Transilvania isi intareste foarte bine pozitia in spectrul culinar romanesc. Pe langa evenimentele culinare din zona, acum in sudul Transilvaniei se pregateste si un festival de cultura gastronomica. Transilvania Gastronomica – Food Culture Festival, este primul festival de acest tip din sudul Transilvaniei.
Astfel, in perioada 4 – 20 septembrie, se va desfasura la Sibiu prima editie a festivalului Transilvania Gastronomica – Food Culture Festival, primul festival de cultura gastronomica pentru sudul Transilvaniei, organizat de asociatia My Transylvania.
Scopul festivalului este de a descoperi si intelege gastronomia locala autentica prin evenimente culinare, dar si de a invita publicul interesat si specialistii din domeniu sa participe la crearea unei identitati gastronomice regionale. Festivalul este o actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.
De la brunch-uri pregatite de localnici, rute gastronomice si sesiuni de live cooking pana la gala de premiere si conferinte pe tema dezvoltarii gastronomice, evenimentele culinare din cadrul festivalului au fost concepute atat pentru gurmanzi, cat si pentru specialisti – producatori locali sau proprietari de restaurante.
Participantii vor explora gusturile traditionale ale Transilvaniei, in cadrul unor evenimente tematice: de la cultura gastronomica a diverselor comunitati etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking) si a regiunilor rurale din judetul Sibiu (Rural County Brunch), la cea a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic), dar si a regiunilor istorice care se afla la o mai mare departare (Taste of Romania).
In timpul festivalului, participantii vor putea gusta, in 10 restaurante locale, preparate care imbina cu mestesug urbanul si ruralul (in cadrul Sibiu City Menu). Vor avea loc sesiuni de live cooking, deschise publicului (New Transylvanian Cuisine), dar si un brunch cu preparate de sezon (Gourmet Brunch).
Festivalul Transilvania Gastronomica isi propune sa sustina producatorii locali si sa incurajeze initiativele culinare regionale, printr-o serie de evenimente dedicate specialistilor. Acestea sunt organizate in parteneriat cu Asociatia Judeteana de Turism Sibiu si cuprind prezentari ale unor rute gastronomice (Drumul Brânzei Sibiu, Drumul Vinului Prahova, Saxon Greenway – Cultural Foodscapes and Foodways), a producatorilor locali (Meet the Local Producers), a unor povesti de succes in gastronomia locala (Follow Your Taste). La finalul Festivalului, vor avea loc o conferinta pe tema dezvoltarii culturii gastronomice in sudul Transilvaniei si o gala de premiere a celor mai bune initiative locale in domeniu.
Programul festivalului Transilvania Gastronomica:
Sibiu, 4 – 20. Septembrie 2015
A. Evenimente culinare pentru publicul larg:
* Sibiu City Menu – (Sambata, 04.09 – Duminica, 20.09.15)
Restaurante participante: Kulinarium, Atrium, Café Wien, Jules, Pasaj, Felinarul, Weinkeller, Syndicat Gourmet, Villa, Cotton-Trattoria Ciao Italia, La Cuptor, Esskultur, Hermania.
Retete regionale reinterpretate si oferite sub forma unui meniu de sezon in fiecare din restaurantele participante
* Neighborhood Cooking – (Sambata, 05.09.15 – 18:00 – 22:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Brunch cu retete vechi din comunitatile sibiene
* Rural County Brunch – (Duminica, 06.09.15 – 11:00 – 15:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Brunch cu specialitati ale zonelor rurale din judetul Sibiu
* Five Regions Picnic – (Duminica, 06.09.15 -15:00 – 18:00, Curtea Casei Teutsch: Str. Mitropoliei 30) Picnic cu produse gastronomice din regiunile vecine Transilvaniei: Apuseni, Oltenia, Muntenia, Transilvania de Nord
* Gourmet Brunch – (Vineri, 11.09.15 – 17:00 – 22:00, Restaurant Syndicat Gourmet: Str. Targului 10)
Brunch cu preparate de sezon: vinete, rosii si branza
* New Transylnanian Cuisine – (Sambata, 12.09.15, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Live cooking cu retete locale reinterpretate din sudul Transilvaniei
* Taste of Romania – (Duminica, 13.09.15 – 11:00 – 15:00, Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Brunch cu specialitati din regiunile istorice ale Romaniei: Bucovina, Moldova, Delta, Maramures, Banat
Pentru inscrieri la evenimentele culinare va rugam sa scrieti un e-mail la adresa contact@mytransylvania.ro sau sa sunati la 0747-032.619! Participarea se face in in baza unei confirmari in limita locurilor disponibile iar plata va fi facuta in functie de consumatie conform preturilor de lista ale restaurantelor participante.
B. Evenimente de cultura gastronomica pentru specialisti
* Lansarea Sibiu City Menu – (Vineri, 04.09.15 – 12:00 – 13:00, Primaria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Lansarea unor meniuri cu retete locale preluate de restaurante din Sibiu si reinterpretate
* Cultural foodscapes and foodways – (Vineri, 04.09.15 – 13:00 – 14:00, Primaria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Prezentarea unor drumuri tematice si rute culturale cu focus pe gastronomie
* Meet the local producers – (Vineri, 04.09.15 – 15:00 – 16:00, Libraria Habitus, Piata Mica 4)
Micii producatori din sudul Transilvaniei se prezinta
* Feedback Gastronomy – (Vineri, 11.09.15 – 10:00 – 11:00, Libraria Habitus, Piata Mica 4)
Importanta feedback-ului in mediul online in gastronomie
* Follow your taste – (Vineri, 11.09.15 – 11:00 – 12:00, Libraria Habitus, Piata Mica 4)
Povesti de succes in crearea de cultura gastronomica locala
* Conferinta gastronomie locala – (Vineri, 11.09.15 – 12:00 – 14:00, Primaria Sibiu, sala 203, Str. Brukenthal 2)
Dezvoltarea culturii gastronomice si a turismului gastronomic
* Award Gala – (Sambata, 12.09.15 – 20:00 – 22:00, , Restaurant Jules: Str. Mitropoliei 6)
Premierea unor initiative din domeniul gastronomiei locale
Pentru inscrieri la evenimentele pentru specialisti va rugam sa scrieti un e-mail la adresa contact@mytransylvania.ro sau sa sunati la 0747-032.619!
Despre Asociatia My Transylvania
Asociatia My Transylvania organizeaza din 2008 evenimente de cultura gastronomica si alternative in zona rurala a Transilvaniei, cu scopul intaririi comunitatilor locale si promovarii patrimoniului imaterial.