Ca ingredient principal în guacamole sau alte tipuri de salate, pasat sau feliat, avocado este un fruct versatil, cremos și plin de grăsimi sănătoase și fibre. Aș spune că e perfect, dacă n-ar avea totuși un defect: se coace prea repede. Așa că uite cum se păstrează avocado, ca să reziste mai mult.
Dacă și ție ți s-a întâmplat să cumperi avocado necopt și în câteva zile să trebuiască să renunți la el și să-l arunci pentru că era deja mult prea copt și mult prea moale, acest articol este pentru tine. Mai mult, vei afla și cum să păstrează guacamole mai mult timp. Dacă îl poți congela, dar și ce să faci dacă vrei să-i grăbești coacerea… Pentru că, dacă ești un iubitor de avocado, sigur te-ai confruntat la un moment dat cu una din aceste situații.
Cum alegi avocado când îl cumperi
Mai înainte de orice, ca să te asiguri că avocado se va păstra bine, trebuie să ai grijă ce alegi atunci când cumperi. Alege unul ușor necopt, astfel încât procesul de coacere să aibă loc la tine acasă și să îl poți consuma atunci când va ajunge la maturitatea dorită de tine. Îl poți lăsa să se coacă fie pe blatul din bucătărie, fie în cămară. Îi vor fi necesare cinci zile pentru a se coace.
Reține, însă! Dacă ai cumpărat mai multe bucăți de avocado necopt, nu le pune într-un bol în care se ating unul de altul. Altfel, în acele locuri se va păta.
Când vrei să grăbești coacerea…
Cel mai bine este să înfășori fiecare fruct în hârtie sau să îl pui într-o pungă de hârtie de culoare închisă, maro, pe care să o sigilezi foarte bine. Poți apoi să pui pungile într-o zonă caldă a bucătăriei, chiar și lângă aragaz. În niciun caz nu vei depozita avocado la frigider. (În acest fel coacerea va fi întârziată).
Odată ce avocado s-a copt, dacă nu vrei să îl folosești imediat, îi mai poți prelungi „viața” depozitându-l în lada de jos a frigiderului. Acolo este mai cald decât pe rafturile superioare. Totuși, nu îl vei putea păstra chiar mult timp… Avocado copt trebuie consumat în decurs de una până la trei zile.
Cum se păstrează jumătățile de avocado
Gustul și textura unui avocado sunt optime doar imediat după ce este tăiat. Însă uneori există situații în care nu ai nevoie de un avocado întreg, ci numai de jumătate. Cum se păstrează jumătatea rămasă de la avocado – cu sau fără sâmbure)?
În primul rând, imediat după ce a fost tăiat, jumătatea pe care vrei să o depozitezi trebuie unsă bine cu zeamă de lămâie. Expunerea fructului la aer declanșează un proces chimic numit oxidare. Iar asta nu numai că îi va schimba aspectul într-unul neplăcut, dar îl va face și impropriu consumului. După ce jumătatea a fost unsă cu zeamă de lămâie, se înfășoară bine în folie alimentară din plastic. Asta pentru a o „sigila” cât mai bine și a reduce cât mai mult posibil expunerea la aer. Așa bine împachetat, este mai apoi introdus într-un recipient cu închidere etanșă și depozitat în frigider, în sertarul dedicat legumelor. Nu îți face, însă, mari speranțe că va aștepta cuminte să fie consumat. Și nici că-și va păstra culoarea și savoarea multă vreme. Depozitat în acest mod, avocado tăiat rezistă numai o zi.
Cum se păstrează avocado feliat sau tăiat cubulețe
Deși cu păstrarea jumătăților de avocado mai e cum mai e, în cazul fructului decojit și tăiat felii sau cubulețe, oxidarea nu prea mai poate fi împiedicată. Asta pentru că toată pulpa lui este expusă la aer. Cu toate astea, măcar se poate obține o încetinire a acestui proces.
