Se poate spune ca ceaiul verde a devenit un trend. I se atribuie o sumedenie de beneficii pentru sănătate, dintre care faptul că este un puternic antioxidant este cel mai cunoscut. Dar oare nu este și singurul, de fapt?
Cercetătorii sunt de acord că infuzia vine la pachet cu niște plusuri, însă se pare că nu tot ce se spune despre ceaiul verde este și adevărat. Nutriția este o știință și funcționează pe baza testărilor, iar specialiștii spun că acestea sunt încă la început pentru a se trage o concluzie clară.
Compușii minune ai ceaiului verde
Potențialele beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde derivă din catehine, care sunt compuși antioxidanți puternici ai flavonoidelor. O anume catehină în special, cunoscută sub denumirea de EGCG (Epigallocatechin Gallate), se găsește în cantități mai mari în frunzele de ceai verde decât în cele de ceai negru sau alb. Acest compus poate fi chiar mai puternic decât vitaminele C și E, care în sine sunt antioxidanți foarte puternici. Iar acest efect ajută la prevenirea degradării celulelor.
Ceaiul verde are, de asemenea, cantități mici de minerale care sunt importante pentru sănătate. Recomandat este să alegeți o marcă de ceai verde de calitate superioară, deoarece unele dintre mărcile de calitate inferioară pot conține cantități excesive de fluor.
Teorii despre beneficiile ceaiului verde
Exista multe teorii legate de beneficiile ceaiului verde, una dintre acestea fiind că ceaiul poate fi folosit cu succes pentru a scăpa de kilogramele nedorite. Astfel, potrivit studiilor efectuate la Universitatea California, în cadrul departamentului de nutriție, cafeina și catehinele din frunzele de ceai ar avea un rol important în accelerarea metabolismului și procesarea grăsimilor. Este nevoie de o cantitate foarte mare de ceai verde și de asemnea de un regim alimentar atent supravegheat pentru a determina pierderile în greutate.
Ceaiul verde a fost de asemenea asociat și cu sănătatea inimii. Într-un studiu efectuat în 2018 pe un eșantion de peste 80.000 de chinezi publicat în Journal of the American Heart Association s-a arătat că ceaiul verde reduce colesterorul rău, LDL. Alte studii arată și că aceleași catehine pot scădea riscurile unui atac de cord, ajută la relaxarea venelor și reduc inflamațiile.
Ceaiul verde a fost asociat chiar și cu scăderea riscului pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel ovarian. Însă declarațiile unor experți din 2016 susțineau că deocamdată există insuficiente dovezi pentru a relaționa consumul de ceai verde cu prevenția cancerului.
De asemenea se mai vehiculează că ceaiul verde ajută la menținerea tânără a celulelor din creier. Un studiu din 2014 publicat în jurnalul PLOS One a arătat că japonezii care beau mai mult ceai au avut semnificativ mai puține degradări ale funcțiilor creierului, însă cercetătorii nu au putut exclude posibilitatea ca subiecții să aibă și alte obiceiuri sănătoase în menținerea sănătății mentale și neuronale.
Concluzii
Un amendament adus acestor cercetări este că ele au avut loc în Asia, acolo unde oamenii au tendința să bea mult mai mult ceai verde. Așa că ar putea fi diferențe majore față de populațiile occidentale.
De asemenea modul în care este consumat ceaiul verde poate să-i diminueze din efectele benefice asupra corpului. Mulți occidentali îl beau cu zahăr alb rafinat, transformându-l în ceva nu tocmai sănătos. Același lucru se poate spune și despre adăugarea laptelui în ceai. Chiar există anumite studii care susțin că adăugarea de lapte în ceaiul verde blochează absorbția antioxidanților.
Așadar, ceaiul verde se bucură de o gamă variată de beneficii, și deși pentru toate există anumite rezerve, concluzia tuturor este că dacă se dorește obținerea maximului de efecte, acesta trebuie consumat ca atare, fără niciun fel de adaosuri.