te plictisești niciodată.
Bangkok
Dacă ridici nasul din farfurie, merită să vezi Bangkok-ul pentru a vizita Grand Palace, un complex arhitectural impresionant, fostul sediu al rezistenței oficiale a regilor Thailandei dinastiei Chakri (1782-1920). Printre principalele atracții ale complexului se numără Wat Phra Kaew, cel mai important templu budist din complex și găzduiește o statuie de Buddha înălțată dintr-un singur bloc de jad numită Phra Kaew Morakot (Buddha Smarald). Acest templu este adesea considerat cel mai sfânt loc budist din Thailanda.
Thailanda pe scurt
- Dacă ești în Thailanda pentru viața de noapte, nu rata Capitala.
- Pentru a descoperi meșteșugurile thailandeze atunci du-te în Chiang Mai. Vezi cum se produc celebrele umbrele de hârtie și bumbac. Sau cum se fac hainele și țesăturile (în unele ateliere poți să-ți comanzi hainele pe loc, pe măsura ta). E multă cultură în locurile astea!
- Vrei plajă și ape limpezi? Pentru plaje și rezervații naturale, fugi în Ko Samui, insula tropicală din apropierea coastei de est a țării. Plajele populare sunt Chaweng Beach, Lamai Beach, Bophut Beach.
- Pentru istorie 100%, recomand orașul istoric Ayutthaya. Situat în valea râului Chao Phraya, la aproximativ 80 de kilometri nord de Bangkok, orașul este renumit pentru situl său arheologic impresionant. E o fostă capitală a Regatului Ayutthaya, care a existat între secolele XIV și XVIII. Ruinele Ayutthaya includ temple, palate, statui și alte construcții antice care oferă o perspectivă asupra gloriei trecute a regatului Ayutthaya. Printre cele mai notabile sunt Wat Mahathat, Wat Phra Si Sanphet și Wat Chaiwatthanaram. În temple poți vedea statui ale lui Buddha, inclusiv celebrul cap Buddha cuprins între rădăcinile unui copac din Wat Mahathat.
Thailanda este, cu siguranță, una dintre cele mai populare destinații exotice. Și ai toate motivele să o vizitezi!
Și tot din seria destinațiilor exotice, povestim și despre Dubai. IAr pentru că nu mai e mult și vine vacanța copiilor, din februarie, uite și câteva destinații perfecte pentru familii cu copii.