Să alegi un vin bun pentru tine sau pentru cina pe care urmează să o găzduiești poate fi destul de complicat. Mai ales când te găsești în fața unor rafturi de supermarket tixite de sticle, care mai de care mai soioase. Îți venim în ajutor cu o listă care include cele mai populare tipuri de vin, așa încât să mergi la sigur.
Varietatea de struguri și cupajele acestora, a regiunilor și a aromelor propuse de viticultori este debordantă. Așa că un refugiu accesibil în această situație ar fi să alegi din nou și din nou vinul care te-a impresionat ultima dată. Însă trebuie ținut cont că în acest univers magnific păstorit de bătrânul Bachus, varietatea și curiozitatea sunt cheia cunoașterii.
Fără să ne propunem să îți limităm curiozitatea sau să-ți restrângem opțiunile, am adunat, cu toată bunăvoința, cele mai populare tipuri de vin. Așa vei puteai găsi ceva cât mai apropiat de gusturile tale sau ale invitaților tăi, fie că vorbim de albe sau roșii.
Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun ce vin să alegi
În primul rând, este important de știut că vinurile roșii sunt obținute prin fermentarea exclusiv a boabelor de struguri negri cu tot cu coajă și semințe, uneori chiar și cu ciorchine. Din acest motiv, este bogat în taninuri. Acesta este compusul chimic ce provoacă acel gust amărui și sec după o înghițitură, dar și senzația de somn de la finalul sticlei. Pentru o experiență cât mai agreabilă și echilibrată, alege un vin roșu vechi de câțiva ani, servit la temperatura camerei sau puțin sub aceasta. Cu cât vinul este mai închis la culoare sau mai tânăr, cu atât are mai mulți tanini, care vor deveni amari atunci când răcim vinurile roșii. Asortează vinul roșu cu mâncăruri consistente care conțin carne roșie, cum ar fi coaste la grătar, burgeri și friptură, ton sau chiar pizza.
În celălalt colț al ringului, vinurile albe sunt produse atât din struguri albi, cât și din struguri negri. O mențiune importantă e că acestea sunt produsul fermentării exclusive a pulpei de strugure. Astfel, se folosește doar sucul limpede de struguri, ceea ce-l face să aibă mai puțini tanini. Natura sa acidă este cea care conturează aromele sale proaspete, răcoritoare și pregnante. Prin răcire, vinul alb își evidențiază aromele și-și expune întreaga complexitate minerală. Aceste caracteristici îl fac greu de înnobilat prin învechire. Însă îl recomandă pentru construirea unor alte derivate de vin, mai complexe, precum cognacul. Vinul alb se potrivește cel mai bine cu mâncăruri mai ușoare, cum ar fi carne de pasăre, pește și alte fructe de mare, curry, tacos, brânzeturi sau salate.
Cele mai populare tipuri de vin pe care poți miza
Chardonnay
Este atât de popular în întreaga lume, încât aproape a devenit sinonim cu vinul alb. Fiind ușor de cultivat, se produce pe toate continentele (cu excepția Antarcticii 😊). Vinificatorii îl iubesc atât de mult datorită faptului că este o „pânză goală” care le permite să-și etaleze tehnica și să-și lase propria amprentă asupra vinului. Aromele sale nu sunt la fel de distinctive, precum la Riesling sau Sauvignon Blanc. Însă corpul lejer și mineralitatea remarcabilă a Chardonnay-ului îl plasează pe locul 1 atunci când vine vorba de gătit cu vin.
Cu ce îl asociezi? Este alegerea perfectă la masă alături de fructe de mare și pește. Însă este și vinul care poate fi băut cel mai ușor fără mâncare în față. Este unul dintre cei trei struguri principali utilizați în șampanie (alături de Pinot Noir și Pinot Meunier). Iar fiecare sticlă de șampanie blanc de blanc este în totalitate meritul chardonnay-ului.
Cabernet Sauvignon
Se află cumva la polul opus. Este un vin roșu pregnant, acid, produs din soiul de struguri roșii cu același nume. Este cel mai cultivat strugure pentru vin roșu din lume și se remarcă grație taninilor puternici care se catifelează odată cu vârsta, fiind apreciat pentru capacitatea sa de a se înnobila prin învechire. Vinurile Cabernet Sauvignon sunt bogate în alcool – de obicei în intervalul 13-14%. Și se caracterizează prin note piperate și de fructe negre.
Cu ce îl asociezi? Este cunoscut pentru corpul său puternic și capacitatea de a însoți cu succes cele mai consistente mese. Adesea se asociază cu carne roșie, precum vită și ton. Însă este un acompaniament încântător și pentru paste. Cabernet Sauvignon este soiul de vin roșu preferat al americanilor, deținând o cotă de 13% din piața vinurilor din SUA.