Pune feliile/cuburile de avocado într-un vas „tapetat” cu suc de lămâie și apasă pe ele așa încât totul să devină cât mai compact. Așa circulă și mai puțin aer în jurul bucăților de fruct. Peste aceste bucăți se pune un prosop de hârtie îmbibat și el în suc de lămâie, iar peste prosopul de hârtie, folie de plastic. Sunt șanse ca depozitat în frigider, tot în sertarul pentru fructe și legume, să poată fi consumat în următoarele cel mult 24 de ore, fără să arate chiar atât de rău.
Un avocado oxidat mai este bun de mâncat?
Ai observat probabil ce culoare urâtă capătă un avocado care a fost tăiat și lăsat câteva minute bune în contact cu aerul, declanșându-se procesul de oxidare. Din punct de vedere chimic vorbind, acest proces are loc din cauza unei enzime. Ele modifică structura fenolilor, niște compuși vegetali care se găsesc în pulpa fructului. Chiar dacă textura și aroma unui avocado oxidat nu mai sunt atrăgătoare și apetisante (gustul devine ușor amărui), consumul lui nu ridică probleme de siguranță alimentară. Deci poate fi mâncat fără nicio frică.
Poți congela avocado?
Deși, e drept, e mai bine să fie folosit în stare proaspătă, da, avocado se poate congela. Curăță-l de coajă, scoate-i sâmburele și feliază-l sau taie-l în cubulețe și stropește bine cu suc de lămâie pentru a opri oxidarea. Așează bucățile de avocado, într-un singur strat, având grijă să nu se atingă între ele, într-o tavă pe care ai pus hârtie de copt. Pune tava la congelator până când avocado îngheață, apoi transferă-le într-o pungă pentru depozitare, în congelator. Ai grijă ca înainte de a o închide să scoți aerul din ea. Congelat sub această formă, avocado poate rezista în congelator 8 până la 12 luni. Trebuie însă să știi că fructul nu va mai fi la fel de versatil ca atunci când este proaspăt.
Decongelarea îl poate face să aibă o textură granuloasă și neplăcută, așa că cel mai bine este să fie folosit ca ingredient în diferite rețete. Se comportă bine în preparate reci, alături de alte ingrediete. Ca de exemplu sub formă de smoothie sau în hummus – faptul că este înghețat conferindu-le acestora cremozitate. Avocado congelat mai poate fi adăugat chiar înainte de servire în supe sau tocănițe.
Cum păstrezi guacamole
Pentru ca guacamole să poată fi păstrat pentru a doua zi (nu mai mult de 24 de ore!) ar trebui ca avocado să nu fie pasat ci feliat sau tăiat cubulețe. Guacamole va fi pus într-un recipient, peste compoziție va fi așezat un prosop de hârtie îmbibat în suc de lămâie și apoi înfășurat strâns în folie de plastic, cu precizarea că atât prosopul de hârtie cât și folia din plastic e bine să fie cât mai aproape posibil de guacamole, pentru a minimiza expunerea la aer. Recipientul va fi închis ermetic, cu capac, și păstrat la frigider.
Uleiul de măsline, o alternativă
O altă opțiune pentru a păstra avocado este să ungi pulpa acestuia cu ulei de măsline, pentru că acesta va crea o barieră între fruct și aer, prevenind astfel oxidarea. Fructul se depozitează tot într-un recipient care se închide ermetic, și tot la frigider. Oricât de bine ar fi depozitat, este bine ca in maxim patru zile să fie consumat.
Știai că… nu e adevărat că dacă lași sâmburele în jumătatea de avocado pe care vrei să o păstrezi îi va întârzia oxidarea. Metodele sigure și corecte de păstrare sunt cele descrise mai sus, cu folosirea sucului de lămâie sau a uleiului de măsline.
Gustos și sănătos, avocado nu ar trebui să lipsească din lista ta de cumpărături. Și cu atât mai mult acum când știi cum se păstrează avocado ca să reziste mai mult. Iar dacă îți place și-l consumi, uite și cum se fac ouăle poșate (că știm bine că fac pereche bună cu avocado toast).