Sauvignon Blanc
Dacă vorbim de tipuri de vin alb, acesta este un alt vin extrem de popular, obținut din soiul omonim de strugure cultivat prima oară cu succes în Valea Loarei și Bordeaux. Numit după cuvintele franceze pentru „sălbatic” (sauvage) și „alb” (blanc), acest vin și-a croit drumul în Hall Of Fame-ul vinului. Asta datorită faptului că păstrează caracteristicile strălucitoare și fructate ale strugurilor, oferind totodată o mineralitate grozavă și un gust sec, ierbos.
Cu ce îl asociezi? Când vine vorba de mâncare, Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai prietenoase vinuri. N-ai cum să dai greș dacă îl servești alături de preparate din pui, legume la grătar sau dishuri cu sosuri verzi precum pesto sau chimichurri.
Merlot
Revenind la roșii, trebuie să vorbim puțin și despre Merlot, copilul lui Cabernet Franc și al mai puțin cunoscutului soi „Magdeleine Noire des Charentes”. Acest lucru face din Merlot un frate bun al lui Cabernet Sauvignon, fiind foarte des cupat împreună, dar și confundat cu acesta în blind taste-uri. Este iubit pentru aromele sale fragrante de cireșe negre, taninurile suple și after-ul de ciocolată.
Cu ce îl asociezi? Merlot este cel mai plantat strugure de vin din Bordeaux. Și pe bună dreptate, cât timp se potrivește atât de bine alături de un platou cu brânzeturi. Carnea de miel sau dish-uri construite în jurul ciupercilor sunt, de asemenea, alegeri inspirate atunci când vrem să punem în valoare capacitatea unui Merlot de a ne încânta simțurile.
Pinot Noir
Este cel mai popular vin roșu cu corp ușor din lume și are o zi internațională doar a lui: 18 august. Save the date! Originar din zona Burgundiei, acest strugure este deseori fermentat alături de ciorchini pentru a crește nivelul taninilor. Este iubit pentru aromele sale de fructe roșii, flori și condimente, care sunt susținute de un final lung și fin.
Cu ce îl asociezi? Un vin foarte versatil pentru combinații alimentare, având în vedere aciditatea lui ridicată și nivelul mai scăzut al taninilor. Poate fi asociat ușor cu niște startere fresh, bruschete sau platouri de fructe și brânză. Dar face față cu brio și unor coaste de porc la grătar.
Pinot Grigio
Este un soi de vin din ce în ce mai popular peste tot în lume, reușind să aducă la aceeași masă iubitorii de vinuri seci și pe cei ce preferă vinurile mai dulci deopotrivă. Cules devreme, acest strugure produce un vin mineral, sec, cu arome pregnante de iarbă, mere verzi sau lime. Cules la maturitate deplină, vom avea de-a face cu un vin mai dulce, onctuos, cu note clare de fructe tropicale.
Cu ce îl asociezi? Este perfect pentru asocierea cu diferite salate și paste light, mâncăruri pe bază de orez cu multe ierburi aromatice, pui și curcan.
Chianti
Vinul Chianti este la fel de esențial pentru bucătăria italiană precum uleiul de măsline extravirgin. Există puține plăceri pe lume la fel de distincte ca un vin Chianti tart, picant și ierbos, lângă o farfurie de prosciutto feliat savurată pe coasta Mediteranei. Acest vin roșu este obținut din cuparea strugurilor Sangiovese cu soiuri locale de pe întregul teritoriu al Italiei, cu precădere în zona Toscanei. Iar notele comune de degustare includ fructe roșii, ierburi uscate, oțet balsamic, fum, lemn uscat și tutun dulce.
Cu ce îl asociezi? E numai bun lângă o pizza, perfect alături de produse de charcuterie, divin lângă paste!
Desigur, discuția rămâne deschisă, iar „clasicii” sunt aici doar pentru a fi contestați. Surprinzător sau nu, există peste 10.000 de soiuri de struguri destinate producției de vin. Iar cupajele rezultate dintre acestea nasc nenumărate declinări ale licorii pe care o iubim cu toții. Putem doar să căutăm varianta care bifează cele mai multe căsuțe personale.
Dacă ești pasionat de vinuri, atunci poate îți fac cu ochiul aceste 11 accesorii care vor desăvârști experiența servirii vinului. În plus, îți recomandăm și câteva tipuri de vin românesc de savurat cât încă mai e cald afară, dar și crame frumoase din România pe care merge să le vizitezi într-o excursie de weekend.